Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět děsí čínské rozvolnění. Negativní testy od turistů chce už i Španělsko, přidá se Francie

Aktualizováno -
30. prosince 2022
20:45
Autor: ČTK, swp - 
30. prosince 2022
14:38

Španělsko bude po všech cestujících z Číny požadovat negativní test na covid-19 nebo doklad, že jsou plně očkovaní. Oznámila to dnes ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová. Povinnost předložit negativní test na covid-19 zavádí pro pasažéry letadel z Číny také Izrael, oznámil dnes nový ministr zdravotnictví Arje Deri. Nanejvýš 48 hodin starý negativní test a cestování s respirátorem bude od 1. ledna pro cesty z Číny vyžadovat i Francie. Podle listu Le Monde to oznámil Elysejský palác. Podle britských médií povinné testování velmi brzy ohlásí i Londýn. V minulých dnech podobná opatření přijaly například USA, Itálie či Japonsko.

Podle Dariasové je zavedení kontrol nutné mimo jiné kvůli nedostatku informací od čínských úřadů. V Číně po rozvolnění do té doby přísných protipandemických pravidel začátkem tohoto měsíce začal prudce růst počet nakažených, oficiální statistiky ale tvrdí, že v zemi na covid-19 umírají pouze jednotky pacientů denně. Denní bilance o počtu infikovaných se nezveřejňují vůbec.

„Jak na mezinárodní, tak na národní úrovni máme obavy ohledně vývoje případů v Číně a obtíží, které máme při snaze korektně posoudit situaci s covidem-19 vzhledem k nedostatečným informacím, které jsou k dispozici,“ řekla novinářům Dariasová. Madrid podle ní naléhá na EU, aby zaujala společný postoj.

„Rozhodli jsme o tom, že zahraničním aerolinkám nařídíme, aby přijímaly do letů z Číny pouze ty pasažéry, kteří mají negativní test na covid,“ uvedl v prohlášení izraelský ministr Deri, který do funkce nastoupil ve čtvrtek.

Francie bude vyžadovat pro cestující na přímých i přestupních letech z Číny negativní testy na covid, mohou volit mezi PCR a antigenními. Podle vlády jde o „ochranu Francouzů“ před šířením nových variant. Po příletu budou hygienici provádět náhodné odběry pro PCR testy a vzorky sekvenovat kvůli sledování vývoje pandemie a zastoupení jednotlivých variant koronaviru, píše Le Monde. Příslušný dekret by měl být zveřejněn v sobotu. Podle ministerstva zdravotnictví je situace v Číně „dostatečně závažná“ k ospravedlnění takového kroku.

Do Francie aktuálně létá zhruba deset letů týdně, což představuje asi 3000 cestujících. Po plánovaném otevření čínských hranic po dvou letech pandemie se ale očekává prudký nárůst cestujících.

Mezi země, které budou chtít po cestujících z Číny negativní test, se dnes přidala také Jižní Korea. Italská premiérka Giorgia Meloniová ve čtvrtek vyzvala, aby opatření přijala i celá Evropská unie.

Evropská komise uvedla, že koordinace národních reakcí na závažné zdravotnické hrozby je „klíčová“, unie se ovšem při čtvrtečním jednání orgánu pro ochranu zdraví na jednotném přístupu k cestovním omezením nedohodla. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má za to, že restrikce mířící proti cestujícím z Číny jsou neopodstatněné, neboť počet „dovezených“ případů z Číny je v porovnání s počtem nakažených v EU nízký.

Web Politico dnes vývoj hodnotil tak, že sedmadvacítka „při prvních známkách potíží“ opustila princip kolektivního přístupu k přeshraničním hrozbám. Ten má přitom být základem tzv. zdravotní unie, kterou se EU v reakci na problémy s covidem-19 rozhodla budovat. „Netrvalo dlouho, než země EU zapomněly na největší ponaučení z pandemie,“ píše Politico.

Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa