Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda nouzový stav nevyhlásila, Vojtěch o něj ani nežádal. A vrací do hry povinné očkování

Aktualizováno -
22. listopadu 2021
21:08
Autor: ČTK, simao, ula, trm - 
22. listopadu 2021
07:35

Nouzový stav v Česku alespoň prozatím vyhlášen nebude. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to ministerstvo zdravotnictví ani nenavrhlo. O možném vyhlášení se od rána čile diskutovalo. O stavu nemocnic a dalším vývoji budou v úterý ráno jednat hejtmani a rada pro zdravotní rizika. Pokud hejtmani o nouzový stav požádají, vláda ho podle Babiše vyhlásí. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová argumentovala mimo jiné přetíženými nemocnicemi. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by už příští týden mohlo být jasné, jestli vláda rozhodne o povinném očkování u některých skupin zaměstnanců, například zdravotníků a lidí pracujících v sociálních službách.

Podle hlavní hygieničky Svrčinové vláda zvažovala vyhlášení nového nouzového stavu. „Samozřejmě zvažují se i tyto možnosti, protože zejména v nemocnicích, v domovech důchodců, v zařízeních sociální péče začíná chybět personál,“ odpověděla Svrčinová na dotaz Radiožurnálu, zda vláda nezvažuje vyhlášení nouzového stavu, aby studenti medicíny mohli pracovat v nemocnicích. Svrčinová při této příležitosti připomněla, že v nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek po jednání vlády řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné. Jenže nyní z jeho resortu znělo, že ho na pondělní jednání Babišova kabinetu navrhne. Mluvčí ministra zdravotnicví Daniel Köppl iDnes.cz informace Svrčinové potvrdil. „Je to kvůli nemocnicím,“ řekl Köppl.

„Nouzový stav navrhne ministr Vojtěch a musí návrh zdůvodnit. Rozhodne vláda,“ potvrdil pro iRozhlas.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Na večerní tiskové konferenci řekl, že Vojtěch nouzový stav ani nenavrhnul. „Ministr zdravotnictví nepožádal o nouzový stav a vláda o něm nejednala. Toto vzniklo na žádost moravských hejtmanů, kvůli přetížení nemocnic,“ uvedl Andrej Babiš na tiskové konferenci.

V úterý bude vláda jednat s hejtmany. Ti podle nich o nouzový stav nepožádali. „Vláda a MZ k tomu potřebují jasné zápisy z krizových štábů a krajů a jasnou žádost,“ upozornil Babiš s tím, že vláda projednávala podmínky, pokud o nouzový stav hejtmani požádají. Jednat s nimi budou ministři v úterý v 9:00 hodin. „Nouzový stav neznamená omezení volného pohybu, ale pomoci krajům v organizaci zdravotní péče,“ upozornil Adam Vojtěch.

Plaga se divil

Proti nouzovému stavu se už v pondělí dopoledne ostře postavil ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně! Předpokládám, že nám to na vládě vysvětlí,“ reagoval v pondělí dopoledne ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Hamáček: Není to potřeba

„Za ministerstvo vnitra v této fázi nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav z pozice centra,“ uvedl na tiskovce po jednání Ústředního krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle něj by měl být nyní postup jiný. Jednat mají nejprve krizové štáby ve čtyřech covidem nejpostiženějších krajích. „Zasednou jednotlivé krizové štáby, sdělí svůj návrh řešení a své případné potřeby a pokud se ukáže, že situace není zvladatelná krajskými prostředky, tak potom stát může přistoupit k vyhlášení nouzového stavu,“ míní Hamáček ohledně dalšího postupu.

Video  Hamáček: K celostátnímu nouzovému stavu zatím nevidíme důvod 
Video se připravuje ...

V českých nemocnicích bylo v neděli 4885 pacientů, u kterých byla nákaza novým typem koronaviru prokázána. V těžkém stavu je 715 z nich. Některé nemocnice už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, dnes začnou pomáhat v 15 dalších.

Povinné očkování ve hře?

Meziresortní komise bude v dalších dnech řešit zavedení povinného očkování v Česku. „Otevíráme debatu, koho by se mělo týkat povinné očkování,“ uvedl Vojtěch na výzvu České lékařské komory, aby nařídila povinné očkování zdravotníků a zaměstnanců v sociálních službách. Diskuze by měla probíhat v meziresortní komisi, vše má v kompetenci MZ. Debata bude probíhat už tento týden.

Vojtěch nastínil, že očkování by se mělo týkat i pracovníků v kritické infrastrutuře, tedy např. i hasiči a policisté. Závěry by měl Vojtěch předložit vládě příští týden.

PCR testy ve školách

Co naopak kainet schválil, je 192 milionů korun na PCR testy ve školách. Ty tak budou moct opět využít proplácení částkou 200 korun na test, informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru. Vláda minulý týden rozhodla, že preventivní testování žáků neočkovaných proti covidu-19 a těch, kteří neprodělali nemoc v posledních 180 dnech, na školách bude povinné do února. Pravidelně by se měli žáci a studenti testovat každé pondělí.

Celkem 192 milionů na PCR testování ve školách dnes vláda převedla ministerstvu školství, které v minulých vlnách testování proplácelo PCR metodu školám, jež formu testování vyžadující laboratorní práci zvolily. Většina škol používá jednodušší, ale méně přesné antigenní testy.

Pro dnešní zasedání kabinetu připravilo ministerstvo materiál, podle kterého bude pro testování žáků na covid-19 na základních a středních školách od prosince do konce února příštího roku potřeba zhruba 15,39 milionu antigenních testů určených pro samoodběr. Část z nich může stát získat dodatečným nákupem testů z poslední objednávky a asi na 13,79 milionu vypíše veřejnou zakázku. Testy pro školy by měla pořídit Správa státních hmotných rezerv podle technické specifikace ministerstva zdravotnictví. Veřejnou zakázku by správa podle návrhu měla vyhlásit nejpozději v úterý. Testy by se mohly zaplatit z Fondu solidarity EU.

Vedle toho dnes dosluhující kabinet ANO a ČSSD projednával programy na podporu podnikatelů kvůli zpřísnění opatření proti covidu-19.

Nové kompenzace

Kabinet kvůli koronavirovým opatřením počítá s dotačními tituly COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a také s tzv. kompenzačním bonusem pro živnostníky. Obnoví také program Antivirus, oznámil na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Podnikatelé budou mít podle Havlíčka na pomoc nárok, pokud za rozhodné období zaznamenají pokles obratu o 30 procent ve srovnání se stejnou dobu roku 2019.

V případě programu COVID Nepokryté náklady jim stát poskytne příspěvek na 40 procent fixních nepokrytých nákladů, v rámci COVID 2021 dostanou 300 korun na zaměstnance a den. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci přes kompenzační bonus, který připravilo ministerstvo financí, získat 1000 korun na den.

Příspěvek Antivirus B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun.

Kompenzační bonus budou moci využít podnikatelé, společníci malých firem a osoby pracující na dohodu od 22. listopadu.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (22.11.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

žanyn ( 23. listopadu 2021 10:40 )

To je totiž ono. Stále se mluví o podobnosti s tetanem. Ale Tetan očkování účinnost 10 roků, vakcína prověřená. Covid vakcína 2 měsíce či půl roku - neprověřená a bez záruk. Není tohle důvod, proč na tetanus se lidé očkují bez nátlaku ?

žanyn ( 23. listopadu 2021 10:34 )

Vláda nouzový stav nevyhlásila, Vojtěch o něj ani nežádal. A vrací do hry povinné očkování...
Inu Babiš to má pevně v rukách. Jako kdysi jiní. Nepřipomíná vám to nic z minulosti?.....

xiioma ( 23. listopadu 2021 09:11 )

Nařídili jsme testování ve školách, ale nezajistili testy, které i bez toho docházejí, a bez nouzáku je nestihneme nakoupit bez výběrka.

Jana JJ ( 23. listopadu 2021 08:57 )

To ale potom není vakcína, ty mozkové torpédo!

Jana JJ ( 23. listopadu 2021 08:56 )

Kdyby se lidem neodpírala stará dobrá antivirotika, tak by si nějaký předražený monokokteil 15 léků ani nešketl.
Ale pro byznys je holt výhodnější pacienta udržovat a dopovat než vyléčit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa