Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďar: Restaurace jsou rizikové, ale problémem neukáznění lidé. A co když přijde horší nemoc?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
5. listopadu 2021
05:00

Češi mají před sebou stále větší virovou nálož. Čísla nakažených denně stoupají i o tisíce případů. Podle epidemiologa Rastislava Maďara je nyní těžké správně trasovat. Vir můžete chytnout v MHD, v práci i v restauraci. Problémem podle něj je, že máme poměrně měkká pravidla, ale také nedodržujeme opatření. To by se nám do budoucna mohlo i vymstít, kdyby přišla ještě horší nemoc, než je kolem nás nyní. 

Česká republika je na prahu nové vlny epidemie koronaviru. Jen za středu se v ČR potvrdilo 9460 nových případů, podobná čísla hlásily laboratoře i v úterý. To je o 60 % více, než před týdnem. Roste i reprodukční a incidenční číslo a stejně tak i počet hospitalizovaných a zesnulých. 

Nejsme ale osamělým ostrovem, nákaza se rychleji šíří i v okolních státech. Tempo šíření dokonce Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za velmi znepokojující. Experti na celém světě se shodují, že za nárůstem nových případů stojí nakažlivější varianta delta, uvolnění opatření a také nedostatečná proočkovanost. 

Maďar: Čechů se budou bát

Právě Česko patří mezi státy, kde je proočkovanost stále nízká - držíme se na 65 % naočkovaných starších 12 let. Vláda tak už přikročila ke zpřísnění některých opatření. Zavedly se povinné kontroly v restauracích a chystá se i omezení hromadných akcí. Podle epidemiologa a člena pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara ale máme pořád poměrně měkká pravidla, jak podotkl v rozhovoru pro Blesk Zprávy během kongresu Horeka 112, kde se řešilo i zavedení kontrol v restauracích. 

Maďar zmínil, že dodržování pravidel - ať už těch základních, jako je nošení roušky, nebo nových, jako je prokazování bezinfekčnosti - je základem úspěchu. „Jedna ze základních věcí, která odděluje úspěšné země od těch neúspěšných, je dodržování opatření na všech úrovních. A nedodržování hraje proti nám,“ řekl Blesk Zprávám. 

Epidemiolog během svého projevu zmínil, že se přiklání podobně jako WHO k tomu, že se čísla zvyšují kvůli letním hromadným akcích, ale i kvůli tomu, že lidé nechodili tolik na testy a byli méně a méně disciplinovaní. „Když jsem byl ve Španělsku, tak i na venkovní terase nosili lidé roušku, než si sedli ke stolu. A opravdu když stojíte, tak můžete virus vydechovat na sedící (...) A teď je Španělsko zelené,“ uvedl s tím, že pokud se Češi trošku nezlepší, budou se nás okolní státy bát. „Potřebujeme zahraniční klientelu a už nyní mají problém sem přiletět i kolegové,“ dodal. 

V rozhovoru pro Blesk Zprávy doplnil, že samozřejmě i v ČR narazíte na podniky a místa, kde se pravidla dodržují, jak mají. V souvislosti s restauracemi podotkl, že je to samozřejmě částečně o přístupu vedení podniku, ale i o mentalitě hostů. „Byly bychom naivní, kdybychom se domnívali, že někde v hospodě čtvrté kategorie na hřišti se něco kontroluje, ale na druhou stranu, tam je malá a homogenní skupina, která už je společně promořená. Problémem mohou být velké metropole,“ dodal.

Video  Blesk Podcast: Očkování by mělo být povinné, myslí si Pohlreich  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

„Co když přijde horší nemoc? Budou pak umírat i děti“ 

Upadající disciplína nás nemusí stát jen uzávěry a lidské životy, může nám to zavařit i do budoucna. „Může se stát, že dorazí horší virus a půjde o životy všem. A takovýto přístup povede k tomu, že to ohrozí klidně i děti. Bavíme se nyní samozřejmě hypoteticky,“ pokračoval Maďar. 

Navíc jde i o ochranu segmentu. Zjednodušeně řečeno může jedno epicentrum v restauraci způsobit uvalení přísnějších pravidel na všechny ostatní. „Kdyby se ukázalo, že vznikla hromadná nákaza v restauraci, u různých lidí, kdy nesouvisí jejich zájmy, tak by to vedlo ke kontrolám i k omezení celého segmentu.“

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že je nyní plán dalších opatření. „Už jsem několikrát zdůrazňovala, že jakékoliv lockdowny v tom plánu zaujímají místo, až když bychom došli k nouzovému stavu,“ řekla hlavní hygienička po jednání vládního centrálního řídícího týmu. Predikce pro vánoční období podle ní takové nejsou. „Ale bude to vyžadovat součinnost všech občanů,“ dodala. Mají se nechat očkovat, nosit roušky, dodržovat rozestupy a dezinfikovat si ruce.

V plánu je prozatím zpřísnění pro hromadné akce nad 1000 lidí. Maďar ale uvedl, že co se týče nákazy, tak se v současnosti můžeme nakazit v podstatě kdekoliv. „Je velmi těžké v této situaci specifikovat a vytrasovat, kde se člověk nakazil. Jestli v práci, v MHD, cestou do restaurace nebo doma. Proto musíme opatření škálovat podle rizikovosti místa, a pokud třeba někde sedíte dlouho bez respirátoru, tak to rizikové prostředí je,“ uvedl dále expert s tím, že i když se zakážou hromadné akce, tak je prostě primárním problémem to, že lidé nedodržují opatření. 

 

Zdenek ( 5. listopadu 2021 21:07 )

Madar co K E C S ....... priklad Anglie - Británie zrušila protiepidemická opatření....
19. 7. 2021 — Anglie jako první část Spojeného království od pondělí rozvolnila velkou část protiepidemických opatření

S O U C A S T N O S T - People tested positive
Latest data provided on 5 November 2021

Daily
34,029 - Velká Británie/Populace
67,22 milionů (2020)

A C E S K O !!??!! - 8 . 4 1 9 pripaddu - na 10,6 milionu obyvatel v Cesku na pocet obyvatel bychom meli mit 5.408 a mame 8.419 !!!!

fakt uz zacnene myslet a ne kecat a kecat a kecat .......

Jirik-ta ( 5. listopadu 2021 19:16 )

Maďar je chudák.

Jirik-ta ( 5. listopadu 2021 19:15 )

avenier-cz

Jirik-ta ( 5. listopadu 2021 19:15 )

tak a o to jde. Přesné.

vilda666 ( 5. listopadu 2021 17:46 )

Covid se stal součástí našich životů, stejně jako další běžná respirační onemocnění. Ten, kdo se ho z nějakého důvodu bojí, ať se chrání, jak uzná za vhodné. Ať se očkuje, nosí roušky nebo nevychází z domova, to je jeho věc.
Ale ať stát COKOLI nenutí lidem, kteří tu potřebu z jakéhokoli důvodu nemají, nebo pro ně Covid nepředstavuje nebezpečí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa