Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda omezí kontakty? Babiš si rýpl do Válka i pětikoalice, nouzový stav nevyloučil

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
20:44
Autor: ČTK, simao - 
24. listopadu 2021
14:46

Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření epidemie covidu-19, potvrdil dnes Andrej Babiš (ANO). Podle premiéra by se vláda měla zaměřit na omezení kontaktů. Nepůjde o lockdown, uvedl Babiš. Vyhlášení nouzového stavu nevyloučil, je jednou z možností. Babiš komentoval i dnešní tiskovku budoucí vládní pětikoalice a jejích covidových plánů. Podle něj pětikoalice uvádí líbivé věci, které jdou však proti strategii jejich expertů.

Vláda podle Andreje Babiše (ANO) v pátek vyhlásí nová opatření. „Já nechci teď oznamovat ta opatření, ta opatření připravuje ministerstvo zdravotnictví a my samozřejmě diskutujeme o té situaci, vyhodnocujeme situaci každý den,“ uvedl Babiš ve středu odpoledne na Úřadu vlády. „V pátek vláda, ano, protože jsou tady problémy z hlediska pandemického zákona a krizového zákona,“ poznamenal a doplnil: „My samozřejmě uvidíme v pátek, jaká bude situace.“

Je zapotřebí zlomit vlnu a dělat opatření, „abychom zkrátka nešli do lockdownu, který nic nevyřeší podle vyjádření ministerstva zdravotnictví i dalších expertů“. „V pátek přijmeme další nějaká opatření, která budou omezovat kontakty lidí a nebude to lockdown,“ podotkl Babiš.

Nouzový stav? Je to možnost, připustil Babiš

Konkrétní opatření tak Babiš odmítl komentoval. „Budou to další opatření, abychom zkrátka přesvědčili lidi, aby omezili kontakty, aby se očkovali,“ uvedl obecně. Na dotaz novinářů, zda se chystá omezení hromadných akcí? „Nebudu o tom mluvit, my vám to oznámíme po vládě (...) Zavedeme další opatření, která by měla nějakým způsobem omezit tu pandemii,“ podotkl.

Nevyloučil možnost nouzového stavu. „Samozřejmě, že je to také ta možnost,“ uvedl Babiš.

Vláda v pondělí návrh na nouzový stav nakonec vůbec neřešila, otevřela však debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19. Do konce týdne má posoudit povinnost meziresortní komise. Očkování by podle kabinetu mohlo být povinné i pro starší 60 let. Proti povinnému očkování se dnes vyjádřili zástupci nastupující vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty.

„Tisková konference o covidu-19, kde vystoupí 5 předsedů koaličních stran a mluví o tom, co my už děláme, ale mluví i o tom, proti tomu, co jejich experti navrhují. To znamená, že oni chtějí znovu systém O-T-N. My jsme systém O-T-N zrušili a díky tomu vznikl obrovský zájem o očkování. Pokud oni to zruší, tak je to v přímém rozporu s tím, co jejich experti, kteří jsou z části totožní s našimi experty, propagují. A je to v rozporu s tím, co dělají v Rakousku, co dělá Německo. Já to nějak ani neberu vážně, ani to nechci komentovat, protože je obrovský rozdíl mluvit o tom teoreticky a obrovský rozdíl být v exekutivě, mít tu zodpovědnost,“ reagoval Babiš před novináři ve Strakově akademii na tiskovku Spolu a PirSTAN.

Podle něj pětikoalice uvádí věci, „které jsou líbivé, ale já nevím, oni vyhráli volby, tak proč pokračují v nějakých slibech, které jsou nesmyslné a jsou proti strategii toho, že se zkrátka musíme maximálně naočkovat, abychom to zvládli“.

Babiš zaryl i do Válka

Babiš dnes před svým vystoupením ve Strakově akademii okomentoval na Impulsu i kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Pan Válek dělá politiku, není v praxi, není na ministerstvu, já se divím, když takhle vystupuje,“ podotkl Babiš v rádiu. Některá Válkova vyjádření jsou navíc v přímém rozporu s tím, co říkají experti, kteří jsou v odborných týmech nynější vlády ANO a ČSSD i budoucího kabinetu, uvedl Babiš.

Zmínil například to, že budoucí vláda je podle Válka proti povinnému očkování některých věkových skupin. „Pan docent (Marián) Hajdúch včera (v úterý) navrhl povinné očkování všech nad 60 let,“ řekl Babiš na Impulsu.

Nové očkovací centrum se má dle premiéra otevřít v Praze na Černém Mostě, podotkl. Termín ke 3. dávce se zkrátí na 5 měsíců místo stávajících šesti měsíců, potvrdil Babiš. Rád by, aby to bylo okamžitě, stane se tak ale až od prosince. „Samozřejmě chtěl bych neprodleně, ale máme nějaké IT systémy,“ podotkl.

Babiš k seniorům: Maximálně omezte své kontakty

Na Úřadu vlády premiér Babiš adresoval výzvu právě především seniorům 60+. „Samozřejmě ta situace není dobrá a já bych chtěl vyzvat všechny seniory nad 60 let, aby maximálně omezili svoje sociální kontakty a aby se co nejdřív očkovali posilující dávkou,“ uvedl premiér.

„Jedině, jak my můžeme překonat tu pandemii, je, že my se naočkujeme. My se z pandemie nevytestujeme, můžeme se proočkovat z té pandemie,“ pokračoval Babiš a upozornil: „Na těch JIPkách dnes leží mladí lidé.“

Vyzval zároveň opětovně, aby lidé nevěřili dezinformacím. „To nejsou žádné experimentální vakcíny, já jsem se nechal naočkovat třikrát, není to žádná experimentální vakcína. Jsou schválené EMA a naše země nakupuje vakcíny, které nepoškodí zdraví, které ochrání zdraví,“ uvedl Babiš.

Dostatek je už podle premiéra po dodávce z Německa monoklonálních látek pro pomoc nemocným. K převozu pacientů z nemocnic zatím nedochází, tvrdí premiér. „Je pravda, že některé nemocnice jsou na hraně kapacit, ale v případě, že bude taková žádost o pomoc, ten systém funguje,“ řekl. Vyhlašování regionálních opatření proti covidu hygienickými stanicemi podle Babiše komplikuje, že pandemický zákon k nim vyžaduje souhlas vlády.

Vojtěch: Omezení zbytných kontaktů

Vláda bude reagovat na špatný vývoj epidemie a výzvy hejtmanů a přijme opatření, řekl ve středu tn.cz ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Jaká opatření to budou, ani on neupřesnil. Připustil, že jednou z možností, kterou se bude vláda zabývat, je omezení hromadných akcí.

Opatření by podle něj měla především omezit kontakty mezi lidmi, které jsou zbytné. Pokud se ministři rozhodnou pro plošná opatření, budou se týkat i očkovaných, uvedl.

Vojtěch se dnes sešel s řediteli krajských hygienických stanic, se kterými situaci řešil. Připomněl den staré vyjádření hejtmanů, že kvůli stavu epidemie covidu-19 není nyní potřeba vyhlásit nouzový stav. Podle Vojtěcha názory hejtmanů nebyly v minulých dnech jednotné a naléhavější byly požadavky představitelů moravských krajů, kde je situace horší. Ve čtvrtek dojde k převozu 19 pacientů z Brna do šesti pražských nemocnic.

„Vnímáme to tak, že situace se vyvíjí, nevyvíjí se bohužel dobře a my na to musíme reagovat,“ řekl k tomu ministr. Podle Vojtěcha bude epidemie ještě asi dva až tři týdny růst, zvyšovat se budou i počty lidí, kteří s covidem skončí v nemocnicích.

Video  Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 14:38 )

jedině jako VB (anglie) maximálně vydat doporučení. To ať si rýpe, ale Fiala s ním soutěžit v covidové disciplíně nebude. Měl by ho poslat do tepláků. avenier-cz

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 14:34 )

tyden: 2021-47,tyden_od: 2021-11-22,tyden_do: 2021-11-25,vekova_skupina: 65-69le­t,hos­pita­lizo­vani_­celkem: 225,_bez_ockovani: 107,­_nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 8,_d­okon­cene_­ocko­vani: 110

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 14:32 )

s covidem to umí nejlíp.

Jirik-ta ( 25. listopadu 2021 09:21 )

zrušit centrální řízení cov-19. Každý má svého obvoďáka, tak se obrátí s důvěrou na něj a najdou společné řešení. avenier-cz v budoucnu budou kšefty stagnovat

Jana JJ ( 24. listopadu 2021 22:46 )

😅 ach ti věřící, jsou vtipnější než nedělní Dikobraz. Bezmezná naivita ve vlhký hadr na puse.
Za to hnědé pobavilo 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa