Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Covid v těhotenství může mít vliv na vývoj dítěte, varuje studie. Co ještě hraje roli?

Autor: ula - 
3. července 2022
05:00

Může prodělání covidu-19 v těhotenství nějak ovlivnit vývoj dítěte? Na tuto otázku se ptaly a ptají všechny nastávající maminky, které během pandemie otěhotněly.  V rozsáhlé studii publikované v časopise Jama Network Open vědci zkoumali, jak se covid-19 podepíše na zdraví dítěte. A došli k překvapivému závěru: Covid-19 v těhotenství může častěji vést k neurologickým problémům dítěte.

Tým analyzoval děti narozené v období od března do září v roce 2020. Tým také shromáždil údaje o matkách, včetně věku, pohlaví, typu pojištění, rasy a etnického původu. Všem dětem bylo v době výzkumu maximálně deset měsíců.

Studie zahrnovala 7 772 živě narozených dětí s průměrným věkem matek 32,9 let. Téměř 10 % z celkového počtu potomků byli Asiaté, 8,4 % byli černoši a 69 % byli běloši. Celková míra pozitivity covid-19 během těhotenství byla 2,9 %. Tým poznamenal, že 3,2 % těhotných žen pozitivních na covid-19 byli Asiaté, 36,9 % byli běloši a 51,8 % byli Hispánci. Kromě toho byl předčasný porod pravděpodobnější u matek vystavených viru SARS-CoV-2.

Poruchy rozvoje řeči

Primárním výstupem studie byla diagnóza neurologických vývojových poruch, mezi které patří např. mentální postižení, vývojové poruchy řeči, poruchy základních dovedností a také poruchy motorických funkcí. 

Výsledky studie ukázaly, že 6,3 % dětí matek, které prodělaly covid-19,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa