Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Urychlete v Česku očkování třetí dávkou, radí vakcinologové. Měla by být po půl roce

Autor: ČTK - 
7. října 2021
11:20

Odborníci na vakcinaci doporučují zkrátit interval pro přeočkování proti covidu-19 ze současných osmi na šest měsíců po poslední dávce. O stanovisku České vakcinologické společnosti na twitteru informoval její předseda Roman Chlíbek. Možnost přeočkování po šesti měsících u vakcíny od firem Pfizer/BioNTech pro lidi starší 18 let už v pondělí schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Zda české ministerstvo zdravotnictví interval zkrátí, ČTK zjišťuje.

V současnosti mohou lidé v Česku posilovací dávku očkování dostat po osmi měsících od poslední dávky, nyní na ni mají nárok především senioři a zdravotníci, kteří se začali očkovat proti covidu mezi prvními. K úterku ji dostalo asi 11.000 lidí.

Zahraniční i česká data podle odborníků naznačují klesající účinnost vakcinace proti covidu-19 v čase, pokles je patrný především u lidí nad 65 let. Odborníci na vakcinaci proto v návaznosti na rozhodnutí EMA doporučují interval pro přeočkování zkrátit. „Posilovací dávku je možné aplikovat také kdykoli později,“ uvedl Chlíbek.

EMA také uvedla, že podporuje aplikování třetích dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám se sníženou imunitou. V tomto případě lze třetí vakcínu podat už 28 dní od druhé dávky. I toto přeočkování už v Česku funguje.

Video  Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19  - Videohub
Video se připravuje ...

slafa ( 8. října 2021 02:06 )

Cim vice vakciny tim mene imunity? http­s://ww­w.bit­chute­.com/v­ideo/Af­V3xCaP­sHci/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa