Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Omikron se objevil i v Praze a středních Čechách? A Vojtěch chce prodloužit pandemický zákon

Autor: Mii, ČTK - 
9. prosince 2021
18:30

V Česku jsou nad rámec hlášení z Liberce a Jihomoravského kraje ještě další dvě podezření na nákazu novou variantou koronaviru omikron. Jedno pochází z Prahy a další ze Středočeského kraje, řekla dnes na tiskové konferenci hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Definitivně potvrzený ale omikron i nadále zůstává pouze u dvou osob z Liberce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes mluvil také o pandemickém zákonu, resort chce jeho platnost prodloužit minimálně o rok.

„Tuto chvíli nemáme žádné jiné než ony dva potvrzené případy v Liberci,“ upozornil ve čtvrtek na tiskové konferenci Vojtěch s tím, že případy varianty omikron z Jihomoravského kraje jsou suspektní, ještě nejsou potvrzeny sekvenací. Podle Svčinové se jedná o dvě zdravotní sestry, jejich dvě děti a pak další dvě děti z jiného okresu. Suspektní případ je také v Praze a další ve Středočeském kraji, z letu, ve kterém seděla první nakažená žena, doplnila.

„Všechny naše případy mají buď bezpříznakový průběh, nebo velmi lehký průběh,“ uvedla hlavní hygienička. Podle ní jsou lehké průběhy hlášené také u ostatních případů zachycených v Evropě. Čtyři případy ve školách podle ní nezakládají důvod pro to, aby se pro ně zpřísňovala opatření.

Také ujistila, že probíhá intenzivní trasování. „Všechny osoby, které byly v kontaktu s podezřelými případy, jsou ve striktní karanténě,“ sdělila a poodhalila, že hygienici prověřují i mezinárodní turnaj ve vodním pólu, kterého se v Česku účastnili sportovci z Jihoafrické republiky. U jednoho ze sportovců, Belgičana, se později omikron potvrdil.

„Zdá se, že skutečně je tato varianta velmi infekční, ale není nebezpečnější než varianta delta,“ podotkl Vojtěch. Informací je ale podle něj zatím málo. „Je nutné, aby lidi měli posilující dávku vakcíny. Zdá se, že pouze ty dvě nejsou dostatečné,“ dodal.

Svrčinová zatím nechce navýšit počet testů (diskriminační PCR testy), kterými lze omikron odhalit. V současnosti se takto prověřuje desetina zkoumaných vzorků. „Striktně jsme nařídili čtrnáctidenní karanténu. Po 14 dnech i u těch, kteří měli negativní PCR, ukončujeme karanténu PCR testem,“ popsala hlavní hygienička, co „navíc“ se zatím ve vztahu k omikronu dělá.

Covid neodchází, musí tak zůstat pandemický zákon

Vojtěch dnes zmínil i pandemický zákon. Ministerstvo zdravotnictví ho chce prodloužit, příští týden novelu pošle do připomínkového řízení. Bez novely by pandemický zákon v únoru příštího roku skončil. Návrh chce ministerstvo v pátek probrat také s AntiCovid týmem budoucí vládní koalice, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN.

Ministerstvo bude navrhovat prodloužení pandemického zákona minimálně o rok, protože se dá předpokládat, že epidemie covidu tu ještě nějakou dobu bude. Vojtěch řekl, že novelu chce do legislativního procesu poslat ještě nynější kabinet v demisi. „Legislativní proces má svá pravidla a čas neúprosně běží,“ uvedl.

S AntiCovid týmem chce ministerstvo v pátek probrat také možnost, že by děti, které jsou ve škole pozitivně testovány, automaticky dostaly žádanku na potvrzující PCR test. Nyní musí žádanku vystavit praktický lékař.

Video  Koronavirus: Varianta omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 10. prosince 2021 09:20 )

Jirik-ta ( 10. prosince 2021 09:20 )

Jirik-ta ( 10. prosince 2021 09:19 )

esprit ( 9. prosince 2021 21:23 )

Vzpomínám o utajované vakcíně proti obrně, ještě dnes jsou postižení s pahýly, s postižením mozku po ústavech, takový Košumberk měl hlavně tyto děti.

esprit ( 9. prosince 2021 21:20 )

Uvařili novou vakcínu, plno nových záchranných léků a plno anticovidových doplňků stravy. Kšefty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa