Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vojtěch s bičem na neočkované vyčkává. Nouzový stav s Válkem a jeho týmem odmítli

Aktualizováno -
12. listopadu 2021
23:06
Autor: ČTK, Mii, simao - 
12. listopadu 2021
07:18

Žádný z kroků pro řešení epidemie covidu v zemi nevyžaduje zavedení nouzového stavu a nemá jít o drastická řešení, řekl dnes novinářům kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po společném jednání AntiCovid týmu koalice Spolu s týmem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Podle Válka nalezli odborníci konsenzus. Konkrétní kroky však zveřejní až poté, co si je vzájemně písemně schválí. Jejich vyhlášení už je na vládě, která nese odpovědnost, dodal.

Vláda ANO a ČSSD v demisi v pátek schválila, že další plošné testování ve školách proběhne 22. a 29. listopadu. Kabinet probral také návrhy zpřísňujících opatření, které budou zřejmě platit od 29. listopadu, následně o nich jednal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s anticovid týmem vítězné koalice.

Ve hře je zavedení tzv. rakouského modelu, ministr však odmítl sdělit, zda tato varianta skutečně bude zavedena. Konečné rozhodnutí padne v úterý.

„My jsme dnes jednali s anticovid týmem,“ začal tiskovou konferenci Vojtěch. Podle něj je snaha domlouvat se na opatřeních s budoucím kabinetem. Hlavní byla otázka očkování. „Důležité je co nejrychleji naočkovat třetí dávkou seniory,“ sdělil s tím, že na tom panuje shoda. Některým jedincům skutečně imunita klesá rychle po druhé dávce.

Video  Brífink ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k aktuální epidemické situaci 
Video se připravuje ...

„Také jsme se bavili o aplikaci monoklonálních protilátek,“ uvedl dále ministr. Praktici mají k dispozici postup, jak léky pacientům doporučovat, připomněl. Zároveň je podle Vojtěcha důležité, aby se zvýšilo vymáhání kontrolování systému OTN.

Válek: Bez třecích ploch

AntiCovid tým se bude s odborníky z ministerstva zdravotnictví scházet každý pátek, aby konzultovali své názory na další řešení epidemické situace. "Navrhli jsme postupy, předali jsme naše návrhy a diskutovali jsme o tom, jaké jsou vhodné a uskutečnitelné, aby kroky nezpochybnily soudy. Nenašli jsme žádnou třecí plochu, patrně díky tomu, že jednali odborníci, kterým jde o zvládnutí epidemie," řekl Válek. Podle něj jde o základní a pozitivní změnu v komunikaci s ministerstvem.

AntiCovid tým projednává své kroky a návrhy také s Národním institutem pro zvládnutí pandemie, jehož vznik iniciovala pravděpodobná budoucí vláda a v němž je 28 odborníků z různých oborů.

Kdy začnou platit další zpřísněná opatření, záleží podle Válka na vládě, která se sejde v pondělí. Zmínil také, že velmi rychlý efekt mohou mít pouze drastická opatření, ale na žádném takovém shodna není.

Další jednání v úterý

Dojde zpřísnění bezinfekčnosti? „Vyměnili jsme si pohledy na tuto problematiku. V tuto chvíli ještě čekáme na písemné stanovisko anticovid týmu. Ještě nechci říkat definitivní závěry,“ sdělil Vojtěch. Stanovisko tým pošle nejpozději zítra, aby jej mohla vláda projednat už na začátku týdne. Konkrétnější ale nebyl.

Momentálně se uvažuje o tom, že by na kulturní a sportovní akce nebo i do restaurací mohli jen lidé, kteří mají očkování nebo jsou do půl roku po prodělání nemoci. Už by nebylo možné pro doložení bezinfekčnosti použít negativní výsledek testu. Ve hře je ale i mírnější varianta, že by se uznával jen přesnější PCR test. Podobná opatření zavedlo Rakousko. 

Další dvě kola testování ve školách

V Česku se 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy, schválila dnes vláda. Oznámil to ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru. Testy do škol rozvezou během příštího týdne hasiči ze skladu Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Podle Plagy by testování ve školách mělo přispět k lepší ochraně škol před šířením nákazy a zajištění prezenční výuky.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková v minulých dnech přitom uvedly, že ve školách nechtějí pokračovat s plošným testováním, protože je neefektivní. Místo toho by se podle nich měli testovat žáci se symptomy či v ohniscích nákazy, a to metodou PCR. Plaga ale pak v dopise ministru zdravotnictví poukázal na to, že hygienici nestíhají trasovat a označil za nepřijatelné, aby se žáci testovali metodou PCR jen na běžných odběrových místech. Ta jsou v současné době někde přetížená a lidé na volný termín testu čekají i několik dní. Vyzval proto ministerstvo zdravotnictví, aby objasnilo, jak chce testování žáků nastavit.

Video  Babiš: Návrat plošných testů do škol a další zpřísnění od konce listopadu  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Plošné testování podstoupili žáci naposledy ve třech termínech na začátku září, potvrdilo se při něm 438 pozitivních případů. Vláda potom schválila tři termíny lokálního testování v okresech s větším výskytem nákazy. Jeho první termín v osmi ze 77 okresů odhalil zhruba 700 nakažených. Další kolo testování bylo toto pondělí v 31 okresech, třetí bude ve 23 okresech 15. listopadu.

Stano1963 ( 13. listopadu 2021 14:35 )

počet očkovaných ve španělsku a Portugalsku je nad 80%, tam to vlády zvládly vysvětlováním a včasným očkováním seniorů, od začátku se snažili očkovat hlavně ty rizikové. Naše vláda se od začátku snažila očkovat hlavně na počet a vykašlala se na očkování rizikových. Neposkytla vakcíny praktickým lékařům, rizikový občan často nechtěl jít na očkování do neosobního očkovacího centra. Nyní je vystrašili antivaxeři a dnes se nechtějí nechat očkovat, čekají na přirozené promoření....

ANO-travim-psy ( 12. listopadu 2021 22:14 )

Vojtěch kňučí, aby budoucí vláda za něj řešila problémy, na které on nemá a nikdy mít nebude.

joanna5 ( 12. listopadu 2021 19:46 )

koktani v TV, zadna opatreni. Ockovani nemohou nikam bez testu - znamena tom ze covid prenaseji ockovani, protoze neockovani se testuji! Nic, od pondeli zustavame na nemocenske. uz to nedavame.

joanna5 ( 12. listopadu 2021 19:09 )

no tak to udelejte, neockovani lidi nepotrebuji hospody, skoly,­kultu­ru,spor­tovis­te, praci. Mohou lezet doma nemocni s psychikou - protoze toto vsechno uz na hlavu je -

Stano1963 ( 12. listopadu 2021 12:58 )

Čína zavírá celá města pro pár nakažených, takže i Čína propadla propagandě? I Rusko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa