Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Omikron je velmi nakažlivý, shodli se ministři zdravotnictví G7: Vyžaduje naléhavou akci

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2021
17:50

Nová varianta koronaviru omikron je „vysoce nakažlivá“ a vyžaduje urychlenou akci. Podle agentury AFP to v pondělí po mimořádné schůzce uvedli ministři zdravotnictví ekonomicky rozvinutých zemí ze skupiny G7. Zavázali se, že budou pokračovat v úzké spolupráci, sdílení informací s mezinárodními partnery a sledovat novou variantu.

„Mezinárodní společenství čelí hrozbě nové vysoce přenosné varianty covidu-19, která vyžaduje naléhavou akci,“ uvedli ministři ve společném prohlášení na závěr virtuální schůzky.

Ministři ocenili příkladnou práci Jihoafrické republiky, která dokázala variantu odhalit a upozornit na ni ostatní. Vyjádřili silnou podporu vytvoření mezinárodní sítě pro sledování patogenů v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO) a slíbili, že s ní budou nadále spolupracovat.

Zástupci zemí G7 také uznali strategický význam zajištění přístupu k vakcínám a uvedli, že dostojí svým dárcovským slibům. Ministři prohlásili, že rozvojové země připravují na „dodávky vakcín, poskytují operativní pomoc, bojují proti dezinformacím o vakcínách a také podporují výzkum a vývoj“.

Další schůzka ministrů zdravotnictví G7 se má konat v prosinci.

WHO v pondělí uvedla, že varianta omikron představuje „velmi vysoké“ riziko a pravděpodobně se začne šířit v mezinárodním měřítku. Vědci ji poprvé identifikovali minulý týden v Jihoafrické republice. Omikron v uplynulých dnes registrovala řada dalších zemí, včetně Česka. Mnoho států kvůli ní zpřísnilo podmínky vstupu. Experti nicméně upozorňují, že zatím není jasné, zda je varianta nebezpečnější pro lidské zdraví než současně nejrozšířenější delta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa