Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda odpustí DPH u energií do konce roku. Prošla i úlevu až 1500 korun za obnovitelné zdroje

Aktualizováno -
18. října 2021
16:35
Autor: ČTK - 
18. října 2021
11:46

Vláda v pondělí zmocnila ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) k odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) energií na listopad a prosinec. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedla Schillerová. Státní rozpočet to podle ní bude stát jednu miliardu korun měsíčně. Pro energie nyní platí sazba DPH 21 procent. Vláda tímto krokem reaguje na rostoucí ceny elektřiny a plynu. Domácnost, která za elektřinu zaplatí 1000 korun měsíčně, ve vyúčtování ušetří za listopad a prosinec zhruba 350 korun, uvedla Schillerová. Domácnostem se spotřebou do tří megawatthodin bude také odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, jde o maximálně 1500 korun za rok. I to schválila vláda.

Prominutí daně umožňuje ustanovení v daňovém řádu, které umožňuje ministryni financí hromadně prominout odvod daně při mimořádných, zejména živelních událostech.

Na generální pardon by podle ministryně měla od 1. ledna navázat novela zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu. Vláda by ji měla projednat na mimořádném zasedání ve středu. Odpuštění DPH je podle Schillerové mimořádný úkon, který zatím využila jen v případě respirátorů. U nich vláda dnes také prodloužila nulovou DPH až do konce roku.

Žádost na snížení DPH na energie z 21 procent na nulu by podle ministerstva financí neměla zásadní dopad na veřejné finance, čtvrtletně je odhadován na jednotky miliard korun. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zároveň připravuje návrh kompenzace vysokých cen energií.

Video  Havlíček o zdražování energií, konci Bohemia Energy i volbách. Má být Babiš prezidentem?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Za obnovitelné zdroje ušetří i chataři a chalupáři

Domácnostem s průměrnou spotřebou do tří megawatthodin bude odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje, jde o částku maximálně 1500 korun za rok. Vláda to na dnešním zasedání schválila, oznámil na tiskové konferenci vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Havlíček. Stát na specifickou podporu vyčlení maximálně osm miliard korun.

Týkat se to bude zhruba 5,3 milionu odběrných míst, z toho zhruba 4,3 milionu domácností. Zbytek jsou například chaty a chalupy.

„Protože každá megawatthodina se rovná 495 korunám, tak tato částka bude odpuštěna. Protože se jedná maximálně o tři megawatthodiny, tak maximálně 1500 korun za rok. Pokud někdo bude mít nižší spotřebu, například dvě megawatthodiny, tak to bude 1000 korun podpory,“ uvedl Havlíček. „Toto bude realizováno od příštího roku, bude to už zúčtováváno v rámci průběžných záloh,“ dodal.

Čeká se na stanovisko nové koalice

Vláda nakonec neprojednala návrhy na zkrácení platnosti testů na covid-19, kratší karanténu či ukončení úhrady preventivních testů ze zdravotního pojištění, čeká totiž na stanovisko budoucí vládní koalice. Zatím jej nemá. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Zástupci ministerstva zdravotnictví o návrzích minulý týden informovali Vlastimila Válka, který je kandidátem TOP 09 na ministra zdravotnictví. V neděli se k tématu sešel takzvaný AntiCovid tým koalice Spolu, řekl v ČRo člen týmu Marek Výborný (KDU-ČSL). Stanovisko by měl vládě dodat Válek, který byl dnes podle Výborného na plánovaném stomatologickém zákroku. Výborný ovšem zdůraznil, že za nynější opatření proti koronaviru je plně zodpovědná současná vláda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 19. října 2021 00:46 )

> jajas

prudentiacz ( 19. října 2021 00:45 )

b*l*b*ý* se píše jako bIbý, ale chce to odvahu. proti tomu debil je v klidu a dá se napsat jak kdo ráčí.

novakalex ( 18. října 2021 22:27 )

Alenka má hezkou tvářičku a odbarvené vlasy jako k.rwa. Co je jí to platné, když je blbá jako pučtok.

jajas ( 18. října 2021 19:24 )

U faktury vyúčtování je přiložena spotřeba za jednotlivé měsíce (alespoň já to tam mám), takže není problém to na měsíce určit.

jajas ( 18. října 2021 19:22 )

No tak nevím, jak je kdo informován o zafixovaných cenách energií, ale ta fixace není nadosmrti. Také jednou skončí (někomu za rok, dva, tři) a pak naskočí na běžné ceny. Navíc to prohlášení, že se bude zjišťovat, která domácnost je energeticky na tom špatně která ne je fakt na dlouhé lokte, samotné vyřizování dávek je vždy zpětně (nevím o kolik měsíců, neberu), takže než by se to všechno sešlo, tak by i slabá domácnost platila hafo peněz. Slevy pro slabší rodiny jsou docela b*l*b*ý* nápad........Nulová DPH by byla vhodnější, popřípadě snížená DPH dlouhodobě (teď je 21%) ještě lepší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa