Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smyčku kolem neočkovaných utahuje i Itálie: Zatrhne jim restaurace, zábavu i sport

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2021
13:18

Italská vláda se dnes chystá schválit další zpřísnění pravidel pro neočkované. V zemi vytvoří dvě úrovně covid pasů, ta vyšší bude dostupná jen pro lidi, kteří dostali očkování nebo prodělali nemoc covid-19, informovala agentura ANSA. Certifikát získaný na základě negativního testu nebude platit pro vstup do restaurací a řady dalších zařízení. Kabinet chce navíc zkrátit platnost covidových pasů očkovaných osob, aby podpořil přeočkování. Podle ministrů je účelem nových pravidel předejít dalším plošným uzávěrám.

Díky novým pravidlům se vytvoří dvě kategorie covidových certifikátů. Stávající úroveň, která uznává i negativní testy, poslouží lidem pro vstup na pracoviště či na palubu dálkových spojů. Pro vstup do restaurací, kulturních a sportovních zařízení a dalších provozoven bude nezbytné se prokázat covidovým certifikátem vyšší kategorie, jejž obdrží jen lidé, kteří mají dokončené očkování proti covidu-19 či prodělali nemoc covid-19.

Italská vláda se v jisté míře inspirovala obdobnými opatřeními, která přijaly další evropské země. Cílem je vyhnout se dalším plošným uzávěrám v případě, že se epidemická situace zhorší. „Kdo se nechce nechat naočkovat, tak bude smět chodit jen do práce a domů, aby neohrozil další lidi,“ uvedl ministr veřejné správy Renato Brunetta. Současně kraje po vládě žádají, aby pozměnila stávající čtyřstupňový systém opatření. Ani ve vyšších stupních nebezpečí by neměly platit plošné uzávěry, žádají kraje.

Podle italského tisku je nad opatřeními v koalici rozsáhlá shoda, k novým omezením mají ale rezervovaný přístup ministři z pravicové Ligy.

Italská vláda se také chystá zkrátit platnost očkování z roku na devět měsíců. Aby byl covidový pas dále platný, lidé se budou muset nechat do devíti měsíců od druhé dávky přeočkovat. Kabinet tím chce podnítit zájem o třetí dávku. V Itálii je třetí dávka doporučená lidem starším 40 let a některým profesním kategoriím, vláda ale míní přeočkování rozšířit i na zbytek naočkovaných. Ukončené očkování proti covidu-19 mají tři obyvatelé Itálie ze čtyř.

Podle posledních údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) Itálie vykazuje čtvrtý nejnižší výskyt koronavirové nákazy. V týdnu od 8. do 14. listopadu počet nových případů za sedm dní na 100.000 obyvatel činil 63, jedenáctkrát méně než v České republice. V úterý ale úřady oznámily poprvé od června přes 10.000 nových případů nákazy. Podle odborníků se epidemická situace začíná výrazně zhoršovat v několika regionech na severu země.

frantacizek ( 24. listopadu 2021 13:38 )

ty vlády to kopírují jedna od druhé, přičemž vyhraje ten, kdo najde "odvahu" k nařízení povinného očkování minimálně rizikové skupiny, což by stačilo. U nás už máme ale z řad odborníků apel a petice k povinnému očkování dokonce celé populace jako vyřešení problému a snahu zamezit nejen úmrtím, devalvaci školství, ale i mrhání peněz veřejných rozpočtů látáním kompenzací právnickým subjektům národních ekonomik poškozených nečinností vlád, což už si ostatně nemůže dovolit pomalu žádná země světa..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa