Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zákaz vánočních trhů vyřešili ve Zlíně po svém. Rozšířili tržiště do nové lokality

Autor: ČTK, simao - 
8. prosince 2021
21:59

Vánoční trhy vláda zakázala, ve Zlíně přišli s vlastním řešením, jak občanům i nespokojeným trhovcům spravit náladu. Město rozšířilo stávající tržiště na náměstí Míru i přilehlých ulic. Prodeje byly zahájeny právě dnes. Pomohla k tomu novela i rekonstrukce stávající tržnice.

S ohledem na zrušení programu na náměstí Míru je tak aktuálně možné trhy rozšířit i do této lokality, uvedlo město na svých oficiálních stránkách.

„Tato novela zohledňuje dlouhodobý záměr města rozšířit stávající rekonstruované tržiště o další frekventované plochy směrem k centru. Zároveň se s ohledem na aktuální situaci s šířením nemoci covid-19 jeví jako maximálně vhodné a celospolečensky potřebné co nejrychleji navýšit počet venkovních prodejních zařízení, jelikož při nakupování v nich je riziko šíření této nemoci značně nižší, než v uzavřených prostorech budov,“ upozornil primátor Jiří Korec (ANO). 

Měli připravený adventní jarmark, zasáhla vláda

Podle Korce bylo rozšíření tržiště v plánu, situace se nyní jen uspíšila. Město nyní tržiště Pod Kaštany rekonstruuje. „Jedna z myšlenek byla, že jednou za čas budou velké trhy až na náměstí, tento krok jsme udělali o něco dříve,“ uvedl Korec ČTK.

Město na náměstí Míru chystalo tradiční adventní jarmark, začít měl v sobotu 27. listopadu, stánky již byly postavené. Vláda však 25. listopadu oznámila zákaz vánočních trhů s účinností od následujícího dne.

Města v Česku vánoční trhy zrušila, některá je však nahradila vánočními prodejními výstavami či zimním jarmarkem s nabídkou řemeslných výrobků. Města také nabídla prodejcům místo v tržnicích, část prodejců se přesunula na farmářské trhy.

„Čekání na to, že někoho z těch, co určují opatření proti covidu, napadne, že v opatřeních chybí logika, je evidentně zbytečné. A tak můžeme mít otevřena nákupní centra, restaurace a hospody do 22 hod., ale nemůžeme si ve venkovním prostředí koupit nic ze stánků na Vánočních trzích,“ postěžovala si na svém facebooku Kateřina Francová (STAN), náměstkyně primátora.

„Kde chybí logika, nastupuje improvizace. V některých městech už ukázali, že to jde. Již minulý týden jsme hledali na Radě města Zlína možnosti. Je třeba najít i odvahu pro rozhodování. Povedlo se,“ podotkla s tím, že rozšíření tržiště Pod kaštany i na střed města novelou tržního řádu se setkalo se zvýšeným zájmem trhovců.

Stánky nebudou na náměstí jen po dobu adventu, podle Korce by tam mohly podle zájmu stát i v lednu. Poté se zřejmě stánky opět přesunou zpět na parkoviště u bývalého občerstvení Ryo, kde je po dobu rekonstrukce tržiště Pod Kaštany náhradní trh. Například na jaře či v jiných obdobích by pak velké trhy mohly být opět i na náměstí.

Na rozšířeném tržišti na náměstí budou podle Korce platit opatření, jako jsou bezpečné rozestupy či zákaz prodeje potravin ke konzumaci na místě. „Žádáme všechny občany k maximální odpovědnosti a dodržování pravidla 3R - ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší, a přitom tak důležité,“ vyzval návštěvníky tržiště primátor.

Venkovní prodej je však podle Korce bezpečný a je to správný krok. „Lidé budou mít alternativu k supermarketům. Nebudou mít žádný důvod se shlukovat, nebudou tam žádné stolky ani atrakce,“ uvedl primátor.

Video  Z nařízení vlády končí vánoční prodej trhovců na Zelném trhu v Brně  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa