Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nemocnice v Brně razantně omezují operace: Zahltili je pacienti s koronavirem

Autor: ČTK, rum - 
11. listopadu 2021
14:44

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně od pondělí omezí na polovinu plánované operace napříč všemi chirurgickými obory. Důvodem je nárůst počtu pacientů s nemocí covid-19. Nyní jich má  85, v pondělí jich měla 59. Dokonce pouze na třetinu bude operovat i FN Brno. Důvod je stejný.

Z 85 hospitalizovaných  u sv. Anny je 11 na anesteziologicko resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci, dva jsou také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh. Další dva postcovidoví pacienti jsou stále na anesteziologicko resuscitační klinice rovněž na umělé plicní ventilaci a přístroji ECMO.

„Všichni jsou ve vážném stavu. Snažíme se pomáhat s intenzivní péčí i okolním nemocnicím, dnes jsme například přijali pacienta z Nemocnice Vyškov právě na anesteziologicko resuscitační kliniku na umělou plicní ventilaci a na ECMO. Ale naše kapacity jsou již naplněny,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Ve FN Brno je dokonce 130 pacientů s covid-19. Fakultní nemocnice Brno omezí zákroky napříč klinikami. „Jsou to operace, které nejsou zbytné, dají se přesunout a neohrozí to stav pacienta,“ uvedla mluvčí Veronika Plachá.

Potřebují pomoc, chybí sestry

Kvůli situaci nemocnice u sv. Anny od pondělí omezí na 50 procent plánované operace napříč obory, pod které spadá například chirurgie, ortopedie, urologie, plastická chirurgie, cévní, ORL a podobně.

Podle Lipovské nemocnici chybí sestry. „Budeme opět s žádostí o pomoc oslovovat Policii ČR a Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. Doufáme, že nám stejně jako v uplynulých covidových vlnách pomohou,“ dodala Lipovská.

Pandemie koronaviru propukla v ČR loni v březnu. Na jižní Moravě je od té doby k dnešnímu dni 181.870 potvrzených případů nákazy. Vyléčilo se 160.137 lidí, naopak 3579 jich s koronavirem zemřelo. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

VIDEO: Babiš: Návrat plošných testů do škol a další zpřísnění od konce listopadu.

Video  Babiš: Návrat plošných testů do škol a další zpřísnění od konce listopadu  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa