Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blíží se konec pandemie? „Jsme v cílové rovince,“ hlásí šéf WHO. Případů je o třetinu méně

Autor: tsv - 
16. září 2022
16:30

Svět se dosud neocitl v lepší pozici, aby zastavil covid-19, prohlásil na tiskové konferenci v Ženevě ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň apeloval na vlády jednotlivých států, aby nepolevovaly v boji s pandemií. „Konec covidu je v dohlednu a teď je ta nejhorší chvíle na to, abychom přestali bojovat.“

Ghebreyesus na konferenci optimisticky předpověděl blížící se definitivní konec pandemie koronaviru, který se do světa rozšířil na začátku roku 2020. Boj s nákazou přirovnal k maratonovému běhu a sportovci na cílové rovince. „Ještě tam nejsme, ale konec je v dohlednu,“ uvedl Ghebreyesus.

Dodal, že v tuto chvíli je třeba „tvrdě pracovat“ na zastavení šíření viru. „Nyní je ta nejhorší chvíle na to, abychom se zastavili,“ apeloval. „Nastal čas, abychom běželi ještě rychleji, překročili cílovou čáru a sklidili všechna ocenění za naši tvrdou práci.“ Informace z konference zveřejnil server Daily Mail.

O třetinu méně

Během minulého týdne na světě podlehlo koronaviru nejméně nakažených od prvního masivního rozšíření v březnu 2020, informoval ředitel WHO. Od propuknutí pandemie bylo registrováno přes 616 milionů případů covidu-19, nemoc usmrtila přes 6,5 milionu pacientů.

Případů a úmrtí ovšem momentálně rapidně ubývá ve všech světových zemích. Za poslední týden přibylo 3,1 milionu nakažených a zemřelo přes 11 tisíc pacientů. Počty nových případů tak klesly o 28 procent a počty úmrtí o 22 procent.

Video  Imunolog Hořejší o letní vlně covidu: Nakažených je mnohem víc, šíření rychlé, ale je i dobrá zpráva.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. září 2022 12:11 )

je tam na černo
Dánsko končí s očkováním covid-19 téměř u všech osob mladších 50 let
http­s://a­lexbe­renson­.sub­stac­k.co­m/p/den­mark-ends-covid-vaccinations-for-981

st.rec ( 16. září 2022 18:26 )

Milujju odborníky tohoto typu,bez odborného (lékařského) vzdělání opět pronesl velkou potřeb*pardón - myšlénku a myslí že udělal něco velkého pro svět.Já myslím že udělal velké how**nóóó.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa