Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šestá vlna půjde po školácích: Očkování dětí 5+ začne příští týden také ve Španělsku

Autor: hlm - 
11. prosince 2021
19:05

Španělská Správa pro ochranu veřejného zdraví schválila očkování u dětí mladších dvanácti let, ty teď totiž virus přenášejí nejvíce, píše deník El País. Rozběhne se podobně jako v Česku už příští týden.

S očkováním dětí od 5 do 11 let se ve Španělsku může začít již 15. prosince, ve středu to schválila Správa pro ochranu veřejného zdraví. Tedy v podobném termínu jako v Česku. Stalo se tak poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uznala vakcínu Comirnaty od firem BioNTech/Pfizer jako vhodnou pro tuto část populace a Vakcinační komise, která radí španělským zdravotnickým úřadům, vyjádřila svůj souhlas.

S očkováním se začne, až dorazí první dávky. To by se mělo stát v pondělí 13. prosince a dávky se pak budou distribuovat do jednotlivých autonomních oblastí, jež by tak mohly zahájit proces 15. prosince. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že během prosince a ledna obdrží dost vakcíny pro naočkování první dávkou všech dětí ve věku 5 až 11 let, kterých je ve Španělsku asi 3, 3 milionu. Druhou dávku pak dostanou o osm týdnů později.

Očkovat od nejstarších

Ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že Správa pro ochranu veřejného zdraví schválila očkování této věkové skupiny, aby tak snížila počet nakažených a přenos v rodinách a ve školách: „Správa pro ochranu veřejného zdraví v tomto ohledu také zdůrazňuje, jak důležité je chránit děti v této věkové skupině, a to nejen před akutními příznaky onemocnění, ale především před možnými dlouhodobými následky a před post-covidovým syndromem.“

Podle mluvčí Ministerstva zdravotnictví nová strategie doporučuje očkovat nejprve nejstarší děti z této skupiny a také ty, které jsou zdravotně náchylnější. Na druhou stranu ale nejde o pevně dané pravidlo a to, jak bude uvedeno do praxe, záleží na jednotlivých autonomních oblastech. Kdyby se totiž na upřednostňování striktně trvalo, mohlo by to snížit efektivitu a rychlost očkování.

Věková skupina do dvanácti let byla jediná, u které se ve Španělsku zatím nezačalo s očkováním. Podle portálu elDiario.es bylo ke čtvrtku ve Španělsku aplikováno 77 653 701 dávek očkování. 79 % Španělů tedy dostalo kompletní očkování (12 % i posilující dávku) a další dvě procenta jsou rozočkována.

Školáci jsou skupinou, která hlásí nejvyšší výskyt případů: 412 na 100 000 obyvatel, což je skoro dvakrát více než španělský průměr (248), až třikrát více než u dospívajících (133) a u osob starších 80 let (125). Po dětech nejvíce případů hlásí věková skupina 30 až 50 let. Do této skupiny spadá většina rodičů těchto dětí.

To je jedním z důvodů, proč se vedení Správy pro ochranu veřejného zdraví rozhodlo schválit očkování u dětí od 5 do 11 let (pro mladší prozatím nebyla schválena žádná vakcína). Tak jako se pátá vlna rychle rozšířila mezi mladými lidmi, kteří v té době ještě nebyli očkovaní, tak se tato šestá vlna bude týkat zejména mladších dětí. A přestože vakcína nákazu zcela nezastaví, snižuje přenos, a proto lze předpokládat, že se u nich bude virus šířit pomaleji, jakmile budou plně očkovaní

Z omikronu mají ve Španělsku obavy

Záležet bude také na tom, jak se vyvine situace s variantou omikron, která je patrně nakažlivější. Studie ukazují, že s ohledem na varianty viru, které se v populaci objevují, u dětí vakcína od firmy Pfizer (s třetinovou dávkou oproti dospělým) snižuje možnost nákazy o 91 %. Minimalizuje pravděpodobnost hospitalizace, ošetřování na JIP a úmrtí, u dětí už tak nízkou.

Vzhledem k nízkému riziku těžkého průběhu onemocnění nebyli odborníci, kterých se deník El País dotázal, nakloněni očkování dětí, pokud by docházelo pouze k malému přenosu této nemoci. Čím horší je ale epidemiologická situace, tím větší dává smysl očkovat i malé školáky. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) například tvrdí, že výhody, které plynou z očkování malých dětí, převyšují možná rizika, a to v jakémkoliv scénáři, zejména pak v tom, kdy je nakaženo mnoho lidí.

„Říkají nám, že by se děti měly očkovat, aby nenakazily své prarodiče,“ vyjadřuje na twitteru své pochybnosti andaluská poslankyně Luz Belinda Rodríguezová Fernándezová. „Ale také nám říkají, že očkovaní mohou onemocnění přenášet. Očkování dětí tedy nepomůže tomu, aby děti nenakazily své prarodiče. Proč bychom je tedy měli očkovat?“ uvádí.

Plán na zpomalení přenosu nákazy

Epidemiologové dotázaní El Paísem s očkováním dětí souhlasí. „Jde o to, abychom chránili je samé, ale především abychom zpomalili přenos nákazy,“ zdůrazňuje Fernando Rodríguez Artalejo, profesor vyučující o veřejném zdraví na Autonomní univerzitě v Madridu. Experti se shodují, že jde o zbraň, která nám pomůže v boji proti koronaviru.

Epidemiolog a člen Španělské pediatrické společnosti Quique Bassat říká, že ačkoliv očkování dětí není urgentní, začíná být nezbytné. „Čísla mluví jasně. Skupina, která spadá do kompetence pediatrů, má zdaleka nejvíce nakažených, ohniska nákazy jsou zejména ve školách. To se až doteď nikdy nedělo. Není to naléhavé, ale máme příliš mnoho nakažených a děti v přenosu nemoci hrají svou roli,“ dodal Bassat.

Riziko vedlejších účinků

Debata o očkování dětí se nicméně velmi liší od té, která se týkala očkování dospělých, u kterých je pravděpodobnost úmrtí na následky covidu-19 mnohem vyšší. Závažné vedlejší účinky u dětí, jakkoliv vzácné, mohou být horší než ty, které způsobuje samotné onemocnění.

Ačkoliv klinické studie u dětí do 12 let nepotvrdily žádné vážné vedlejší účinky, při očkování dospívajících se vyskytly, i když velmi zřídka, případy myokarditidy. Ty se však většinou řešily běžným zákrokem a nebyla potřeba intenzivní péče. Odborníci ze Spojených států se shodují: „Ačkoli přínosy očkování do značné míry závisí na výskytu onemocnění covid-19, obecná analýza říká, že výskyt klinicky významných průběhů onemocnění jasně převyšuje počet případů myokarditidy spojených s očkováním, a to v širokém spektru scénářů.“

Většina těžkých případů covidu-19 u dětí nastává, když dítě již trpí nějakou jinou vážnou nemocí. Z tohoto důvodu je pro Federika Martinóna, který je poradcem Světové zdravotnické organizace v otázce očkování, prioritou, aby byly očkovány hlavně ty nejnáchylnější děti. To se týká především těch s rakovinou, imunosupresí, obezitou, Downovým syndromem anebo s těžkým neurologickým postižením. S ohledem na ostatní bylo rozhodnutí „složité a závislé na vědeckých, etických, politických, epidemiologických a ekonomických faktorech“.

„Lidé si často pletou dobré a zlé s tím, že něco má nebo nemá přednost,“ říká Martinón. „Očkování zdravých dětí je správné, víme, že vakcína funguje, je bezpečná a účinná. A kromě klinických studií byla vakcína aplikována již více než pěti milionům dětí v tomto věku, aniž u nich nastal nějaký problém. Jistě, ve srovnání s očkováním rizikových skupin to není prioritou,“ zmiňuje Martinón a dodává: „Nyní bych v první řadě upřednostnil děti s rizikovými faktory a v druhé řadě děti, které žijí v domácnosti s dospělým, který spadá do rizikové skupiny, čímž by vznikla dodatečná ochrana právě pro ty nejzranitelnější. A nakonec tedy očkování všech ostatních dětí, to sice není prioritou, ale to neznamená, že není správné nebo že bychom k němu neměli dostatečné podklady.“

V USA se s očkováním malých školáků začalo již před měsícem, ve věku 5-11 let je jich očkováno více než 2, 6 milionu. Nejvíce naočkovaných dětí ovšem hlásí Čína. Tam chtějí do konce roku naočkovat 160 milionů dětí. Podobná situace jako ve Španělsku je například ve Francii nebo v Německu. V Česku se registrace pro očkování dětí od pěti let věku otevře 13. prosince, tuzemští pediatři by pak mohli začít s injekcemi 16. prosince.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 12. prosince 2021 01:35 )

Toto příroda nevymyslí,toto vymyslel mozek.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa