Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turistický ráj na Bali se změnil v město duchů: Pláže jsou vylidněné, kluby k pronájmu

Autor: tsv - 
11. září 2021
11:00

Youtuber natočil prázdné ulice města v Bali. Na videu ukázal zabarikádované bary, kluby s cedulemi „K pronájmu“ a vylidněné pláže. Oblast, která obvykle závisí na cestovním ruchu a do které se ročně sjíždí davy Australanů, připomíná město duchů. Na facebooku se tvoří fanouškovské skupiny na podporu oblíbeného party resortu. Upozornil na to server DailyMail.

Hlavní město indonéského ostrova Bali, Kuta, se nevyprázdnilo přes noc. Místní se potýkají s drastickým úpadkem příjmů už od března minulého roku, kdy se kvůli pandemii poprvé uzavřely hranice. Největší problém pro Kutu představují cestovní omezení Austrálie, jelikož právě na australských turistech si podniky vydělávaly většinu svého jmění.

Youtuber z Bali vystupující pod jménem The Monkeys svým odběratelům ukázal stav komplexu Legion, který své mnohé noční kluby veřejnosti znovu zpřístupnil už před několika měsíci. Na ulicích, které bývaly plné hlučných veselých davů opilých turistů, teď nepotkáte ani živáčka.

„Je to vážně smutné,“ popsal youtuber ve videu stav Legionu. „Ten klub je obrovský, je moderní a nový, ale my jsme tady jediní zákazníci.“ Na videu prochází komplexem, ve kterém panuje naprosté ticho. „Vážně nevím, jakou má tohle místo budoucnost,“ zmiňuje.

Cestovní omezení zdevastovala turistický resort Bali v Indonésii Cestovní omezení zdevastovala turistický resort Bali v Indonésii | Reprofoto Youtube

Na videu ukazuje i hlavní ulici města Kuta. Na mnohých barech, restauracích, kavárnách a klubech visí cedule s nápisem „K pronájmu“ a dříve neustále přeplněná rušná místa skončila zabarikádovaná. „Je tu ještě větší ticho, než na které jsem si zvykl během pandemie. Je tu tolik nepoužívaných budov a prostor k pronájmu,“ řekl youtuber, aby dodal: „Je to prostě tak opuštěné.“

Ačkoli se teď na Bali nejvíce podepisují cestovní omezení zavedená v ostatních zemích, i pro samotný ostrovní stát byla pandemie těžkou zkouškou. V červenci byl v Indonésii zaznamenán dosud nepokořený místní rekord, kdy za jeden den přibylo 50 000 nakažených.

Od propuknutí pandemie zemřelo 138 tisíc Indonésanů, během masivního šíření mutace delta umíralo i 1600 pacientů denně. Největší uzávěry se soustředily právě na dovolenkovém ráji Bali a nejlidnatější Jávě. Místo, které každoročně navštěvovaly tisíce Australanů, tak zůstává zcela opuštěné a po slavných rozlučkách se svobodou není nikde ani stopa.

Přijde pomoc z Austrálie?

Australští fanoušci Bali se poté, co viděli fotografie prázdných ulic a zavřených podniků, rozhodli místo podpořit alespoň na sociálních sítích. Vytvořili facebookovou skupinu, kam přidávají příspěvky zahraniční milovníci party ostrova i jeho obyvatelé.

Několik fotografií do skupiny přidala uživatelka Samantha Buckley-Wrightová, která na snímcích ukázala, jak devastující vliv měla pandemie na milovanou Kutu. Pod fotografiemi se k zuboženému stavu resortu vyjádřily stovky lidí.

Cestovní omezení zdevastovala turistický resort Bali v Indonésii Cestovní omezení zdevastovala turistický resort Bali v Indonésii | Facebook - Samantha Buckley-Wright

„Láme mi to srdce. Jak se z tohohle vůbec dostanou?“ napsala další uživatelka. „Je to tak smutné. Bali tolika z nás přineslo tolik štěstí a teď ta představa, že místní každý den bojují s následky…,“ komentovala další.

Australan, který nyní žije v Indonésii, se obává, že situace se jen tak nezlepší. „Kolem mnoha z těch podniků každý den projíždím. Tohle se ještě několik let nezmění. Je to rozhodně smutný pohled,“ napsal do skupiny. Mnoho členů chce teď přijít na způsob, jak dát resort zpátky do kupy.

„Tohle není naše Bali,“ napsala další uživatelka, aby doplnila: „Chci letět do svého druhého domova, pomoct mu se vrátit zpět do starých časů a vrátit místním rodinám jejich životy. Co můžeme udělat, abychom Bali přivedli zpět k životu?“

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

koliaska ( 20. září 2021 20:27 )

No, já pevně doufám, že se ta situace do příštího roku zlepší. Právě příští rok mám v plánu na Bali letět. Už na tu dovolenou šetřím skoro rok, tak snad to vyjde. Dívala jsem se, že letenky tam nejsou až tak drahé. Ubytování na Bali se také dá sehnat za přijatelné peníze. Tedy alespoň podle toho, co jsem se dočetla tady: http­s://ha­nadi­ary.cz­/uby­tova­ni-na-bali/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa