Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Johnson s jeho „vydřičkou“ měli porušit lockdown, kancelář je brání: Všechno prý dodrželi

Autor: Darina Jíchová - 
19. října 2021
21:27

Britský premiér Boris Johnson a jeho podruhé těhotná manželka Carrie čelí skandálu. Loni na Vánoce, kdy v Británii platil přísný lockdown včetně zákazu návštěv, měli porušit restrikce spojené s pandemií covidu-19 a pozvat si domů kamarádku Johnsonové. Kancelář premiéra však Johnsonovy brání s tím, že oba se celou dobu řídili restrikcemi, kamarádka prý byla součástí „bubliny“, uvedl list Daily Mail.

Johnsonovy na Vánoce měla navštívit Nimco Aliová, která by podle britského tisku měla být kmotrou jejich ročního syna Wilfreda. Fakt, že si premiér s manželkou někoho pozvali domů, pobouřil veřejnost. Tehdy platící pravidla totiž zakazovala návštěvy mezi členy různých domácností, některé rodiny tak neměly možnost vidět své příbuzné, prarodiče nemohli navštívit svá vnoučata. Aliová ale u své kamarádky byla.

Britové však mohli tvořit tzv. sociální či pečovatelské bubliny, Aliová prý byla součástí bubliny Johnsonových. „Neporušila jsem žádné restrikce,“ reagovala Aliová na zprávy v tisku. „Premiér Johnson a paní Johnsonová dodržovali všechna platná nařízení a respektovali opatření. Paní Aliová je součástí jejich bubliny,“ dodal premiérův mluvčí.

Premiér pod palbou kritiky

Británie se v posledních dnech potýká s nárůstem nakažených, hospitalizovaných i obětí, Johnsonova vláda čelí kritice za postup během pandemie, obzvláště za pomalý začátek přijímání restrikcí, nyní zase za zpomalení vakcinace. Minulý týden byl ministerský předseda rovněž kritizován za to, že s manželkou a synem odjel na dovolenou do Španělska.

Mluvčí premiéra uvedl, že kromě Aliové do bubliny kolem Johnsonových patřila také Josephine McAfeeová, matka premiérovy manželky. Ta s párem ale Vánoce netrávila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa