Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kritická situace v nemocnicích Brna kvůli covidu-19: Chybí lůžka i personál

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2021
15:35

Situace v brněnských nemocnicích je kvůli koronaviru kritická. Kapacita je téměř vyčerpaná, narážejí na personální strop a bude nutné přidávat covidová lůžka. V nemocnicích v okresních městech je zatím situace o něco lepší.

Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) čelí náporu zejména Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, Fakultní nemocnice u svaté Anny a také Vojenská nemocnice Brno. „Tady je kapacita téměř vyčerpána. O něco lepší je zatím situace v okresních nemocnicích. Především k Brnu tak bude směřovat snaha o navýšení počtu covidových lůžek v nemocnicích,“ uvedl Grolich.

Kapacita by se měla zvýšit na celkových 88 covidových lůžek na jednotkách intenzivní péče a 533 standardních lůžek. „Počítáme s tím, že se budou tato čísla v nejbližším čase ještě drobně navyšovat a následně budeme reagovat na další vývoj situace,“ doplnil Grolich.

Osloví vládu

Personální situaci v nemocnicích se bude jihomoravský hejtman snažit řešit s centrálními orgány – vládou a ministerstvem zdravotnictví. „Je to především úkol pro vládu, ministerstvo zdravotnictví a další instituce, se kterými budu v této věci v následujících dnech jednat,“ doplnil Grolich.

Nemocnice ve snaze o personální posílení covidových oddělení postupně ruší plánované a neakutní zákroky.

Problémy na záchrance

Problémy má také Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje. „Záchranářům neklesl počet standardních výjezdů, ale naopak se jim o 20 procent navýšil kvůli covidu. Zásadním problémem je také fakt, že personál dispečinku záchranky je aktuálně z jedné čtvrtiny pozitivní,“ podotkl náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti).

Problémy jsou i mimo Brno. „Nemocnice Znojmo kvůli koronaviru od úterý omezí všechny plánované operace," uvedla mluvčí Petra Veselá. Infekční oddělení znojemské nemocnice běžně mívá 15 lůžek. Nyní nemocnice pečuje o 40 pacientů s covidem-19, z toho tři jsou v intenzivní péči.

VIDEO: Jak je to s léky na covid-19?

Video  Jak je to s léky na covid-19?  - Videohub
Video se připravuje ...

pomoooooc-hori ( 8. listopadu 2021 21:22 )

Souhlas. Stejně jako ty očkované.

offline ( 8. listopadu 2021 16:19 )

Neočkované koviďáky poslat vyležet/doležet domu a je po krizi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa