Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Restauratéři: Proti dalším opatřením se postavíme na zadní. A kompenzace? Hezky zabalené nic

Autor: amb, ČTK - 
4. února 2022
05:00

Restauratéři a hoteliéři berou povolení ke vstupu do provozoven i bez očkování kladně. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ale podle nich bude to mít zásadní vliv na případná další opatření. Zároveň mají obavy z novely pandemického zákona. „Pandemický zákon by měl být vyprecizován, co se týká kompenzací," uvedl Blesk Zprávám šéf hoteliérů Václav Stárek. Právě nedostatečné náhrady za předchozí období jsou pro podnikatele v gastronomii dalším problémem. „Říkají tím vlastně to, že ten, kdo pomáhá, tak je na tom bit," uvedl restauratér Lukáš Kastner.

Nejvyšší správní soud ve středu zrušil povinnost prokazovat se očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 při návštěvě restaurací, hotelů, klubů a heren. Začne to platit od středy 9. února, k tomuto dni už lidé podle vlády nepotřebují certifikát ani při vstupu na kulturní, sportovní a další akce. „My to bereme pozitivně, po 2 letech omezení to ani nejde brát jinak," řekl Blesk Zprávám restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků Luboš Kastner.

„Zároveň to ta opatření možná diskredituje, a to i do budoucna. Jak stará, tak nová vláda se chytly do pasti a pro každého restauratéra už bude těžké omezením věřit. Jinak to vítáme, myslíme si, že ta doba uzrála i vzhledem k situaci v jiných zemích k tomu, aby opatření byla zrušená a mohli jsme normálně žít,“ dodal Kastner. „Každému dalšímu opatření se postavíme na zadní a vláda už to nebude mít snadné, protože ta opatření byla v podstatě hozená do koše."

Před tím varoval i předseda představenstva AMSP Josef Jaroš. Kdyby vláda v příštích měsících opět chtěla zásadně omezit podnikání, nemůže očekávat, že to lidé budou dodržovat. „Stát si zvykl na podnikatele přenášet odpovědnost například u testování, monitoringu nemoci. Podnikatelé za to ale neslyšeli ani slovo děkuji,“ vysvětlil.

Restauratéři: V pandemickém zákoně není upřesněná odpovědnost státu za případné škody

Vláda ve středu schválila vládní novelu pandemického zákona. Mimořádná opatření budou moci například nově regulovat jakoukoliv činnost v provozovně, na tržišti a v tržnici, a to včetně provozní doby. Z toho mají restauratéři a hoteliéři strach, protože je nastavena velmi tvrdě a vládě dává do ruky mocnou zbraň, jak ve čtvrtek řekl ČTK Kastner.

„Pandemický zákon by měl být vyprecizován, co se týká těch kompenzací. Jestliže někdo, v tomto případě ministerstvo nebo vláda, může bez nějaké zásadní větší kontroly rozhodnout o omezení podnikání, tak by na druhé straně mělo být jasně stanoveno, že provozovatelům bude dostatečně uhrazená skutečnost, že byli státem omezení,“ řekl Blesk Zprávám Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky.

„Ten proces je podle novely poměrně složitý. Provozovatel musí prokázat, že způsobené škodě nemohl zabránit, a není zcela jasné, jestli se bavíme o škodách, jako je zboží, které se muselo zlikvidovat. Pravděpodobně se ale nebavíme o ztrátách na tržbách, které jsou tou základní položkou, protože provozovatelé nemůžou dělat svoji činnost a plnit závazky. V tom zákoně není jasně vydefinovaná odpovědnost státu,“ dodal Stárek.

Stejně tak gastronomové požadují, aby vláda po soudním zrušení opatření řekla, jak se bude situace vyvíjet dál. „Opakovaně jsme v posledních dvou letech zažili situaci, kdy vláda přišla s opatřením, které nakonec a většinou zpětně označil Nejvyšší správní soud za nezákonné,“ řekl ČTK Stárek. Tato rozhodnutí podle něj přinesla podnikatelům ztráty, které museli sami platit. Kvůli tomu pandemickému zákonu hoteliéři a restauratéři nevěří.

Stárek: Plánované kompenzace MPO oznámilo v nevhodný čas

„Je to další opatření, které bylo u NSS úspěšně napadené. Já se domnívám, že to nemělo nic společného s tím, jestli se kontrolují vstupy s Tečkou nebo čTečkou,“ pokračoval Stárek pro Blesk Zprávy. Zkontrolovat certifikát byl pro personál minimální problém, horší podle něj bylo omezení přístupu ke službám. „Základní problém je podle nás v tom, že úplně vypadla možnost návštěvy služeb s negativním testem, ať už samotestem, nebo PCR testem,“ dodal.

Ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že vyčlenit kompenzace pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí chce. Jejich výše ale schytává kritiku, padají dokonce slova jako likvidační. Zklamáním jsou například i pro stánkaře, kteří před Vánoci neobcházeli pravidla a nepřejmenovávali trhy, aby mohli prodávat.

Nárok na podporu budou mít podnikatelé, kterým ve druhém pololetí loňského roku klesly tržby o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Maximálně budou moci dostat od 500 000 do 1,5 milionu korun v závislosti na odvětví. Pomoc podnikatelům by měla vyjít na 3 miliardy korun, přičemž původně to mělo být až 12 miliard korun, to ale ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela označil za nesystémové. „Zaráží nás na tom skutečnost, že vláda oznámila minimální kompenzace pro úzkou skupinu lidí v situaci, kdy máme informace, že opatření byla nezákonná,“ dodal Stárek.

„Nová vláda shazuje rozhodnutí předchozí vlády, která připravila kompenzace a říká podnikatelům, že jim nedá nic. Na druhou stranu oni i za loňský rok zaznamenali propady tržeb o 60 – 70 %. Břímě politických rozhodnutí nesou podnikatelé úzkého oboru, jako je cestovní ruch a gastronomie,“ uvedl expert pro Blesk Zprávy.

Dostatečnou náhradu nemohou podnikatelé očekávat ani podle Luboše Kastnera. „Je to takové hezky zabalené nic. Ten, kdo umí trochu matematiku, tak zjistí, že nárok na to bude mít málokdo. Je to hezké prohlášení navenek, že vláda pomáhá, ale ta podpora připadne jen procentu podnikatelů. Říkají tím vlastně to, že ten, kdo pomáhal, tak je na tom bit,“ řekl Blesk Zprávám. Nepříjemným překvapením je návrh kompenzací i pro Hospodářskou komoru.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re  - ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. února 2022 17:17 )

Obyčejný člověk nedostal žádné kompenzace - ani když ho kvůli Covidu vyhodili z práce, přestože pan podnikatel na jeho podprůměrnou mzdu vyfasoval kompenzaci. Hold hospodští se přece nebudou uskrovňovat a musí si nakrást na 2 až 3 dovolené v Karibiku. Radši si koupím německý sajrajt v plechu za 13 Kč, než si dát pančované "české" pivo za 60 Kč v hospodě.

Jirik-ta ( 4. února 2022 11:51 )

Restauratéři: Proti dalším opatřením se postavíme na zadní. A kompenzace? Hezky zabalené nic. Lidé už se nebudou muset při vstupu do restaurací prokazovat Tečkou. (3. 2. 2022) Samá pozitiva.

Jak agitka z rudého práva.

Jirik-ta ( 4. února 2022 11:45 )

jinak je čeká nevolnictví

Jirik-ta ( 4. února 2022 11:43 )

Jirik-ta ( 4. února 2022 11:42 )

pomocí pandemického zákona zkrotne nejeden bouřlivák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa