Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid víc zasáhl střední školy a děti tvoří třetinu nakažených, ukázali Vojtěch s Plagou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. září 2021
11:34
Autor: ČTK, ula - 
15. září 2021
10:15

Záchyty nákazy koronavirem na základních a středních školách se ukázaly v rámci zářijového plošného testování jako nízké. Nicméně na středních školách byla situace horší než na školách základních, uvedli na společné tiskové konferenci ministři zdravotnictví a školství Adam Vojtěch a Robert Plaga (oba za ANO) a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Děti ve věku 5 až 18 let nicméně tvořily třetinu ze všech nakažených. Covid-19 od středy uzavřel základní školu na Praze, kde testy ukázaly, že se nakazilo 44 žáků. 

Výsledky testování na covid-19 ve školách na začátku září ukázaly, že záchyty případů nákazy koronavirem nerostou, naopak někde klesaly. Ministerstvo zdravotnictví proto zatím nebude v plošném testování ve školách pokračovat. é.

Na středeční tiskové konferenci pak Vojtěch uvedl: „Záchyty v čase nerostou, naopak v některých krajích čekají, kdy porovnáme 1. a 3. vlnu testování.“

Tři kola testování ve školách potvrdila 438 případů covidu, 290 na ZŠ a 148 na SŠ. Celkově bylo provedeno 3,2 milionu testů. Incidence je 13,8.

Počet potvrzených případů ve školách podle Vojtěcha odpovídá trendu šíření nákazy v celé populaci. Záchyt podle něj není dramatický. „Pokud jde o strukturu zátěže ve školách podle pozitivních záchytů, tak vyšší zátěž byla identifikována na středních školách, potažmo vyšších odborných školách, což opět odpovídá tomu celkovému stavu v populaci, kdy víte, že nákaza se nejvíc šíří zejména mezi lidmi plus 16 až 29 let,“ řekl.

Plošné testy se zřejmě vrátí na podzim

„Vyšší zátěž byla identifikována na SŠ a vyšších odborných středních školách. Nižší záchyty byly na školách základních,“ dodal ministr zdravotnictví s tím, že záchyty „odpovídají celkové zátěži v populaci“.

V tuto chvíli podle Vojtěcha proto ministerstvo zdravotnictví nepočítá s plošným pokračováním testování ve školách. Panuje shoda, že se může přistoupit na lokální úrovni, tam, kde to tak vyhodnotí krajská hygiena, řekl. Screeningové testování by se podle něj na podzim mělo zopakovat tak, aby se s časovým odstupem prověřilo, jak se šíření nákazy dál vyvíjí. Asi by to byla dvě kola během podzimu, ale ještě se o tom diskutuje, dodal.

Dušek: Máme utrasovatelnou virovou nálož

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se v celé ČR v prvním kole testování zachytilo a potvrdilo PCR testem sedm případů na 100 000 testů v základních školách a téměř 20 případů na středních školách.

Na středeční tiskové konferenci pak Dušek uvedl: „V základních školách je to 12 záchytů na 100 tisíc testů. A na středních školách je to 21.“ Šéf statistiků to pak připojil: „Máme utrasovatelnou virovou nálož.“

Hygienici kvůli koronaviru od středy nejméně na deset dní uzavřou Základní školu Chmelnice v Praze 3. Podle ředitele školy se u 44 žáků potvrdila nákaza covidem-19 a třetina žáků školy je v karanténě. Nemocných nebo v karanténě je také 13 pedagogů. Škola, která má podle výroční zprávy kapacitu pro 700 žáků, proto přejde na výuku na dálku.

slafa ( 16. září 2021 05:01 )

jen vsechny postrasit aby se podali,na deltu ani neni test.

frantacizek ( 15. září 2021 12:30 )

ono je to stejně neprůkazné, pokud vám uteče 33% falešně negativních. Co je podstatné, že se dnes kolega Dušek omluvil a popřel své neobratné vyjádření včera na Ostravské univerzitě ohledně povinnosti testování očkovaných..

snehulak ( 15. září 2021 11:58 )

Holt někteří experti tvrdili, že Covid děti obchází obloukem,třetí buresje*** dokonce, že žádný covid neexistuje. Covid není hrozba, nejhorší je ta srážka s blbci.

hromotlook ( 15. září 2021 11:31 )

Však my ten kovid najdeme, chce to jen pořádně hledat! Kkti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa