Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bavorský model drží neočkované stranou od hromadných akcí i služeb. Testy jim nepomůžou

Aktualizováno -
18. listopadu 2021
10:46
Autor: ČTK, ula - 
17. listopadu 2021
13:45

Česko od pondělní půlnoci zavede takzvaný bavorský model, oznámil v České televizi Andrej Babiš (ANO). Řekl to poté, co úterní testy odhalily v populaci rekordních 22 479 nakažených. Podívejte se, co přesně bavorský model znamená a jak se liší například od modelu rakouského.

Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to ve středu oznámil premiér v demisi Babiš. Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Vláda po pondělním tříhodinovém jednání, na kterém nedošla ke shodě, zmínila právě možnost lockdownů pro neočkované, a to buď ve stylu Rakouska, či Bavorska. V Rakousku mají neočkovaní možnost si jen chodit do lékárny nebo do obchodů, v Bavorsku mají zachovaný volný pohyb.

Babiš: Nouzový stav není na bavorský model potřeba

Podle ústavních právníků by minimálně u rakouského modelu bylo potřeba vyhlásit nouzový stav, nebo alespoň stav nebezpečí. U bavorského to není potřeba, uvedl Babiš.

Vojtěch vládě navrhnul, aby se jako covidový certifikát neuznávaly antigenní testy včetně samotestů od 1. prosince, původně se hovořilo o pondělí 29. listopadu. Babiš nyní zdůraznil, že je zavedení opatření třeba zrychlit. A že cestou uznávání PCR testů vláda nepůjde.

V Bavorsku se neuznává žádný typ testů, lidé se musí prokázat pouze očkováním nebo prodělanou nemocí. Neočkovaní nesmí např. do restaurací nebo hotelů, ale mají zachovaný volný pohyb. Bavorský premiér Markus Söder, podle kterého bez uzávěr pro neimunizované nelze za současného rychlého šíření koronaviru postupovat jinak, uvedl, že je ve hře i povinná vakcinace vybraných profesí. Nejčastěji se v Německu hovoří o zdravotnících a pečovatelích. Řekl také, že posilovací dávku vakcíny je potřeba podávat již po pěti měsících a ne po šesti, jak zní současné doporučení.

Odborník si rýpnul: Ať to není šumavský model

„Bavorský model není jen neuznávání testů. U většiny zaměstnavatelů musíte být očkován či testován. Ve školách masivní testování. Stoprocentní nemocenská a až devadesátiprocentní ošetřovné jako motivace nechodit do práce či školy nemocný. Více home office. Vzít jednu věc z deseti, to je takový šumavský model možná,“ napsal na twitteru sociolog Daniel Prokop.

Připomněl, že součástí bavorského modelu je také nutnost potvrzení o očkování, testu či prodělání nákazy pro vstup na pracoviště u většiny zaměstnavatelů, rozšíření home office v době, kdy se epidemie více šíří, vstřícnější nastavení ošetřovného, tedy příspěvku pro rodiče dětí v karanténě či izolaci, nebo plná nemocenská.

Bavorsko také testuje ve školkách a školách. Česká vláda po tlaku krajů a ministerstva školství souhlasila po třech kolech dílčího testování od začátku listopadu se dvěma koly plošného testování 22. a 29. listopadu. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve středu uvedla, že dál se bude testovat jen v ohniscích nákazy po dohodě ředitele školy a krajské hygienické stanice. Podle ní se v Rakousku a německých spolkových zemích, kde se testuje, toto opatření na snížení počtu nákaz neprojevilo.

To kritizuje například také epidemiolog Rastislav Maďar. „Ministerstvo se chce zaměřovat na řešení ohnisek nákazy, ale už teď se dost nestíhá. Přitom situace bude ještě horší. Preventivní testování by vzniku mnoha ohnisek zabránilo a ulevilo by zahlceným kapacitám. Nemluvě o dopadu na zdraví populace, nemocnice a úmrtnost,“ napsal na twitteru.

Bavorsko, které se řídí takzvaným nemocničním semaforem podle vytíženosti jednotek intenzivní péče, dosáhlo 9. listopadu červeného stupně. To znamená, že neočkovaní s okamžitou platností nesmí za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami. Nové omezení se týkalo i žáků a studentů. Bavorský premiér Markus Söder ale v úterý oznámil, že až do konce roku bude mít mládež výjimku, pokud půjde do divadel, kin a za sportem. Do klubů, na stadiony, koncerty a diskotéky se již ale mladí se studentskou kartou nedostanou.

Koronavirus v Bavorsku. Koronavirus v Bavorsku. | Reuters

Rakouský model: V čem je přísnější?

Ve hře byl také rakouský model, např. ministr zdravotnictví Vojtěch se netají tím, že je jeho příznivcem. Rakousko přistoupilo de facto k tvrdému lockdownu neočkovaných.

V zemi nemohou neočkovaní od 8. listopadu do restaurací, kaváren, divadel, hudebních klubů nebo kadeřnictví, testy už nestačí ani u hromadných akcí s účastí více než 25 osob. Pro lidi bez očkování bude prakticky nedosažitelná i zimní dovolená: protože negativní testy nebudou uznávat ani hotely nebo provozovatelé lanovek.

Od 15. listopadu lidé, kteří nejsou očkovaní, mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce či do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie je bude kontrolovat namátkově. Za porušení nařízení hrozí podle agentury DPA pokuta až 1450 eur (36.600 korun).

Z omezení, které bude zatím platit deset dní, jsou vyjmuty děti mladší 12 let; lidí s jednou dávkou vakcíny se lockdown nebude týkat, pokud předloží negativní PCR test. Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein v neděli řekl, že vláda zvažuje další zpřísnění opatření. Zavést by podle něj mohla noční zákaz vycházení pro všechny občany bez rozdílu. Kancléř Alexander Schallenberg z lidové strany (ÖVP) však takový krok odmítl.

Kromě toho skončila v Rakousku přechodná fáze, kdy na pracovištích stačilo nosit respirátor třídy FFP2 místo prokázání očkování, uzdravení nebo negativního testu. Toto pravidlo (3G) platí na všech pracovištích, kde se vyskytuje fyzický kontakt se zákazníky a kolegy. Kontrolovat opatření mají zaměstnavatelé, namátkově je mají provádět i úřady. Zaměstnancům hrozí za porušení nařízení pokuta ve výši do 500 eur, zaměstnancům až 3600 eur.

panda82 ( 20. listopadu 2021 12:49 )

Jak je budou značit? Židům dávali žluté hvězdy, a neočkované budou značit jak? budou je čipovat?

janek490 ( 17. listopadu 2021 23:27 )

Vlada terorizuje zdrave lidi . A uz mame co jsme chteli......sami jsme je tam dosadili a ted nas budou sikanovat

hafblaf ( 17. listopadu 2021 21:35 )

Vládu odborné názory nezajímají, musí ukázat činnost a udat co nejvíce vakcín.

janek490 ( 17. listopadu 2021 21:14 )

Je potreba podat na vladu trestni oznameni pro diskriminaci. Kazdy neockovany by to mel udelat. Vsivarna je nutit zdrave lidi pichat si neoverene nefunkcni vakciny, jen pro to aby se nejaky prasatka nakapsovali.
Horsi jak za komancu, a legrace , ze si to dovoli 17 listopadu.

Stano1963 ( 17. listopadu 2021 21:00 )

držet bokem mají neočkované rizikové, tedy jak kdysi řekl Válek, seniory nad 60 let. Držet stranou mladé je zbytečné, to je fakt na hlavu, stejně se sejdou na pivě v garážích

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa