Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moderátor, který překonal rakovinu: Vybídl diváky k očkování a hrozí mu smrtí

Autor: ČTK - 
29. října 2021
20:24

Zanechejte na chvíli politických úvah a zamyslete se nad tím, co je správné. S takovýmto apelem před několika dny vyzýval k očkování proti covidu-19 Neil Cavuto, jeden z moderátorů americké televize Fox News. Ne všichni diváci měli pro jeho stanovisko pochopení a 63letému veteránovi americké mediální scény začaly přicházet i výhrůžky smrtí, uvedl na svém webu veřejnoprávní rozhlas NPR.

Cavuto se v minulosti potýkal s vážnými zdravotními problémy, včetně rakoviny a roztroušené sklerózy, a minulý týden oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus. V následném rozhovoru připisoval relativně mírný průběh covidu-19 očkování a vyzval dosud neočkované lidi, aby si nechali vakcínu podat, ve vlastním zájmu i v zájmu svého okolí.

„Tohle není o levici nebo o pravici. Tohle není o tom, jestli jste konzervativní nebo liberální. Jestli se nepletu, tak s tím (s covidem-19) bojují všichni, nehledě na politické přesvědčení,“ řekl Cavuto. Vyjádřil při tom pochopení pro odpor vůči vakcinačním nařízením, je však podle něj třeba myslet na ostatní a mít na paměti, že vakcíny snižují riziko úmrtí po nákaze koronavirem. „Vezměte všechny politické slogany a na chvíli je nechte stranou, snažně vás prosím. Nechte je stranou a přemýšlejte, co je správné,“ uvedl.

Vyjádřil tak stanovisko, které ve vysílání Fox News běžně nezaznívá. Ačkoli stanice od svých zaměstnanců vyžaduje očkování nebo každodenní testy na koronavirus a někteří moderátoři v létě opatrně vakcinaci podpořili, její vysílání přináší „stabilní přísun kritiky“ vůči pravidlům kolem očkování a nošení roušek, píše NPR.

To platí především o populárních pořadech Tuckera Carlsona a Laury Ingrahamové, kteří opakovaně zpochybňují přínos vakcín. Když další z předních tváří stanice Sean Hannity v červenci ve svém pořadu vyzval diváky, aby „brali covid vážně“, cítil následně potřebu zdůraznit, že nešlo o výzvu nechat se naočkovat.

Fox News je lídrem na pravicové části mediálního spektra v USA, cílí především na konzervativní diváky a voliče Republikánské strany. Moderátor Cavuto v nedělním rozhovoru předpovídal, že jeho podpora vakcinaci jej dostane „do problémů“, a očekávané nesouhlasné vzkazy diváků se brzy dostavily. Adresát pak některé z nich přinesl do televizního vysílání.

„Obdivuju tvoji mimořádnou sílu v tolika těžkých chvílích, ale dovolím si jednu radu. Drž hubu a užívej si, že nejsi mrtvej. Zatím,“ zněl jeden z nich. „Je jasné, že jsi při tom všem o něco zhubnul. Dávám palec nahoru. Ale nestačí mi, že je tě míň. Nechci z tebe ani trochu. Chci, abys zmizel. Mrtvej. Kaput,“ psalo se v další z reakcí.

Podobné vzkazy adresované novinářům nejsou v dnešní době ničím ojedinělým. Terčem násilné rétoriky se stal i britský moderátor Jeremy Vine, který před týdnem v krátkém videu shrnul, co následovalo, když odpůrci očkování vytrhli z kontextu jeho slova o vyžadování vakcinace ve společnosti. Kromě toho, že někteří komentátoři na internetu navrhovali jeho oběšení, to vyvolalo i protest u moderátorova domu.

Problémy s nenávistnými a výhrůžnými vzkazy dlouhodobě popisuje reportérka BBC Marianna Springová. „Jsem prvním specialistou BBC na dezinformace a na sociálních sítích dostávám neslušné zprávy každý den. Většina je příliš vulgární na to, abych je sdílela v původní podobě,“ napsala tento měsíc.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa