Zcela v pořádku je podle červnových měření hygieniků voda v biotopových koupalištích v Radotíně a na Lhotce v Praze 4, stejně jako v nádrži Divoká Šárka, motolském rybníku a koupališti Džbán. Hygienici letos zatím nekontrolovali vodu v koupališti Šeberák, kde se sinice také objevují a byly tam i loni.

Pozor na sinice!

Pracovníci stanice při posledním měření zjistili výskyt sinic v Hostivařské přehradě, kde se škodlivé mikroorganismy objevují každoročně. Loni je tam hygienici odhalili už v květnu. Koupání v Hostivaři zatím odborníci nezakázali, ale nedoporučují jej lidem s citlivější pokožkou. Zhoršená je kvalita vody také na Šeberáku a na Džbáně, kde je snížená průhlednost vody. Zdravotní rizika tam ale hygienici nezjistili.

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat vážné alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Produkují také toxiny, při velmi vážné otravě může podle hygieniků dojít i k trvalému poškození jater. K množení organismů přispívá teplé počasí.

Nejlepší voda je v koupalištích s přírodním čištěním vody Lhotka a Radotín a v motolském rybníku. Kvalita vody zde byla dobrá při všech dosavadních měření hygieniků. Čistá je voda rovněž v betonové nádrži Divoká Šárka, kde její kvalitu odborníci zjišťovali naposledy na začátku června.

Video
Video se připravuje ...

Mezi Běchovicemi a Dubčí vznikl na Říčanském potoce nový Lítožnický rybník. David Zima

Fotogalerie
32 fotografií