Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký covidový návod pro rodiče školáků: Jak to bude s karanténou a nakaženými dětmi?

  • Autor: David Polák - 
    1. 9. 2021
    05:00

    Prázdninám odzvonilo a děti se dneškem vrací do lavic. Rodiče svým ratolestem musí kromě svačiny přibalit do aktovky i respirátor či roušku. Jaké přesně platí ve škole podmínky? A co dělat, když je někdo v domácnosti nakažený, případně je dítě očkované, ale vyjde mu pozitivní výsledek? Na tyto a další otázky Blesk přináší odpovědi.

  • 1.Testování

    Kdy a jaké děti se budou muset testovat?

    Žáky nyní čekají tři dny testování, jedno proběhne dnes 1. září (vyjma prvních ročníků na ZŠ a SŠ, ty ho podstoupí až zítra), další pak šestého a devátého. Podle těchto výsledků pak resort školství rozhodne, jestli se v nich bude pokračovat. Na test nemusí dvanáctiletí a starší, kteří mají plně ukončené očkování (14 dní od podání druhé dávky, případně první u jednodávkové vakcíny).

    Čím se bude testovat?

    Školám stát nakoupil a již rozvezl sady antigenních testů, jejichž výsledek se ukáže do 15 minut. Ředitelé si mohli také zvolit metodu PCR, tyto testy si ale museli nakoupit sami a stát jim je proplatí. V případě antigenu se testuje ve třech dnech (1. nebo 2., 6. a 9. září), u PCR jenom prvního a šestého září.

    Video  Epicentrum - Robert Plaga  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Je testování povinné?

    Testování povinné není. Rodiče ale musí počítat s tím, že pokud jejich potomek nebude mít negativní test, čekají ho přísnější pravidla. Netestované děti budou muset po celou dobu výuky i v dalších prostorech školy mít nasazenou ochranu úst (do 15 let stačí rouška, od 15 let je povinný respirátor). Během oběda pak musí od ostatních sedět 1,5 metru a nebudou se moci účastnit tělocviku (kromě venkovních prostor).

    Mohu své dítě nechat otestovat někde jinde?

    Ano, svého potomka je možné nechat otestovat v certifikované laboratoři. Do školy je pak ale nutné přinést potvrzení s výsledkem, u PCR nesmí být starší sedmi dnů, u antigenu 72 hodin.

  • 2.Nákaza dítěte

    Kdo kromě očkovaných nemusí toto podstupovat?

    Na test nemusí také ty děti, které nemoc prodělaly v předchozích 180 dnech, mají lékařské potvrzení a tato lhůta jim neuběhla. »Lejstro« je nutné předložit ve škole.

    Jaká je platnost testu ve škole?

    Metoda PCR testu platí týden. Ten antigenní ve škole má platnost do doby provedení dalšího testu, a to pouze jenom pro výuku či sportovní přípravy a skautské oddíly.

    Školní test vyšel pozitivní, co pak?

    Pokud je žákovi patnáct a více let, může ho škola pustit domů. Ty děti, které jsou mladší patnácti let, čekají v předem určené místnosti na příchod zákonného zástupce. V případě pozitivity u antigenu je nutné zajít na další test, a to PCR. U PCR opakování není nutné. Pokud druhý test nákazu neprokáže, může se dítě normálně vrátit do školy. V opaku zůstává doma čtrnáct dní v karanténě.

    Musí pak do karantény i spolužáci?

    V případě setkání (dva dny před/po) spolužáků s nakaženým, jsou tito žáci ve škole izolováni v jiné místnosti, než je pozitivní jedinec. I oni pak musí na potvrzující PCR test. Pokud vyjde negativně, nenastupují žádnou karanténu a vrací se normálně do školy. Pokud vyjde pozitivně, jsou doma v 14denní karanténě.

  • 3.Očkování

    Co když zaspíme, je test možné udělat i dodatečně?

    Pokud testování ve škole nestihnete, je možné ho vykonat následně po příchodu do objektu. Vše ale záleží na domluvě s ředitelem. Možné je případně přinést i výsledek z laboratoře.

    Včera nebo v pondělí jsme se vrátili ze zahraniční dovolené a museli jsme povinně na test, máme negativní výsledek. Musí se dítě testovat znovu ve škole?

    Nemusí, do školy stačí přinést potvrzení z certifikované laboratoře, jehož negativní výsledek u antigenu nesmí být starší 72 hodin a u PCR sedm dní.

    Jako rodič mám pozitivní výsledek, ale mé dítě je očkované, musí do karantény?

    Nemusí, a to pokud má plně ukončené očkování a do 14 dnů od rizikového kontaktu se u něho neprojeví žádné příznaky onemocnění. Pokud tedy hygiena nerozhodne jinak.

    Mé dítě má zatím jenom jednu dávku vakcíny, musí se testovat?

    Ano, musí se nechat otestovat. Uznáváno je jenom plné očkování, tedy čtrnáct dní od podání druhé dávky u vakcín Pfizer a BioNTech či Moderna, případně jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson.

  • 4.Ochrana úst

    Vyšel mi pozitivní test na covid. Mohu své dítě poslat do školy?

    V rámci trasování hygienickou stanicí bude lidem, se kterými se nakažený setkal a kteří nejsou plně očkovaní, eventuálně nemoc v 180 dnech prodělali, nařízen test s karanténou. Pokud se jedná o potomka, zůstává doma do výsledku PCR testu, jestliže hygiena nerozhodne jinak.

    Ve škole je nutné mít ochranu úst, kde je její povinné nošení?

    Rouška či respirátor je povinný pro děti ve společných prostorách školy (na chodbě, v šatně či v jídelně, když zrovna nekonzumuje). V případě výuky ji ale žáci nosit nemusí, pokud tedy jejich rodič neodmítl své dítě otestovat.

    Platí výjimky, že dítě nemusí nikde ve škole mít roušku?

    Ano, platí, a to pro děti, které jsou psychicky nebo jinak nemocné a mají k tomu potvrzení od lékaře, které škole odevzdají. Ty tak tuto povinnost nemusí dodržovat nikde.

    Může opět začít platit distanční výuka?

    Podle manuálu resortu školství záleží na situaci. Jedním z důvodů může být třeba další lockdown (údajně o něm vláda podle ministra Vojtěcha ani při nejhorším zhoršení situace nepočítá), případně pokud bude ve škole více než polovina dětí jedné třídy či skupiny v karanténě. V takovém případě se žáci, kteří jsou doma, učí distančně, ostatní pořád chodí prezenčně.

  • 5.Školky a obědy

    Jaké jsou podmínky pro děti vracející se do mateřské školy?

    Podle webových stránek ministerstva zdravotnictví se děti v MŠ testovat nemusí. Nevztahuje se na ně ani povinnost nosit roušky, to se ale netýká pedagogických pracovníků. Ti se musí testovat i nosit roušku.

    Jak to bude se školní družinou?

    Přítomnost žáka je možná pouze po provedení testu poskytnutého školou v rámci screeningového testování ve dnech 1., 6. a 9. září nebo čestného prohlášení o provedení tohoto testu. Je možné také doložit certifikát o dokončeném očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo PCR test ne starší než sedm dní, popřípadě antigenní test ne starší 72 hodin.

    Co na děti za opatření čeká v jídelně?

    Pokud je dítěti nařízena izolace při podezření na nákazu či ji má testem potvrzenou, nemůže si oběd vyzvednout, ale ani mu ho nemůže vyzvednout rodič či jiná třetí osoba. Ty děti, které mají negativní výsledek, mohou do jídelny vstoupit s ochranou úst, u stolu ji mít nemusí a sedět tam může maximálně šest osob. Je-li stůl dlouhý, musí být mezi těmito žáky po šesti rozestup 1,5 metru.

    Co se bude s testy po 10. září?

    Na základě výsledků získaných z testování bude rozhodnuto o dalším postupu. Čtvrtý a další test bude proveden jenom tehdy, pokud se v rámci testování odhalí lokální ohnisko nákazy, tedy pokud bude ve školách v daném okrese vyhodnoceno více než 25 pozitivních testů na 100.000 provedených testů. Pokud by takový výsledek byl, bude se opakovat do konce září s frekvencí 1x týdně.

zada ( 1. září 2021 10:52 )

U nás ve městě celá škola negativní . Jděte se vycpat politický nádhery!
A ještě něco! praktičtí lékaři se vám na tu masáž o dalším za 380 Kč vykašlou. Už jen proto, že když chtěli očkovat na jaře, tak jste jim vakcíny nedali, aby si za ně "přilepšili" ale nacpali jste to do očkovacíh center, kde si lékaři vydělaloi až kolem 100 tisíc za vakcinace., praktikům jste řekli, že vakcíny nemáte (měli jste, ale potřebovali jste zaplatit jiný, ty svoje z nemocnic...) a starý lidi jste tahali kdovíodkud hlavně do center. Teď by vám praktici byli dobří?!? To že Babiš slíbil EU (kdoví za co..) že proočkoje do voleb 80 procent obyvatelstva, tak na to mu kálí bílý tesák!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa