Tříletý Adámek byl ještě na začátku února zdravé a šťastné dítě. Doslova přes noc se mu s maminkou převrátil život vzhůru nohama. Jak píše u sbírky na webových stránkách Donio.cz Adriana, její synek Adámek začal mít před svými třetími narozeninami horečky a podivné křeče. Okolo půlnoci z 9. na 10. února skončil covid pozitivní ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Jeho stav se začal horšit, lékaři ho museli po 24 hodinách uvést do umělého spánku.

Pneumokok a covidový zápal plic k tomu

Malý chlapec se totiž i přes očkování Prevenar13 nakazil pneumokokovou meningitidou, která průběh nemoci zkomplikovala. „Podle lékařů byl spouštěčem covid-19, na který se v této době úplně zapomnělo a veřejně se tvrdilo, že malým dětem nic nedělá,“ naříká maminka malého bojovníka. 

„Ve chvíli, kdy máte nějaké virové onemocnění, máte oslabenou imunitu a pak se k tomu samozřejmě přidávají bakteriální infekce,“ sděluje v reportáži pro ČT Martin Prchlík, primář JIP. Adámek měl tu smůlu, že dostal zrovna takový kmen pneumokoka, který se v dětské očkovací dávce nepodává. 

Neuběhlo ani pár dní a přišla další rána. Chlapeček onemocněl covidovým zápalem plic. Přes čtyřicet dní ležel v kómatu, měl horečky 42 stupňů a byl napojený na umělou plicní ventilaci. Navíc musel podstoupit tracheostomii, což je chirurgický zákrok, který slouží k otevření přístupu do průdušnice. Nakonec ho čekaly ještě další dvě operace.

Všichni malému bojovníkovi drží palce 

Ačkoliv je jeho stav stabilizovaný, většinu dne zatím prospí. Naštěstí však vnímá – cítí, vidí a slyší. Maminka sdělila Blesku, jak moc si váží lékařů z FTN, protože to byli oni, kdo jejímu synovi zachránili život. Ve čtvrtek 23. března Adámka převezli k rehabilitaci do Vojenské nemocnice Olomouc, kam se za ním stěhuje i jeho ovdovělá maminka, která musí na několik měsíců přerušit práci. 

Se synem zůstane v nemocnici i doma jako pečující osoba. Uzdravení prý potrvá několik měsíců až rok. Aktuálně jí pomáhá Nadační fond Vrba. Přispět také může každá dobrá duše ve sbírce na Doniu. Každá koruna nesmírně pomůže, Adámek se zotaví, vyroste a jednou na všechny útrapy zapomene. „Bojujeme svou vlastní válku a já si nepřeji nic jiného, než aby měl můj syn i přes to všechno šťastný a plnohodnotný život,“ píše Adriana na závěr. 

Video
Video se připravuje ...

Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály Pavlína Horáková

Fotogalerie
5 fotografií