Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidi s rouškou považujeme za atraktivnější, odhalil průzkum. Vyvolávají v nás pocit bezpečí

Autor: tsv - 
23. ledna 2022
19:41

Pandemie covidu změnila kde co. Pravidelná dezinfekce rukou a práce z domova se pro mnohé staly novým normálem, stejně tak nošení roušek ve veřejných prostorách. Po téměř dvou letech zakrývání obličejů se nám podle vědců podařilo nejen zmírnit přenos koronaviru, ale i zcela změnit svůj pohled na ostatní lidi. Nový průzkum odhalil, že lidé s nasazenou chirurgickou rouškou jsou často vnímáni jako atraktivnější než ti s odhaleným obličejem. Před pandemií to přitom bylo přesně obráceně.

Britská Univerzita v Cardiffu začala s průzkumem v únoru loňského roku a zaměřila se jak na muže, tak na ženy. Vědci dotazovaným ukazovali obrázky lidí s nasazenou chirurgickou nebo látkovou rouškou, s částečně zakrytým obličejem knihou a se zcela odhaleným obličejem a zapisovali si jejich preference. Podle výsledků ženy považovaly za nejatraktivnější muže s klasickou modrou chirurgickou rouškou.

Výsledky z průzkumu mužských preferencí zatím nebyly zveřejněny, podle vedoucího vědeckého týmu Michaela Lewise ale dopadly velmi podobně jako u žen. Naše preference se za poslední dva roky drasticky změnily, dodal Lewis a upozornil na to, že před pandemií valná většina lidí považovala za mnohem atraktivnější ty, kteří měli obličeje zcela odhalené.

Funkční i estetický doplněk

„Naše studie naznačuje, že lidské tváře jsou nejatraktivnější, když je z části zakrývá chirurgická rouška,“ řekl Lewis pro server DailyMail. „Mohlo by to tak být proto, že jsme zvyklí na zdravotníky, kteří tyto roušky nosí, a tím pádem si teď lidi s rouškou podvědomě spojujeme s pečovatelskými nebo lékařskými profesemi. V době, kdy se cítíme zranitelní, v nás mohou roušky vyvolávat pocit útěchy a tím pádem jsme víc naklonění jejich nositelům.“

Kvůli rouškám navíc lidé v našem okolí věnují větší pozornost očím, což nám také přidává na přitažlivosti, podotkl na závěr Lewis. Díky jejich schopnosti drasticky zpomalovat šíření viru se z roušek stal funkční i estetický doplněk.

Z výsledků výzkumu floridských vědců vyplývá, že roušky dokážou výrazně zkrátit vzdálenost, na kterou doletí vykašlané kapénky s virovými částicemi. Díky tomu tak není třeba neustále dávat pozor na to, abychom neporušili dvoumetrové rozestupy. Třívrstvá rouška dokáže podle vědců zkrátit dolet nakažlivých částic ze 140 centimetrů na 15 centimetrů.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

alzbeta59 ( 24. ledna 2022 03:23 )

Lidi uz asi zapomeli ze v norimberku byli souzeni a pozdeji poveseni i novinari ...

Jana JJ ( 23. ledna 2022 23:32 )

Atraktivnost je věc názoru. Mně zase lidi s náhubkem připadají jak tydýti s vykulenýma očima.

gemino ( 23. ledna 2022 23:26 )

Bože, jaké kecy budou ti prodejní novináři psát, aby z nás udělali poslušné ovce?
Ti musí mít charakter udavačů, estébáků a spolupracovníků gestapa. Prostě prodejné ***....

mak ( 23. ledna 2022 21:29 )

přestaňte psát nesmysly, s hadrem na uubě neni atraktivnější nikdo, nesnažte se n cosi vštipit, prej čistota aj.nesmyly.
Normalnije vidět tbar cloveka, jeho mimiku, vyraz, rty, úsměv, ne se dusit a vypadat jak kříženec lupice s fanatikem

sasa vs.cenzor ( 23. ledna 2022 20:09 )

Hodně ujetý příspěvek britské studie? Kde velmi málo lidí dodržuje jejich tamní pravidla?
Docela bych to zhodnotil jako Fake News.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa