Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Hvězdy i politici juchali ve Varech bez respirátorů: Hygiena rozdala 15 pokut

Autor: for - 
5. října 2021
16:10

Hygienická stanice rozdala 15 pokut za nedodržování hygienických opatření během festivalu v Karlových Varech. Zde se mj. na večírku potuloval bez respirátoru i epidemiolog Petr Smejkal či ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V hledišti bez roušek seděly i hvězdy. Další pokuty ještě můžou následovat.

Účastníci karlovarského filmového festivalu, kteří neměli nasazenou ochranu nosu a úst, vyfasovali od hygieny pokutu. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaely Zajíčkové se rozdalo 15 pokut v řádech několika tisíc korun. Zpravidla se jednalo o částku 3 tisíc korun, jak informuje server Novinky.cz. 

Pokuty padaly u lidí, kteří se zúčastnili zahajovacího večírku. Jak zaznamenali fotografové Blesku, respirátor měl na večírku nasazený málokterý host. A to včetně epidemiologa Petra SmejkalaFotografie ale zachytily desítky lidí porušující toto základní pravidlo. 

Epicentrum se nekonalo, 30 lidí ale hlásí nákazu

Pravidla pro návštěvu kin divadel a hromadných akcí uvnitř jsou jasná: kromě potvrzení bezinfekčnosti musí mít lidé ochranu nosu a úst, a to respirátorem s minimální účinností FFP2. To se ale na zahájení karlovarského festivalu, který měl loni pauzu kvůli pandemii koronaviru, nestalo. Respirátor odkládal i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). U všech hostů ale byla potvrzena bezinfekčnost očkováním, testem či potvrzením o prodělání nemoci. 

Přitom právě Vojtěch a Smejkal byli klíčovými poradci pro prezidenta festivalu Jiřího Bartošku a jeho tým. „Jednali jsme opakovaně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a epidemiologem Petrem Smejkalem o tom, jaké modely řešit, co kdyby... Ale mám dojem, že společnost je jednak už dost naočkovaná, částečně i promořená, opatření připravená, takže věřím, že k problémům nedojde,“ okomentoval situaci po skončení zahajovacího ceremoniálu prezident festivalu Jiří Bartoška, který také respirátor na večírku neměl.

I přes pásky potvrzující bezinfekčnost se několik lidí na festivalu nakazilo, jak dále serveru odhalila hygiena. S odstupem času se nákaza prokázala u 30 osob, které potvrdily, že na festivalu byly přítomny. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové však nešlo o významný zdroj šíření nákazy.  

padrino ( 5. října 2021 23:57 )

Nechci žalovat,ale na filmu o božským Kájovi taky nikdo neměl roušku.Co to je pro naše s.e.r.e.b.l.i.t.y 3.000 korun.

Michal Snobl ( 5. října 2021 19:08 )

A co budeš dělat. Tvá záchrana, pořiď si skafandr.

ivalen ( 5. října 2021 18:23 )

Dneska jsem chodil po nákupech a ve 2 obchodech neměly prodavačky ochranu žádnou, v dalších stařenou pod nosem. S nakupujícími je to stejné. Jsou bez jakékoliv ochrany - těch je pár a pak velká část má respirátor nebo roušku pod nosem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa