Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová opatření? Bez součinnosti lidí nepomohou, míní expert. A varuje před „rozjetím“ omikronu

Autor: Nikola Forejtová - 
23. prosince 2021
05:00

Kvůli obavám z velkého šíření nové varianty omikron během svátků se vláda rozhodla zpřísnit některá opatření. Podle virologa Jiřího Černého ale nemusí opatření fungovat, především, pokud se lidé nebudou chovat opatrně a zodpovědně. Uvádí, že se musí opatření a jejich důležitost vysvětlovat, aby lidé pochopili, že bez nich by se jim i jeden večer mohl za pár dní či týdnů vrátit. Omikron je navíc stále variantou neznámou a může - i když nemusí - nadělat především v ohroženější části populace pořádnou neplechu.

Nová vláda pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS) představila svoje první opatření proti šíření covidu-19. Nejsou ale odlišné od těch, které již Češi notoricky znají. Omezují se kapacity na kulturních a jiných akcích, bude na nich moct být jen tisíc sedících osob. V případě, že bude akce „na stojáka“ tak je povoleno jen sto osob. 

Od 29. prosince až do 2. ledna se opatření ještě trošku zpřísní. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že bude moci být v tomto období v restauracích maximálně jen padesát lidí a během Silvestra mohou u jednoho stolu sedět jen čtyři osoby - samozřejmě s výjimkou, pokud se jedná o členy jedné domácnosti. 

Podle expertů by ale nebyla od věci i přísnější opatření. K přísným pravidlům vyzýval na twitteru i epidemiolog Rastislav Maďar. „Prosím vládu, aby dnes zvážila přísnější protiepidemická opatření. Informace o úmrtí 3,5x více dětí v JAR než v jiných předchozích vlnách nemůžeme brát na lehkou váhu. Rychlé vpuštění omikronu bez větších překážek do populace je však nežádoucí i z dalších důvodů,“ uvedl.

Právě kvůli strachu ze šíření varianty omikron se ve středu vláda rozhodla, že alespoň omezí kapacity. Podle ministrů navíc nechce kabinet přicházet s velkými opatřeními den dopředu. Válek má do nového roku připraveny další scénáře, jak dodal po jednání vlády. 

Podle virologa Jiřího Černého z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity ale nemají další opatření smysl, pokud se lidé prostě nebudou chovat zodpovědně. „Pokud nebudou lidé opatrní, tak se může stát, že se omikron o Silvestru rozjede. Nicméně já jsem asi nenapravitelný optimista a věřím v to, že tady máme dospělé lidi, kteří vědí, že se musí nějak chovat, aby se jim to za pár dní i týdnů nevrátilo zpátky,“ podotkl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Lidé jsou ale podle restauratérů zmatení, a to jak samotní provozovatelé, tak i hosté. „Není zřejmé, proč pohybujících se hostů může být 100, avšak sedících pouze 50. Je evidentní, že tento krok byl možná konzultován s odborníky v oboru medicíny, ale vůbec ne s lidmi z praxe v oblasti pohostinství a cestovního ruchu. Představa, že na Silvestra se budou hosté hotelů stravovat na turnusy, je nereálná. V běžném provozu je to samozřejmě možné zorganizovat,“ uvádí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, který ale ocenil zrušení povinné zavíračky v deset večer. 

„Omikron je tu s námi krátce, stále hrozí nebezpečí“

Nová opatření bez součinnosti samotných lidí nemusí pomoct. Omezení kapacit na akcích i v restauracích se navíc podle Černého spíše míjela účinkem. „Férově musím říci, že nevím. Toto se musí řešit na základě epidemiologických modelů, které skutečně mají nějaké parametry dané o tom, jak má které opatření vliv na další šíření viru. Čistě za sebe jsme viděli v předchozích vlnách, že takováto opatření moc nefungovala,“ zareagoval virolog na dotaz Blesk Zpráv, zdali nová vládní opatření pomohou regulovat virovou nálož a pronikající omikron.

Dodává ale, že pokud by se lidé vrátili k dodržování i těch základních opatření, izolovali by se v případě, že mají podezření infekce a v případě dalších aspektů, mohla by tato obrana zafungovat. 

Varianta omikron je tu s námi ale stále krátkou dobu. Masivněji se začal šířit do Evropy teprve na začátku prosince a není zcela známo, zdali je opravdu mírnější variantou a jak je virulentní. „Omikron je – a to je jedna z mála věcí, kterou o něm víme – velmi infekční, a to daleko více než delta a to bude pravděpodobně vyžadovat razantnější opatření,“ zmiňuje Černý.

„Je předpoklad, že trvá asi tři týdny, než se člověk nakazí a než se u něj projeví ty úplně nejhorší příznaky, a pak se u lidí, kde k tomu dojde, láme chleba a rozhoduje se o životě. My tady máme ten virus přesně od začátku prosince, to znamená, že právě teď první lidé, kteří se na začátku prosince nakazili, se do této fáze dostávají. A přišly první zprávy z USA, kde bylo spojeno úmrtí s omikronem. To znamená, že on sice může být výrazně mírnější, ale nějaké riziko tady pořád je a potřeba si uvědomit, že pokud bude daleko infekčnější, ale jen o trošku méně nebezpečnější,  tak to nebezpečí převáží,“ vysvětluje expert Blesk Zprávám, proč je na místě být na pozoru i přesto, že se o omikronu mluví jako o mírnější variantě. 

Virus stále může mutovat

První větší data a studie navíc pochází především z Jihoafrické republiky, kde se infekce zkoumala na mladé populaci. Tedy na populaci z jiného prostředí, s jinými návyky a s jinou stravou i vitamíny v těle. Není tak vlastně zcela jasné, jak se bude omikron chovat v těle staršího hostitele. 

Vedle toho musíme myslet i na to, že virus stále může mutovat v jiné varianty. „A nemusí to být jenom omikron, ten totiž není potomkem delty a může se stát, že se někde v odlehlejších místech, pokud budeme předpokládat, že se omikron stane dominantní, udrží jiné kmeny. Když tady bude velké množství viru, tak mohou vzniknout jiné varianty,“ varuje Černý.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 23. prosince 2021 15:26 )

To je pořád dokola! Stará vláda také "žádala" součinnost lidí, nová také žádá (pardón, prosí a apelu­je).­..tak­že..­..výs­ledek už známe!

stařec ( 23. prosince 2021 14:38 )

Pochopil jsem že po omikronu přijde další a další varianta,a další a další očkováni neznámým hajzlem!!!! Proto žádné výmysy poli­tiků,­zpěvá­ků,mod­nich návrhářů, zubařů a dalšich samozvaných "odbor­níků"­nepos­louchám a se-ru na ně!!! CHCI ŽÍT A ŽÍT BUDU !PO SVÉM!!!! MĚ OČKOVAT NIKDO NEBUDE I KDYBYCH BYL SÁM NA SVĚTĚ !!

Prema M ( 23. prosince 2021 12:45 )

Houbelec já jsem z Běloruska, tis nevěděl

xiioma ( 23. prosince 2021 12:22 )

Pokud je omikron hodně nakažlivý a má lehký průběh tak je to velmi dobrá zpráva pro lidi, kteří se nechtějí očkovat a chtějí mít legální Covid pas.

borka30 ( 23. prosince 2021 12:22 )

Ti experti vylézají z děr jak houby po dešti a straší lidi. Co se stane bude. To ani tento expert nezachrání. Důležité je pořádně lidi v jednom kole strašit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa