Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidé s duševními poruchami mají větší riziko úmrtí na covid. Studie ale přidala i dobrou zprávu

Autor: ula - 
12. prosince 2021
16:05

Lidé s diagnostikovanou duševní poruchou jako je schizofrenie, deprese nebo stavy úzkosti mohou mít vyšší riziko úmrtí na covid-19. Na druhou stranu tito lidé mají o deset procent nižší šanci, že se nakazí, protože kvůli své nemoci omezují sociální kontakty. Výsledky americké studie publikoval portál The Daily Mail.

Vědci shromáždili data od 2,5 milionu Američanů, kteří se nakazili covidem-19.  3 350 z nich mělo diagnózu schizofrenie, 26 610 mělo diagnostikovanou depresi a výkyvy nálad a 18 550 trpělo úzkostními poruchami. Své závěry zveřejnili na portálu JAMA Network Open. Výzkum porovnával míru infekce a úmrtnost skupiny lidí, kteří měli diagnózu psychické poruchy s těmi, kteří žádnou takovou diagnózu nevykázali.

Lidé, kteří trpěli schizofrenií a depresemi, měli nižší riziko nákazy covidem-19 a to až o desetinu. „Toto číslo může být ovlivněno omezenější expozicí SARS-CoV-2 v důsledku sociální izolace,“ napsal výzkumný tým. U lidí s úzkostmi však bylo zjištěno, že riziko nákazy virem je o pět procent vyšší než u běžné populace.

Vědci poté upravili data na základě pravděpodobnosti pacientů, že zemřou na covid-19 kvůli faktorům, které nesouvisejí s jejich duševní poruchou, jako je například jejich věk.  Po této úpravě zjistili, že lidé trpící schizofrenií měli 3,74krát vyšší pravděpodobnost úmrtí na covid-19 než populace bez této diagnózy. Osm procent schizofreních lidí ve studii, kteří se nakazili covidem-19, mu nakonec podlehlo. 

V loňském roce však došlo ke zvýšenému riziku úmrtí u všech lidí s diagnózou schizofrenie, přičemž 3,4 % účastníků studie, kteří měli negativní test, zemřelo z jiných důvodů, než kvůli koronaviru.

Lidé s depresemi měli 2,76krát vyšší pravděpodobnost, že zemřou na komplikace způsobené covidem-19, a lidé trpící úzkostí měli až 2,39krát vyšší riziko.

Duševní poruchy se za rizikové komorbidity u covidu-19 nepovažují , nicméně jak autoři studie upozornili, že je třeba včas rozpoznat u lidí s dušeními poruchami komplikace, které může koronavirus způsobit. Vědci také dále upozornili na to, že právě lidé s duševními poruchami jsou náchylnější k diabetu, trpí vysokým tlakem, chronickou obstrukční nemocí plic (CHOPN), či srdečními onemocněními. To všechno jsou faktory, které mohou průběh onemocnení covidem-19 zkomplikovat.

Video se připravuje ...
Další videa