Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (†12) se vzácnou poruchou podlehla covidu: 6 dní boje s nemocí a zástava srdce

Autor: tsv - 
14. října 2021
15:09

Dvanáctiletá Italka se vzácnou genetickou poruchou zemřela pouhý týden po nakažení koronavirem. Co začalo lehkým kašlem, skončilo srdeční zástavou. Jejím případem se zabýval soud v Británii, informoval server DailyMail.

Fabiana Zoppelliová, rozená Italka, která se s rodiči v roce 2015 přestěhovala do Británie, se koronavirem nakazila minulý červen. Kromě extrémně vzácného syndromu byla jinak zdravé dítě a tehdejší bezpečnostní opatření brala velmi vážně. Zůstávala doma, nestýkala se s kamarády a nikdo další z její rodiny se nenakazil. Dosud tak není jasné, kde Fabiana přišla s koronavirem do styku.

První den v červnu začala holčička jen lehce pokašlávat. Její zdravotní stav se výrazně zhoršil až o dva dny později, kdy si na jejím těle matka Itohan Ehiggiová všimla rudé vyrážky. Fabianě se udělalo špatně a začala zvracet, načež pro ni přijela sanitka, která ji odvezla na pohotovost do nemocnice Royal Oldham.

V nemocnici absolvovala test na koronavirus, který vyšel pozitivní. Lékaři chtěli holčičku převézt do dětské nemocnice v Manchesteru, její zdravotní stav ale převoz zprvu nedovoloval. Personál Fabianu brzy po hospitalizaci napojili na ventilátor, ani s jeho pomocí se ale nedařilo stabilizovat její hladinu kyslíku. Teplota jí mezitím vystoupala na 40 stupňů Celsia. Skrz bezpečnostní sklo ji sledovala zdravotní sestra, podle které byla Fabiana extrémně bledá a „vypadala unaveně“.

Holčička začala zrychleně dýchat, podle odhadů lékařů se nadechla asi 90 krát za minutu. Personál se tak rozhodl Fabianu převézt do dětské nemocnice Alder Hey, kde by ji mohli připojit na speciální ECMO přístroj (technologii, která zajišťuje mimotělní okysličování krve). Jakmile ale Fabianu přenesli na lůžko s mobilním ventilátorem, holčičky srdce se zastavilo a lékařům se ji nepodařilo oživit.

Role syndromu a soud

Fabiana se narodila se vzácnou genetickou poruchou známou jako syndrom Floating-Harbor nebo Pelletier-Leistiův syndrom. Děti s touto poruchou mají typické obličejové rysy, zpomalený růst a vadu řeči. Syndrom ale k závažnosti covidu s nejvyšší pravděpodobností nepřispěl.

Případem se zabýval britský soud, který rozhodoval o tom, zda se dalo smrti Fabiany předejít. Podle rozhodnutí soudce ale lékaři udělali vše, co bylo v jejich silách. Asistent koronera Nicholas Flanagan uvedl, že holčička zemřela přirozenou smrtí způsobenou covidem.

Lékaři se u soudu hájili mimo jiné tím, že minulý rok byl koronavirus stále neznámý. „V tu dobu jsme covidu moc nerozuměli. Ani u dospělých a o to méně u dětí. Nikdy jsme neviděli dítě s takovými komplikacemi. Věřili jsme, že se její stav zlepší,“ řekl pediatrický konzultant Prakash Kamath.

„Za 18 měsíců jsem neviděl, že by dítě kvůli covidu převáželi na jednotku intenzivní péče. Byl to velmi neobvyklý případ,“ dodal. Soudce se zabýval i otázkou, kde se Fabiana vůbec koronavirem nakazila. Na to ale neměl nikdo odpověď. „Můžeme jen předpokládat, že se s covidem setkala někde v komunitě,“ uzavřel Kamath.

Milovaná všemi

Na usměvavou a obětavou Fabianu vzpomíná rodina, spolužáci i učitelé z její školy. „Fabiana svým entuziasmem a láskou k životu obohatila naši školu i celou komunitu. Byla kamarádkou všech a projevovala velkou snahu ve všem, co dělala,“ píše se na stránkách školy.

„Zaměstnanci školy jsou zdevastovaní. Prosím vzpomínejme na Fabianu a její rodinu v těchto těžkých časech. Buďme vděční, že jsme s ní mohli strávit čas.“

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku.  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa