Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pandemie tvrdě zasáhla peněženky Čechů: Potíže vyjít má skoro polovina rodin

Autor: ČTK - 
3. listopadu 2021
15:34

Víc než čtvrtina Češek a Čechů si od začátku epidemie finančně pohoršila. Největší propad zažívají lidé s nízkým příjmem. Celkem asi 45 procent domácností má vážný i menší problém s příjmem vyjít. Naopak desetina lidí je na tom lépe než před covidovou nákazou. Ukázal to zářijový průzkum mezi tisícovkou dospělých, který provedla agentura STEM ve spolupráci se společností KPMG. Ve výsledcích se neodráží skokový růst cen energií.

STEM mapuje stav od roku 1993. Hůř než v době vzniku samostatného Česka lidé vnímali finanční situaci své domácnosti jen dvakrát, a to koncem 90. let a za minulé finanční krize mezi lety 2008 a 2013. Nejlépe finančně se cítili na počátku loňského roku před epidemií, poté nastalo zhoršování. Loni v září bylo vnímání zhruba stejné jako při oživování v roce 2016. Do letošního května se nálada ještě zlepšila, nyní je stav podobný jako před rokem.

„Covidová krize zasáhla českou společnost, domácnosti a jednotlivce v nejlepší ekonomické kondici, v jaké země a lidé kdy byli. Je to důležité pro vyrovnávání se s touto covidovou krizí,“ řekl šéf STEM Martin Buchtík. Uvedl, že nejhůř se zhoršila situace těch, kteří na tom nebyli dobře už před epidemií. „Výrazné problémy má zhruba desetina dospělých, tedy kolem 800 000,“ upřesnil sociolog. Podle zjištění STEM největší finanční otřes představovaly první uzávěry z loňského jara, které zasáhly hlavně některé obory hospodářství.

V Česku je podle statistik kolem 4,5 milionu domácností. V průzkumu v září 15 procent lidí odpovědělo, že s příjmem vycházejí obtížně či velmi obtížně a dalších 30 procent lidí spíš obtížně. Naopak velmi snadno a snadno zvládá situaci 17 procent dotázaných. Podíl lidí, kteří mají problém s penězi vystačit, je tak výrazně nižší než za minulé krize a po ní. V roce 2011 vážné i mírné obtíže měly dvě třetiny respondentů, nyní celkem 45 procent.

I když se podle ekonoma Mojmíra Hampla z KPMG domácnosti „cítí relativně komfortně“, zažívají inflaci a další tlaky. Zatímco za minulé krize ekonomové radili vládám šetřit a udržet veřejné finance, teď doporučovali ekonomiku nebrzdit a podpořit. Ceny v Česku rostou, země má čtvrtý nejrychlejší růst cen nemovitostí v EU. Očekává se nejhorší výsledek rozpočtu od vzniku samostatného Česka, nepříznivý je i rozpočtový výhled do dalších let. „Když začneme na politiky tlačit, aby moc nešetřili, tak se to přežene a neumíme to zastavit... Teď jsme otevřeli nový svět, ve kterém je možné použít veřejné finance bez omezení, limitů a výhledu, kdy to skončí,“ uvedl Hampl.

Podle něj se covidová krize od té minulé liší. Nezaměstnanost je nízká, lidé příjmy neztrácejí, penze i výdělky rostou, problémy jsou na straně nabídky. Česku bude trvat pět až šest let, než se vrátí na předkrizovou úroveň roku 2019, shodují se Hampl s Buchtíkem. „Problém jsme zalili veřejnými penězi, abychom vykompenzovali ztrátu výkonu,“ dodal ekonom. Podle sociologa Buchtíka státní pomoc byla spíš masivní než cílená, podle Hampla představovala spíš kobercový nálet než přesně mířené střely. „Je to strašně drahé a špatně se to vypíná,“ dodal Hampl.

Video  Epicentrum - Daniel Prokop  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 3. listopadu 2021 18:57 )

A co takový Vietnamec, který přitlačí ke kase 3 přeplněné vozíky. To není nákup, ale sprosté rabování.

ruda43 ( 3. listopadu 2021 18:57 )

Tak to byla tutově romská...Zase brali prémie.

frantacizek ( 3. listopadu 2021 18:09 )

tak ono je to i dobře, vzhledem k tomu, jaký máme i převis nabídky nad poptávkou na pracovním trhu, což musí nutně přinést i růst mezd, zároveń tady máme rekordní inflaci, na kterou platí krom jiného právě snížení spotřeby a utažení opasků.. Jen si dávejte v obchodech pozor na v takové době obvyklé fígly prodejců a koukejte se na gramáž výrobků, výrobci zmenšují balení - už jsem si všiml, že za stejnou cenu jako dříve byla gramáž 100g mandlí je nyní 60g. Ani by mě nenapadlo, že půjdou ještě do menšího balení, ale našli tu odvahu..
To stejné se bude dít i u dalších výrobků.

Jirik-ta ( 3. listopadu 2021 17:53 )

zlatý komunisti že

Jirik-ta ( 3. listopadu 2021 17:52 )

no hlavně že vypadli komunisti z parlamentu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa