Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lyžaři ve Francii se radují, sezona startuje covidu navzdory. Loňskou tu odepsali

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2021
19:20

Francouzská alpská střediska se otevírají po loňské sezoně, kterou vinou protiepidemických opatření téměř odepsala. Doufají, že další vlna koronavirové nákazy nepřijde a nadšencům do zimních sportů radost nezkazí. Informuje o tom agentura AFP.

Nejvýše položené zimní sportovní středisko v Evropě Val Thorens, které se nachází v nadmořské výšce 2 300 metrů, dnes umožnilo lyžařům návrat na vleky a na sjezdovky jako první. V příštích týdnech se připojí další resorty.

„Úžasné, jsme první,“ řekl AFP jeden lyžař, který sjezdovku testoval se skupinou přátel. „Je trochu zima, ale bude to dobré,“ dodal. Sněhu napadlo dost a počasí sportování venku přeje, takže do Val Thorens podle místních médií dorazilo asi 10 000 lidí.

Francouzská lyžařská střediska jsou třetí nejpopulárnější po těch ve Spojených státech a v Rakousku. Pro mnohé tamní regiony jsou zimní rekreanti nezanedbatelným zdrojem příjmů.

Minulou zimu se ale ve francouzských Alpách lyžovat téměř nedalo, protože lyžařské vleky byly uzavřeny, aby se zabránilo šíření koronaviru. Hotely sice měly otevřeno a provozovat se směly jiné sporty, ale špatné podmínky pro sjezdové lyžování způsobily propad příjmů.

„Letošní rok pro nás bude důležitý, dokonce klíčový,“ řekl AFP Olivier Simonin, který má na starosti lyžařské vleky ve Val d'Isère, které se otevřou příští sobotu. „V sázce je naše budoucnost a nedokážeme si představit, že bychom neměli zimní sezonu, takže jsme udělali vše pro to, abychom si ji zajistili,“ dodal.

Některá lyžařská střediska už fungují také v Rakousku. Země ale po nedávných rekordních počtech nových nákaz koronavirem spustí od pondělí plošnou uzávěru a nebudou do ní moci turisté. Týká se to i lyžařů. Uzavírka bude trvat nejméně deset dní a maximálně dvacet.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa