Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bavorský model v Česku od pondělí, oznámil Babiš. Svrčinová představila seznam výjimek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. listopadu 2021
16:58
Autor: Jakub Veinlich, ČTK, kal, simao - 
17. listopadu 2021
13:00

Od noci z neděle na pondělí 22. listopadu bude v Česku zaveden tzv. bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v České televizi. Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) kvůli tomu svolal na odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci, kde zdůraznil, že očkování je poslední šancí na relativně klidné Vánoce bez zaplněných JIP. Babiš řekl, že se na zástupce vznikající vlády nemůže ohlížet, podotkl ale, že nová vláda to může změnit. Přímý přenos tiskové konference nnabízíme živě. Zástupci rodící se vlády v čele s Fialou 17. listopadu na Národní třídě ostře kritizovali neakceschopnost dosluhujícího kabinetu.

„Od tohoto času (půlnoci 22. listopadu, pozn. red.) budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

„Ti, kteří budou rozočkovaní, musí mít PCR test,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) pro Novu a CNN Prima News. Premiér nevyloučil, že by se povinnost mít očkování nebo prodělanou nemoc mohla týkat i personálu v restauracích a barech.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nové opatření dopadne na 2,5 - 2,8 milionu lidí. Kontroly hygieny budou pokračovat i nadále, byť Svrčinová není spokojena s výší udělovaných pokut a tlačí na jejich navýšení.

Video  Brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové k aktuální epidemické situaci  - abl
Video se připravuje ...

Přehled výjimek: Kde bude stačit PCR test

Hlavní hygienička Svrčinová představila, že výjimku z podmínky očkování nebo prodělání nemoci budou mít následující skupiny obyvatel:

  • Děti do 12 let nebudou nadále potřebovat nic.
  • Děti ve věku 12-18 let můžou mít PCR test starý maximálně 72 hodin.
  • Rozočkovaní lidé po aplikaci 1. dávky do 14 dní po 2. dávce můžou mít k tomu PCR test starý nejvýše 72 hodin.
  • PCR testy budou moci využít i osoby, které nastupují k lázeňské péči.
  • A nebo pokud jde pro volby orgánů právnické osoby.

Hrazený PCR test budou mít:

  • 5x za měsíc děti do 18 let, kontraindikované osoby a rozočkovaní lidé.
  • 2x za měsíc očkovaní lidé, kteří ho potřebují například pro cestování.
  • Antigenní testy budou dostačující nadále pro klienty a návštěvy zdravotnických zařízením, sociálních zařízení, VŠ kolejí a u otců u porodu. Nepůjde ale o samotesty.

„Naočkovaní občané mají 9x větší šanci, že budou mít mírný průběh nebo že nezemřou,“ prohlásil dále premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády připustil, že zatím není jasné, jak dlouho by opatření měla platit. „Musíme přitlačit a přesvědčit lidi, že je to jediné řešení,“ zdůraznil.

Pro takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu, není potřeba vyhlásit nouzový stav, řekl v ČT Babiš.

Vojtěch: Neděláme to s lehkým srdcem

Rekordní nárůst pozitivně testovaných, kterých bylo za úterý 22 479, donutil ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha společně s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou ke svolání mimořádné tiskové konference. 

„Jsme určitě ve velmi vážné situaci, o tom svědčí nesporně včerejší počet nově diagnostikovaných případů. Problém je, že se nám nákaza mnohem více dostává i do rizikových skupin (...) Musíme jednat velmi razantně, protože se ta situace velmi zhoršuje. Nemůžeme jakkoliv čekat na nějaké další expertní skupiny,“ varoval Vojtěch.

„Já zítra půjdu na vládu s těmito opatřeními, zavést model uznávání očkování nebo prodělání nemoci, tzn. bez možností uznání testu v rámci hromadných akcí, v rámci veškerých služeb, v rámci gastro a ubytovacích služeb. Zkrátka všude, kde je dnes možné, aby se lidé, kteří jsou neočkováni, prokázali testem, to už možné nebude,“ potvrdil ministr.

Opatření má sloužit dle něj k tomu, aby se neočkovaní nechali naočkovat. Vojtěch opět apeloval na vakcinaci. „Ve velkých kolektivech, v rámci hromadných akcí, restaurací apod., se budou potkávat pouze očkovaní, kde ta pravděpodobnost šíření nákazy je mnohem nižší. A samozřejmě je to i další motivace k tomu, aby ti, kteří očkovaní nejsou, se okamžitě naočkovat nechali. A k tomu bych chtěl všechny skutečně vyzvat, aby neotáleli. Každý den hraje roli. A prosím, urychleně jděte alespoň na první dávku,“ žádal Vojtěch.

Podle něj jde nyní o „poslední šanci, jak prožít v zásadě klidné Vánoce bez toho, aniž bychom tady měli zahlcené JIP“. „Nejhorší scénáře ukazují, že bychom mohli dosáhnout na čísla, která by byla velmi podobná, jako byla v té jarní vlně, možná že i o něco horší. Podobně je to v případě mortality, skutečně primárně dnes umírají lidé, kteří jsou neočkovaní. Nejhorší je, že u těch neočkovaných, kteří umírají, tak jsou zhruba o 10 let mladší,“ varoval.

„Ta opatření, která zavádíme, to neděláme s lehkým srdcem, ta situace nikoho netěší. Netěší nás, že musíme takto razantní opatření zavádět v ČR, ale věřte zároveň, že to děláme z toho důvodu, že je to zcela nezbytné a že tady hrozí reálně riziko přetížení nemocnic,“ bránil vládní covidové novinky Vojtěch. A uváděl také, že nejde o nic příliš jiného, než rozhodli právě v sousedním Německu.

Co platí v Bavorsku

V Bavorsku se neuznává žádný typ testů, lidé se musí prokázat pouze očkováním nebo prodělanou nemocí. Neočkovaní nesmí např. do restaurací nebo hotelů, ale mají zachovaný volný pohyb.

V pondělí byl skloňovaný i rakouský model, který prosazoval v pondělí na vládě ministr Vojtěch. Rakousko přistoupilo de facto k tvrdému lockdownu neočkovaných.

V zemi nemohou neočkovaní od 8. listopadu do restaurací, kaváren, divadel, hudebních klubů nebo kadeřnictví, testy už nestačí ani u hromadných akcí s účastí více než 25 osob. Pro lidi bez očkování bude prakticky nedosažitelná i zimní dovolená: protože negativní testy nebudou uznávat ani hotely nebo provozovatelé lanovek.

Od 15. listopadu lidé, kteří nejsou očkovaní, mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie je bude kontrolovat namátkově. Za porušení nařízení hrozí podle agentury DPA pokuta až 1450 eur (36 600 korun).

Válek: Je třeba doočkovat seniory 3. dávkou

Možný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pro ČT dnes řekl: „Na zítra nám nabídl ministr zdravotnictví jednání. Určitě se dohodneme na nějakém modelu, který bude prospěšný pro naše obyvatele. Alternativ opatření je obrovské množství a záleží na tom, co je vláda schopna zajistit z hlediska materiálu, léků atd,“

„Odborníci nám radí, abychom co nejrychleji proočkovali 1,2 milionu seniorů, kteří měli dostat 3. dávku a zatím nedostali. Velice důležité je tak doočkovat zbytek těchto obyvatel,„ poznamenal Válek. „Dále je podle nich potřeba, aby vláda vypsala výběrové řízení pro nákup kvalitních antigenních testů, které budou sloužit pro případné pondělní testování žáků ve školách. Je důležité zajištění dostatečného množství léků, které jsou vhodné pro léčbu pacientů s koronavirem,“ pokračoval. 

Důležité podle Válka je, aby o opatřeních rozhodovali odborníci a ne politici. Nouzový stav by ČR zasáhl v případě, kdyby obsazenost lůžek na JIP překročila 2000 lůžek.

Ministr Vojtěch se však do Anticovid týmu nastupující vládní koalice několikrát výrazně opřel. „Neosvědčilo se čekat na jejich stanovisko, v zásadě je to trošku pro dobrotu na žebrotu, když to tak vidím v současné chvíli,“ uvedl na tiskovce ministr zdravotnictví. „Odpovědnost máme v tuto chvíli my. My ta opatření přijememe jako současná vláda,“ dodal, který nevyloučil mj. ani omezení či rušení hromadných akcí v případě, že organizáoři budou nová opatření ignorovat..

Ministři v demisi mají rozhodnout ve čtvrtek

Návrh Vojtěcha má vláda projednat od 11 ve čtvrtek. Ještě před tím by měla zasednout od devíti hodin Rada vlády pro zdravotní rizika.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl také počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. V pondělí bylo podle revidovaných údajů ministerstva hospitalizovaných přes 4500, nejvíc od poloviny letošního dubna. Rostou i počty úmrtí lidí s covidem-19. Za listopad jich už zemřelo 848, zatímco za celý říjen bylo úmrtí 333.

Video  Demografka Dzúrová o pandemii a nedostatečné prevenci: Hasíme požár, když už hoří naplno!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Desterz ( 18. listopadu 2021 16:20 )

Ne, izolován není. Ale pokud je mi známo, španělští pendleři byli nuceni se očkovat, a z turistů dovnitř pouští jen lidi očkované, příp. se vstupním testem.

hafblaf ( 18. listopadu 2021 08:56 )

Platy zůstanou nadále dle českého modelu.

pindokukin ( 18. listopadu 2021 08:30 )

Rabínský soud v New Yorku vydal absolutní zákaz očkování vakcínami mRNA !!!


Dne 1. listopadu totiž Rabínský soud v New Yorku rozhodl že vakcíny mRNA jsou zdrojem infekcí a jejich šíření, takže vydal absolutní zákaz na očkování židovských dětí, mládeže a mladých žen a mužů.
Dr. Robert Malone, objevitel mRNA technologie, svědčil před rabínským soudem o nebezpečnosti mRNA vakcín
“Je naprosto zakázáno podávat nebo dokonce propagovat tuto injekci dětem, mladistvým, mladým mužům nebo ženám; i kdyby to mělo znamenat, že jim vláda nepovolí navštěvovat ješivu nebo seminář nebo studovat v zahraničí atd.
Dále soud zakázal těhotným ženám a všem zdravým dospělým, kteří jsou v plodném věku.
“Zdá se, že těhotným ženám je v důsledku injekce způsobeno mnoho škody (možná kvůli protilátkám, které si tělo vytvoří proti bílkovině zvané Syncytin-1, nebo kvůli SM102, nebo kvůli mikro krevním sraženinám způsobeným injekcí.

pindokukin ( 18. listopadu 2021 08:28 )

Včera na Novinkách:Imunolog Drbal: Netestováním očkovaných vláda vědomě šíří infekci covidu

Imunolog Karel Drbal z Přírodovědecké fakulty UK v rozhovoru pro Právo řekl, že očkování proti covidu nebrání přenosu nákazy. Spíš než o plošné naočkování populace by se vláda měla snažit zabránit tomu, aby lidé neumírali kvůli podcenění lékařské péče !
Kritizujete vládu, že hodlá diskriminovat neočkované. V čem se podle vás mýlí?
Mýlí se v zásadním předpokladu. Říká, že zde existuje skupina očkovaných a ti jsou bezinfekční pro ostatní a sami chránění, a v tomto se tragicky mýlí.

Očkování musí být vždy indikované a má to dělat praktický lékař, který svého pacienta zná nejlépe
Jenže vakcíny proti respiračním chorobám obecně nebrání přenosu nákazy a u covidu to vláda musí vědět už od jara. Vláda má toto dogma, které si dlouhodobě nastavila, toho se drží a není schopná se přizpůsobit.

PO SONI PEKOVÉ A DALŠÍCH STATEČNÝCH , DALŠÍ ROZUMNÝ ČLOVĚK !!
JEN DOUFEJME, ŽE V TOMTO ZUBOŽENÉM PROTEKTORÁTĚ PŘEVLÁDNE KONEČNĚ ROZUM.

pindokukin ( 18. listopadu 2021 08:26 )

Jako vrchol sprostosti a nadutosti US farmakomafii Pfizer " vynalezl novou" pilulku na covid. PAXLOVID.!!
Sprostě okopíroval Ivermectin a pod jiným názvem ho bude rvát blbcům do Evropy i do světa za mnohonásobně vyšší cenu.

Není na světě podrazáčtější stát než Spojené státy.
Potřebují ty hyeny vybavit své vojenské základny - po celém světě v počtu asi osmi set - ještě ničivějšími zbraněmi za triliony.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa