Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zájem Čechů o očkování opadá. Vakcínu odepsali váhající i děti, odhalil expert

Autor: ČTK - 
8. února 2022
07:58

Pokles zájmu o očkování proti covidu-19 má podle sociologa Daniela Prokopa několik důvodů. Pro posilující dávku se podle něj nedostala část lidí nad 55 let s nižším vzděláním, kteří byli ochotní se jí očkovat. V lednu se také často rozhodli neočkovat lidé, kteří do té doby váhali. Rodiče navíc méně než v předchozích měsících nechávají očkovat děti. Výsledky průzkumu Život během pandemie Prokop komentoval na twitteru.

Za poslední týden podle dat o očkování zdravotníci v pracovních dnech podali průměrně necelých 29.000 dávek, zahájených očkování bylo jen asi 1500 denně, většinu tvořily posilující dávky.

„Státu se nepodařilo plně doručit booster mezi ochotné lidi nad 55 let s nižším vzděláním. Čtvrtina z nich ochotných či váhá a je bez boosteru,“ napsal Prokop. Může podle něj jít o kombinaci horší možnosti dojet za očkováním, menší pomoci dětí a schopnosti registrovat se přes internet.

„Pokud nová strategie počítá s očkováním rizikových před sezonami, měla by vláda zkoumat hlavně to, proč se jí nepovedlo dostat booster k velké části starších lidí z nižších sociálních skupin a jak to změnit,“ uvedl sociolog.

Lidé, kteří prozatím s vakcínou proti koronaviru váhali, se podle Prokopa v lednu často rozhodli neočkovat. Vláda v polovině ledna ohlásila, že pro lidi nad 60 let a některé profese očkování nakonec nebude povinné, tak jak s tím od března podle vyhlášky připravené bývalým vedením ministerstva zdravotnictví v čele s Adamem Vojtěchem (ANO) počítal minulý kabinet.

„Celých 60 procent neočkovaných sice jako důvod uvádí i obavu z velmi vzácných nežádoucích účinků. Ale drtivá většina z nich zároveň další tři a více důvodů,“ dodal Prokop. Podle něj velkou roli na zvýšení zájmu o očkování nebudou hrát ani nové vakcíny. O očkovací látku od Novavaxu se lidé mohou hlásit o minulého úterý, zatím ji chtějí řádově tisíce.

Zhruba o čtvrtinu se mezi prosincem a lednem snížila ochota rodičů k očkování dětí. Ve skupině s dětmi ve věku pět až 11 let ze 40 na 22 procent a u starších dětí z 66 na 45 procent. V současné době je podle tiskové zprávy ministerstva očkováno asi šest procent dětí ve věku pět až 11 let, včetně registrací jde o necelých 7,5 procenta. U dětí ve věku 12 až 15 let jde o 49 procent očkovaných a téměř polovinu včetně registrací. Posilující dávku má jen 2,6 procenta.

„Pokles ochoty k očkování dětí je určitě dán menší vnímanou závažností omikronu. Nicméně asi hraje roli i chybná politika posílání tříd do karantén během plošného testování. Očkujete dítě, ale o školu stejně přijde,“ dodal Prokop. Do konce loňského roku se nemusely očkované děti ve škole testovat, při testování v letošním ruce už výjimku nemají. Stejně tak se na ně dříve nevztahovala karanténa při výskytu nákazy ve třídě.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nutnosti třetí posilující dávky vakcíny proti covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 8. února 2022 18:30 )

to věnování by zasloužili

Jirik-ta ( 8. února 2022 18:27 )

900 mil. měsíčně, to nás neporazí.

Jirik-ta ( 8. února 2022 18:26 )

Očkování. To chce povině. Vakcína má sice jiný antigen. Všichni jsme proočkováni omicronem, ale když to vojtěch nakoupil, přeci to nezrušíme

Jirik-ta ( 8. února 2022 16:25 )

Povinná četba pro každého, koho by zajímalo, co v tom pandemickém zákoně skutečně je Ceskobezcenzury

Kamyl ( 8. února 2022 09:45 )

POKRAČOVÁNÍ:
Když se na trhu objeví nový Aspirin nebo nová verze Ibuprofenu, tak lék prochází dlouhým prověřováním a zkoušením, než získá registraci a SÚKL vyžaduje celé řady dokumentů, než vydá své rozhodnutí. Jenže v případě experimentálních vakcín se žádný SÚKL k ničemu nevyjadřuje. Všechno rozhoduje farma společnost a vláda, případně ministerstvo zdravotnictví. Pfizer pošle papír na ministerstvo, že z dostupných dat mu vychází, že je relativně bezpečné očkovat děti od 12 let, a tak vláda pověří ministerstvo zdravotnictví vydáním vyhlášky, kterou se aktivuje očkování dětí v této věkové kategorii.

Nikdo jiný se k tomu nevyjadřuje. Žádný imunolog k tomu nesmí říct ani popel. Takhle to funguje a ministru Lengvarskému patří poděkování za jeho upřímnost, že to řekl v reportáži takto narovinu. O tom, jestli se budou očkovat děti od 6 let věku, nebo děti od 4 let, o tom rozhoduje správní rada ředitelů Pfizeru při pohledu na tabulky a grafy kvartálních tržeb za vakcíny. A to je všechno. Není proto divu, že i na Slovensku se proti tomuto očkování lidé bouří a odmítají politizaci očkování, která vede k omezování lidských a občanských práv neočkovaných osob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa