Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Long covid“ postihne více než třetinu nakažených. Nejčastěji podle studie vyvolá deprese

Autor: tsv - 
29. září 2021
15:14

Podle nové studie trpí alespoň jedním příznakem dlouhodobého „long covidu“ více než třetina vyléčených, nejčastějšími z nich jsou úzkosti nebo deprese. Dlouhotrvající symptomy podle oxfordských vědců hlásí častěji ženy. Na výzkum upozornil server DailyMail.

Studií se zabýval expertní tým z Oxfordské univerzity a v rámci výzkumu se zaměřil na více než 270 000 lidí žijících ve Spojených státech. Dlouhotrvajícími příznaky podle zjištění trpí tři až šest měsíců od nákazy 37 procent z nich.

Mezi nejčastěji hlášené symptomy patří úzkosti a deprese, horší dýchání, zažívací problémy, bolest v krku a na hrudi a chronická únava. Roli podle studie hraje věk nakaženého, pohlaví i závažnost covidu, u žen se dlouhotrvající příznaky vyskytovaly častěji než u mužů.

„Výsledky potvrzují, že velká část lidí v jakémkoli věku může trpět širokým spektrem symptomů a komplikací mezi třemi až šesti měsíci po nákaze,“ řekl doktor Max Taquet, který se na výzkumu podílel. „Půl roku po onemocnění byla více než třetina pacientů diagnostikována s alespoň jedním z příznaků covidu.“

„Tato data potvrzují zjištění z dotazníků a ukazují, že lékaři s těmito příznaky diagnostikují své pacienty. Musíme teď služby správně nastavit tak, aby vyhovovaly aktuálním i budoucím klinickým požadavkům,“ dodal Taquet.

Děti a očkovaní jsou v suchu

Podle dřívější studie, kterou vedl britský pediatrický institut Great Ormond Street Institute of Child Health, postihuje dlouhodobý covid jen naprosté minimum dětí. Patnáct týdnů po nemoci hlásilo trvající příznaky jen 1,7 až 14 procent dětí.

Dlouhý covid je vzácný i u lidí, kteří mají za sebou obě dávky vakcíny. To potvrdili vědci z londýnské univerzity, podle kterých sice očkovaným dlouhý covid hrozí, jeho pravděpodobnost je ale extrémně nízká. „Lidé, kteří jsou očkováni a onemocní, tak riziko, že přijdou k nám na kliniku s dlouhodobými následky covidu, je velmi, velmi malé,“ řekl klinický epidemiolog z Washingtonské univerzity Ziyad Al-Aly.

Na světě se od propuknutí pandemie nakazilo 233 620 954 lidí a zemřelo 4 780 634 z nich. Dosud se podalo 6,2 miliard dávek, dokončené očkování má 2,6 miliardy lidí – tedy 33,3 procent světové populace.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa