Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vládní chaos pokračuje: Covidové certifikáty skončí později, přiznali u Válka

Autor: ČTK - 
8. února 2022
09:55

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Podle výkladu ministerstva až od půlnoci 9. února ruší opatření i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Uplynulý týden se mluvilo právě o tom, že certifikáty skončí už ve středu.

Podle soudu je nezákonný požadavek vyžadovat prokazování se certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. Vláda avizovala, že uvolnění opatření rozšíří i na další provozovny a služby. „Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde,“ dodal Jakob.

Změnu vláda oznámila po šestatřicetihodinovém jednání Sněmovny o pandemickém zákoně ve středu večer. Ve stejný den ohlásil své rozhodnutí NSS, podle premiéra Petra Fialy (ODS) ale vláda nerozhodla pod jeho tlakem, jen urychlila už naplánovaná a s odborníky prodiskutovaná opatření.

Například šéf epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva zdravotnictví, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar ČTK po oznámení změn řekl, že jeho skupiny se na názor vláda před zrušením kontrol certifikátů neptala. Jako předčasné ho kritizují i další odborníci.

Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. K pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách.

Video  Novinky z vlády: 30 dní po covidu žádná karanténa a omezení platnosti očkovacích certifikátů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Heil_Babisch ( 9. února 2022 10:49 )

Nová vláda se neřídí zásadou té bývalé - rozhazování cizích peněz.

jajas ( 9. února 2022 06:52 )

qtek ( 8. února 2022 22:20 )

samozřejmě že končí ve středu 9. o půlnoci, nebo si myslíte, že například rok končí 31.12. ráno?

ANOrozkradanidotaci ( 8. února 2022 19:10 )

Oni tam neočkovaní doteď nechodili?
Kde žiješ?

ANOrozkradanidotaci ( 8. února 2022 19:08 )

Jednodušší je počkat, až vychcípá zbytek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa