Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válek šokoval lockdownem neočkovaných 60+. Špatná cesta, varují i parťáci z koalice

Autor: man, dp, vei - 
30. října 2021
12:10

Dlouhé mlčení a pak? Šokující slova o lockdownu pro neočkované lidi nad 60 let. Kandidát na ministra zdravotnictví koalice SPOLU Vlastimil Válek (TOP 09) naznačil, k jakým protipandemickým opatřením by se klonil. A vyvolal bouři.

Na žádné jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, na která ho dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zvali, Válek nepřišel. Jak chce řešit pandemii, bylo zatím tajemstvím.

Teď však přišel s razantním návrhem. Podle něj je třeba vyřešit »úzké hrdlo« zdravotního systému, což jsou jednotky intenzivní péče. „Vím, jaká je struktura pacientů s covidem: Jsou to z dramatické většiny seniorní pacienti, kteří nejsou naočkovaní. Takže buď se musí naočkovat, anebo holt budou v lockdownu, aby se nenakazili,“ uvedl Válek v rozhovoru pro Novinky.cz. Navrhl například, že by neočkovaní senioři chodili nakupovat v určité hodiny.

Prohloubené příkopy

Nápad odmítá ministerstvo zdravotnictví. „Obecně nyní zastáváme názor, že lockdown není řešením, protože v současné době je situace diametrálně odlišná od loňského roku. Je naočkováno téměř 70 procent dospělé populace,“ uvedl mluvčí úřadu Daniel Köppl.

Své kolegy z obou koalic pak Válek nečekaným prohlášením zřejmě vysloveně zaskočil. „Lockdown pouze pro neočkované by nebyl rozhodně dobrou cestou, neboť by jen prohloubil současné příkopy ve společnosti a byl by složitě vymahatelný," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj je třeba soustředit se na trasování nakažených, propagaci očkování a možnost výběru vakcíny.

„Myslím, že pan Válek nehovořil přímo o lockdownu,“ mírnil slova adepta na ministra zdravotnictví šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Sám Válek se včera ke svému prohlášení vyjádřit nechtěl. Stejně tak ho pro Blesk nekomentovali i šéf koalice SPOLU Petr Fiala (ODS) a Vít Rakušan (STAN).

Stejně mluví i šéf opoziční SPD Tomio Okamura (49). „Lockdown není řešení … odmítáme diskriminaci neočkovaných,“ napsal Blesku.  

Protilátky i zavírání

Možný budoucí ministr zdravotnictví by na rozdíl od současné vlády považoval za potvrzení o bezinfekčnosti i protilátky proti koronaviru. Válek taky říká, že ve hře je znovu zavření obchodů. A to ve chvíli, pokud by počet nemocných na jednotkách intenzivní péče (JIP) přesahoval jeden tisíc. To bychom se vrátili do situace před rokem, kdy byly nemocnice zaplněné a lidi umírali ve velkém. V současné chvíli jich leží s covidem na JIP »jen« okolo 200.

Zájem o vakcínu roste

Raketově roste zájem Čechů o sérum proti covidu. Za poslední týden si pro »včeličku« přišlo přes 52 tisíc lidí, a to hlavně pro první dávku. Vyplývá to z dat rezortu zdravotnictví. A jak tato data ukazují, tak vyšší zájem je napříč věkovými skupinami, nejvyšší je ale u lidí ve věku 18 až 39 let a 40 až 59 let. Asi o třetinu přibylo prvních očkování u lidí do 18 let a nad 60 let.

Bádensko-Württembersko, jedna ze spolkových zemí Německa, také zvažuje lockdown pro neočkované.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa