Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Skandál v Británii: Vánoční večírek u premiéra za lockdownu! Johnson se po úniku videa omluvil, mluvčí končí

Aktualizováno -
8. prosince 2021
17:14
Autor: Darina Jíchová, ČTK, mav - 
8. prosince 2021
12:15

Britský premiér Boris Johnson a jeho vláda čelí dlouhodobé kritice za jejich postup během pandemie covidu-19, což ještě umocňují skandály politiků spojené s porušováním restrikcí. Nedávno se řešilo to, že Johnson s manželkou loni na Vánoce nedodrželi lockdown. Nyní se britská média zajímají o další skandál rovněž s vazbami na loňské svátky. Jde o vánoční večírek v Downing Street z prosince 2020, uvedl deník The Guardian. Johnson se ve středu v krátkém projevu omluvil za chování svých podřízených. Po pár hodinách rezignovala jeho poradkyně a tehdejší mluvčí Allegra Strattonová.

Středeční britský tisk přinesl uniklý rozhovor mezi Edem Oldfieldem a Allegrou Strattonovou, členy Johnsonova týmu v Downing Street, kteří několik dní po vánoční párty řešili, co se dělo na akci. Ministerský předseda byl navíc přistižen při lži, protože dlouho tvrdil, že se večírek nekonal. Nebyl sám, on i jeho poradci mnohokrát na veřejnosti zopakovali, že loni v prosinci žádný večírek nebyl.

Johnson se omluvil

„Žádná nařízení jsme neporušili, žádná párty totiž nebyla,“ dušoval se mnohokrát Johnson, ale i jeho tým. Jenže uniklé video vypovídá o něčem zcela jiném. Johnsonův poradce Oldfield a tehdejší tisková mluvčí Strattonová na záběrech parodují tiskovou konferenci a řeší „páteční párty v Downing Street“.

„Rozhořčení lidu zcela chápu. Byl jsem také naštvaný, když jsem viděl to video. Bezvýhradně se omlouvám za urážku, kterou jejich chování způsobilo,“ uvedl Johnson. Vzal zpět své opakované tvrzení, že párty nebyla. „Řekli mi, že opatření neporušili,“ dodal. Premiér slíbil, že záležitost nechá prošetřit.

Video získala stanice ITV, záběry pocházejí z 22. prosince. Oldfield a Strattonová zřejmě mluví o pátku 18. prosince. Je to datum, o kterém se tisku zmiňovalo několik zdrojů informujících o tom, že ten den si premiérovi zaměstnanci uspořádali sváteční večírek, na nějž přišly desítky lidí. Loni však platily přísné restrikce spojené s covidem-19.

Na záběrech je Strattonová, jež se připravuje na oficiální tiskovou konferenci, a její spolupracovníci - včetně právě Oldfielda - jí pokládají různé cvičné otázky. Jedna z nich se týká i zvěstí o večírku. „Nevím, šla jsem domů,“ komentuje Strattonová, všichni se tomu zasmějí. „Co je správná odpověď?“ ptá se. Z hlediště zaznívá „sýr a víno“, fráze, která se v Anglii často používá jako reference k večírku. „Žádné distancování,“ přidávají další přítomní.

„Nahrává se… No, tahle fiktivní párty byla vlastně pracovní schůzka, kde se sociálně nedistancovalo, nedodržovaly se rozestupy,“ navazuje na záběrech Strattonová. Johnson dál trvá na tom, že loni se žádný vánoční večírek nekonal, potvrdil jeho současný mluvčí. Jeho odpověď se nezměnila ani po dotazech na uniklé video. „Párty nebyla. Všechna opatření se dodržovala,“ prohlásil premiérův mluvčí.

Strattonová od té doby opustila funkci vládní mluvčí, ale nadále byla poradkyní - tuto funkci dnes složila, informovala BBC. „Budu těch svých poznámek litovat do konce života, všem se hluboce omlouvám,“ prohlásila uslzeně s uznáním, že zlehčovala lockdownová pravidla.

Sešlost na ministerstvu školství

Ministerstvo školství už předtím přiznalo, že loni 10. prosince tehdejší ministr školství Gavin Williamson a jeho tým také vánoční akci pořádali. „Ano, tento den se pořádala sešlost, byli na ní ti zaměstnanci, kteří ten den byli v kanceláři. Bylo to poděkování za jejich snahu v době pandemie,“ komentovala tisková kancelář ministerstva školství. „Přestože nešlo o nic velkého a týkalo se to práce, přijímáme to, že v tehdejším nastavení to nebylo nejlepší rozhodnutí,“ stojí v prohlášení.

Labouristé zuří, pohoršení jsou i konzervativci

Vůdce opozice Keir Starmer se opřel do Johnsona. „Lhát a smát se těm lžím je ostudné. Premiér teď musí jít s pravdou ven a omluvit se. Nemůžeme mít jedno pravidlo pro konzervativce a jiné pro všechny ostatní,“ reagoval labourista. Westminsterský lídr Skotské národní strany Ian Blackford dokonce požaduje Johnsonovu rezignaci. „Nejsou slova, která by popsala, jak zneklidňující a zahanbující je slyšet premiérův tým, jak se směje porušování restrikcí,“ přidala se Becky Kummerová, mluvčí skupiny pozůstalých rodin po obětech covidu-19.

Únik záběrů otřásl Johnsonovým týmem, video nepotěšilo ani konzervativce. Podle zdrojů mnoho politiků rozzuřila nezodpovědnost a neprofesionálnost pracovníků Downing Street. „Tohle má potenciál stát se noční můrou,“ vzkázal jeden z konzervativců. Zdroje pro The Guardian, list Mirror, stanici BBC a další tisk vypověděly, že na večírku byly desítky lidí a bylo pro ně připravené občerstvení i zábava.

Oldfield nadále působí jako premiérův poradce, Strattonová své místo opustila a v současnosti pracuje jako tisková mluvčí klimatické konference COP26. Skandál odstartoval minulý týden bulvární list Daily Mirror, který s odvoláním na své zdroje informoval, že loni 18. prosince uspořádali vysoce postavení pracovníci Downing Street „sváteční párty“ a hráli hry s vánoční tematikou, „zatímco zbytek země byl nucen být doma“. S podobnou informací následně přišla i zpravodajská společnost BBC.

Británie před loňskými Vánoci zažívala silnou druhou vlnu epidemie covidu-19 a na Londýn se v den údajného večírku vztahovala nejpřísnější opatření zakazující jakékoli sešlosti ve vnitřních prostorách. Vláda dokonce 17. prosince na twitteru specifikovala, že lidé nesmí uspořádat „vánoční oběd nebo večírek“ v pracovním prostředí.

Vláda přesto trvala na tom, že její pracovníci žádná nařízení neporušili. „Veškerá doporučení byla zcela dodržována,“ prohlásil ještě minulý týden v parlamentu Johnson. Ministerský náměstek zodpovědný za boj proti kriminalitě Kit Malthouse zase řekl, že neví, zda se nějaký večírek uskutečnil, „ale pokud se tak stalo, pak nebyla porušena žádná pravidla“. Mluvčí Downing Street poté rovnou konání večírku popřel.

Skandály Johnsonovy vlády

Není to poprvé v pandemické době, kdy opozice obviňuje vládu z obcházení pravidel či korupce. Před měsícem vyvolalo podobné pobouření její rozhodnutí neschválit trest pro konzervativního poslance, jenž byl doporučen nezávislou etickou komisí. Komentátoři kromě toho připomínají poprask kolem cesty tehdejšího Johnsonova poradce Dominica Cummingse přes celou Anglii v době prvního lockdownu. Agentura Reuters podotýká, že nový skandál přichází v době, kdy vláda zvažuje nové zpřísnění karanténních opatření.

Video jen umocní žádosti po důkladné inspekci toho, jak si Johnsonova vláda počínala během pandemie. Labouristé požadují tvrdou dohru, podle zdrojů už několik labouristických poslanců záležitost předalo policii.

Policie se podle všeho kauzu vánočního večírku vyšetřovat nechystá, protože vyšetřování „retrospektivních porušení covidových regulací“ prý nepředstavuje standardní postup. Britský tisk ovšem upozornil, že londýnské úřady v těchto dnech pokračují v trestním stíhání v souvislosti s jistou nelegální sešlostí, která se loni 18. prosince odehrála na předměstí britské metropole.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

redroosterlittle ( 9. prosince 2021 06:36 )

Notorický lhář lže, co je na tom tak divného?

kinki ( 8. prosince 2021 17:06 )

Johnon se omluvil...a to je vsetko? Ked sa na to pride, tak staci se omluvit???? Nic viac? Len omluvit?

doktormediciny ( 8. prosince 2021 14:10 )

No a pro uplnost....Mel nejakou sluzenmi mavstevu, kantina byla uz asi zavrena, zalze to bylo posuzovano dost narYchlo...

sorgedoktor ( 8. prosince 2021 12:38 )

Sit venia verbo....Prof MUDr Prymulu jsme zbavili funkce kvuli veceri./ a pak ujdelal asi 10 kroku bez masky/.Otazka je, kdo byl vlastne potrestan tim, ze ho sundali z funkce../Ma dost jinnych aktivit. Funkce munistra to byla spise otazka osobni prestize/

sorgedoktor ( 8. prosince 2021 12:36 )

Ja doufam, ze anglicane nejsou papezzstejsi nez papez

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa