Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Karanténa a izolace na pět dní. I pro očkované, kývla vláda. A třetí dávka všude bez objednání

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. ledna 2022
16:45
Autor: trm, ČTK, Mii, kal, vei - 
4. ledna 2022
12:05

Izolace nakažených a karanténa se podle premiéra Petra Fialy (ODS) zkrátí na pět dní. Je to potřebné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upřesnil, že novinka bude platit od úterý 11. ledna a že do karantény zamíří i lidé očkovaní a po prodělaném covidu. Uvedl i to, že ve všech očkovacích centrech bude možné získat třetí, posilující dávku bez objednání. Válkův resort také navrhoval, aby zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, nešli na potvrzující PCR test, ale jen do zmíněné kratší karantény.

„Očkujte se, neumřete,“ vyzval všechny občany starší 18 let ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), aby si nechali vpíchnout posilovací dávku, takzvaný booster. „Toto je jediný důvod, jak se mohou občané chránit před umřením,“ apeloval Válek. 

Jaké covidové novinky vláda schválila:

  • Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna testovat dvakrát týdně antigenními testy. Tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. 
  • Izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů se zkrátí na pět dní. Změna platí od úterý 11. ledna.
  • Do karantény budou po rizikovém kontaktu podle Válka chodit i očkovaní a lidé po prodělání covidu. Dosud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.
  • Lidé s aspoň jednou dávkou očkování budou mít nárok na pět PCR testů zdarma. Stejně tak děti do 18 let.

Video  Karanténa a izolace i pro očkované. Ale jen na pět dní, rozhodla vláda  - ČTK
Video se připravuje ...

„Je možné a potřebné, a to i na základě zahraniční zkušenosti zkrátit karanténu a izolaci na pět dní,“ je přesvědčený po jednání s odborníky premiér Petr Fiala (ODS). 

„Pokud antigenní test vyjde pozitivní, odchází zaměstnanec do karantény na pět celých dnů,“ upřesnil, jak to bude vypadat v praxi ministr zdravotnictví Válek. 

Odborníci se v názorech na zkrácení karantény neshodují. Doporučují ale jejich ukončení testem. U nakažlivější varianty omikron, která v ČR brzy převládne, nastupují dříve příznaky, lidé by tak měli být infekční kratší dobu. Za rozumné považuje zkrácení karantény a izolace imunolog Václav Hořejší. Také epidemiolog a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal na dotaz ČTK sdělil, že se zkrácením na pět až sedm dní souhlasí. „U izolace pod podmínkou, že bude ukončena kvalitním negativním antigenním testem,“ napsal.

Předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý podporuje zkrácení izolace ze současných 14 dní na deset, pokud nakažený posledních 48 hodin nemá příznaky. „O změnách v karanténách se zatím vede diskuse,“ doplnil. Vláda ale nakonec zvolila pětidenní variantu.

Zkrácení pro variantu omikron podle biochemika Libora Grubhoffera vychází ze zkušeností z USA, doporučují ho i tamní odborné autority. Mělo by zmírnit právě výpadky pracovních sil kvůli karanténám. „Zkrácení karantény a izolace na hraničních pět dní považuji za současné situace za rozumné pro bezpříznakové onemocnění či probíhající v mírné formě a za předpokladu důsledného testování na vstupu a výstupu,“ dodal.

V současné době trvá izolace nakaženého 14 dní od pozitivního testu a karanténa jeho kontaktů také dva týdny, pokud není ukončena negativním testem. Ten je možné podstoupit, pokud osoba nemá příznaky, po sedmi dnech od kontaktu. Výjimku z karantény mají lidé očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali v posledním půlroce, pokud nežijí s nakaženým v jedné domácnosti.

Testování zaměstnanců od 17. ledna 2x týdně

Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna podle ministra zdravotnictví Válka testovat dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. Schválila to dnes vláda. Válek to oznámil na tiskové konferenci po jejím jednání.

„Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, budou nahlášeni hygieně a budou muset podstoupit opatření, která ochrání ostatní. Budou muset nosit respirátory, nastoupit home office, nebo být oddělení od ostatních,“ doplnil ministr. 

V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je závazné jednou týdně. Pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní test, musí se dostavit na oficiální odběrové místo k provedení potvrzujícího PCR testu.

„Do karantény půjde pouze člověk s pozitivním antigenním testem. Navýšili jsme počet PCR testů, bez ohledu na to, kolik dávek očkování lidé mají, na pět,“ dodal ministr s tím, že lidé, kteří mají alespoň jednu očkovací dávku mají nárok na testy zdarma.

Testování nebudou muset podle Válka podstupovat lidé, kteří pracují z domu nebo nejsou rizikem pro ostatní. Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě uvedlo, že výjimku budou mít ti, „kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají se třetími osobami“. Druhý případ je třeba vrátný, který na ministerstvu pouští auta na dvůr, a sedí v uzavřené prosklené kukani. Pro toho testování povinné nebude. „Takto je to v opatření nastaveno. Zaměstnavatel má obrovskou možnost se rozhodnout podle konkrétních podmínek, který režim je optimální pro to, aby zachytil všechny podezřelé pomocí antigenního testu nebo upravil provoz tak, aby byla část na home office, nebo aby část lidí pracovala samostatně,“ řekl po tiskové konferenci novinářům.

Firmy by měly za provedený test od zdravotních pojišťoven dostat 60 korun. Po úterním jednání zástupců vlády, odborářů a zaměstnavatelů to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace Josef Středula.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Státní hmotné rezervy podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana zajistí nákup dvou milionů testovacích sad pro státní úředníky. 

„Ještě dnes Správa státních hmotných rezerv vypíše dynamické výběrové řízení,“ dodal ministr. 

„Na pátek máme svolané jednání všech zainteresovaných, a budeme diskutovat o tom, jaká případná opatření přijmout, kdyby se situace zhoršovala,“ uzavřel tiskovou konferenci ministr Válek. Členové vlády se obávají rychlého nástupu mutace omikron, která se šíří i v zahraničí. Důležité podniky měly za úkol dodat vládě informace, co by se dělo v situaci vysoké nemocnosti pracovníků, kteří zajišťují nejen chod státu, ale například i svoz odpadů, zásobování, nebo ochranu obyvatel. 

nespokojeny ( 6. ledna 2022 17:55 )

Covid zvládneme. Nejsme zvyklí prohrávat. Vše se musí přesně analyzovat a přesně vyhodnocovat. Přistupovat odpovědně. Zvládnout organizaci v nemocnicích. Řádně vše prokonzultovat a rozhodnout dobře.

....asi,tak nějak....

Jokl ( 6. ledna 2022 10:25 )

Nechápu proč tolik projevů nesouhlasu s nařízením pana z Bradavic.Jsme přeci zodpovědní lidé,tak proč se testovat v zaměstnání,když se můžeme otestovat doma před odchodem do zaměstnání.Pokud budu pozitivní zůstanu doma v karanténě.Také nechápu k čemu je očkování,když se musím stejně testovat.Maximálně natáhnu brka,ale jednou tam musíme všichni.Nebude lepší celou společnost zodpovědně promořit?Slabší jedinci vypadnou a bude klid.

UFO1 ( 6. ledna 2022 10:04 )

40% by bylo ještě pěkné

UFO1 ( 6. ledna 2022 10:04 )

Testování antigennimi testy ve školách je huntovani zdr.pojistiven,nová vláda se chová stejně jako předešlá,povede to k jedinému,nebudou peníze na zdravotní péči.....

janek490 ( 6. ledna 2022 02:32 )

Po ockovani proti Covidu moje pritelkyne mela mozkovou mrtvici a nasledne jeste onemocnela nevylecitelnou nemoci... presna diagnoza MYASTENIA GRAVIS.
mohu jen slibit, za jestli nekdo z mych blizkych zemre , zemre i nekdo z vlady, tak prisaham. To rikam proto aby si nejaka spina koupena farmaceutickym prumyslem nemyslela, ze ji muze projit vrazdeni a mrzaceni ceskych lidi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa