Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Válek chce rozvolňovat. Učitelé i epidemiologové kroutí hlavou: Nebezpečný risk

Aktualizováno -
3. února 2022
17:41
Autor: ČTK, amb - 
3. února 2022
13:17

Česko se řítí do masivního rozvolnení. Od příští středy nebude nutné se prokazovat covidovým certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích. O týden později skončí i povinné testování ve firmách a školách. Podle šéfa Pedagogické komory Radka Sárköziho ale není šťastné, že tyto testy skončí a podobně hovoří i epidemiologové. Ti dokonce zmiňují riziko. Ministerstvo zdravotnictví si za uvolněním podmínek stojí, nastaví harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona. Rozhodovat se bude podle dat z 15. února.

„Vzhledem k předpovědím ÚZIS chceme v druhé polovině února přistoupit k nastavení harmonogramu ukončení stavu pandemické pohotovosti. Na základě epidemiologických dat se rozhodne, na kdy vláda konec pandemického stavu navrhne dolní komoře, která o něm následně bude rozhodovat,“ uvedlo ministerstvo.

Stav pandemické pohotovosti se do české legislativy dostal po schválení takzvaného pandemického zákona. Jde o mírnější podobu nouzového stavu vyvolaného pandemií koronaviru, v době jejího vyhlášení může ministerstvo zdravotnictví vydávat mimořádná opatření, která z pandemického zákona vycházejí.

 

„Datum zrušení pandemického stavu záleží na epidemiologickém vývoji. Očekáváme, že 15. února již bude dostatek dat, abychom řekli, kdy zrušíme opatření vydaná podle pandemického zákona,“ napsalo dále ministerstvo.

Šéf Pedagogické komory: Nakažených dětí přibývá

Ve školách a firmách skončí 18. února plošné testování, zástupci školských asociací a spolku Pedagogická komora se neshodnou na tom, zda je správné rozhodnutí vlády ukončit testování na covid-19 ve školách. Proti jeho ukončení se ohradila Pedagogická komora, protože počet nakažených žáků je ve školách nadále vysoký. „V případě středních škol se nakazilo během uplynulého týdne téměř 7 % žáků, výrazně vzrostly počty i nově hospitalizovaných dětí,“ řekl Blesk Zprávám šéf Pedagogické komory Radek Sárközi.

„Celkem se od začátku epidemie nakazilo již 593 871 žáků ve věku od 6 do 19 let, přičemž nezapočítáváme reinfekce. Jen za leden bylo nově nakažených žáků 158 308 dětí,“ dodal Sárközi.

Zvláštní rozhodnutí, shodují se vědci

Také epidemiologové jsou z oznámených novinek rozpačití. „Je absurdní, že k ukončení pandemie dochází v České republice rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který je jistě vybaven vysoce kvalifikovanými odborníky na covid-19,“ sdělil předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý.

Podle něj půjde v zařízeních, kde kontroly skončí, v následujících třech týdnech o dosti nebezpečné prostředí. Varoval by zejména neočkované a lidi bez posilující dávky, protože třetí dávka očkování snižuje dvakrát riziko nákazy a osmkrát riziko hospitalizace.

„Považuji za zvláštní uvolňovat opatření ve chvíli, když čísla nakažených stále stoupají nebo alespoň ještě přesvědčivě neklesají a není zcela jasné, kolik lidí bude končit v nemocnicích a kdy a jak rychle bude incidence klesat či klesne na rozumná čísla,“ sdělila viroložka Ruth Tachezy. Podle ní není strategické říkat přesná data, ale lépe je uvádět parametry, kterých musí epidemie dosáhnout.

Zrušení kontroly covidových certifikátů může podle biochemika Libora Grubhoffera pandemickou vlnu omikronu podstatně prodloužit, předpokládá nejméně do konce března. „Rezignovali jsme na skutečnost, že máme obrovská čísla pozitivně testovaných, máme obrovské incidenční číslo. K rozvolnění bych přikročil, až by kleslo pod hodnotu 100, a reprodukční číslo pod hodnotu 1,0,“ napsal.

Předčasné je rozvolňování také podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího, také on navrhuje počkat, až bude jasné, že už počty nových případů klesají a hospitalizace nestoupají příliš. Vážné stavy se podle něj mohou vyskytnout dva až tři týdny od nakažení. „Je také skutečností, že se stávající opatření moc nedodržují, minimálně se kontrolují, takže vláda tímto možná jen rezignuje na realitu,“ dodal. S tím, že se opatření vymáhají jen velmi málo, souhlasí i Grubhoffer.

Novela pandemického zákona

Sněmovna ve středu schválila novelizaci pandemického zákona, bez ní by skončila jeho platnost 28. února. Dál bude účinný do konce listopadu letošního roku. Novela dává ministerstvu zdravotnictví pravomoc omezovat veškerou činnost v provozovnách, na trzích nebo tržištích, na sportovištích, kulturních akcích, ale i výuku ve školách.

Nově by měl také pro nařízení karantény stačit telefonát nebo SMS z krajské hygienické stanice. To je i dosavadní praxe, která je ale podle rozhodnutí soudu z loňského léta nezákonná, protože nejde o správní úkon. Novelu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v reakci na soudní rozhodnutí o nezákonnosti zákazu vstupu neočkovaných osob do restaurací, hotelů a na hromadné akce uvedl, že kdyby novela už platila, tak by soud toto mimořádné opatření nezrušil.

Video  Boj s covidem ve škole: Děti trpí samotou. Ředitel zmínil těžkou dobu i proč sám dezinfikoval lavice  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Kamyl ( 4. února 2022 09:12 )

..protože to není vakcína a očkování,podívejte se do Wikipedie ,co je vakcína a co má za úkol...v "proočko" státech jsou čísla ve statisících denně...!
To je vakcína ??????????? Možná tak VAGÍ.A

vaber ( 4. února 2022 08:53 )

je to úplně jedno ,všechny ty řeči a opatření odbor­níků,­očko­vání,­restrik­ce ,byly na houno, virus si děla co chce a bude dělat i v budoucnosti , až přijde opravdu nebezpečná mutace všichni se po++rou,
prý koupíme léky za miliardy a tak se nemusíme bát

Ford Henry ( 4. února 2022 08:49 )

Jak ti "experti" a učitelé za 2 roky vyřešili covid? Nijak! Jen předvádějí svojí neschopnost a drzost. Správně by měli být propuštěni a hledat si povolání kde budou užiteční.
Představte si že byste platili za jídlo a nikdy byste se nenajedli. To by bylo řevu.
A těmhle "expertum" to prochází.

hejhej ( 4. února 2022 08:27 )

Restrikce a příkazy jsou k ničemu. Naočkovaní i 3.dávkou onemocní vírem a roznášejí ho.

rosicak ( 4. února 2022 08:12 )

Válek se jeví jako psychopat a Fiala je slaboch. Vražedná kombinace !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa