Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Neočkovaný učitel bez roušky roznesl covid na půlku třídy. Děti pak nakazily příbuzné

Autor: tsv - 
28. srpna 2021
19:19

Nezodpovědný učitel se rozhodl jít do školy navzdory příznakům koronaviru, při výuce si dokonce několikrát sundal roušku. Nakazil více než polovinu třídy, několik rodičů žáků a jednoho kolegu. I přes to, že ho škola několikrát naváděla k očkování, vakcínu stále odmítá. Děti a nakažení dospělí skončili v povinné izolaci. Informoval o tom server CNN.

Neočkovaný učitel základní školy v americké Kalifornii u sebe zaznamenal hned několik symptomů ukazujících na nákazu koronavirem, příznaky ale považoval za pouhou alergii a s infekcí si je nespojil. Podle hlášení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) během výuky nakazil 12 z celkem 22 žáků.

Šíření nemoci ale neskončilo u žáků. Učitel infekci přenesl i na jednoho kolegu a čtyři rodiče. S největší virovou náloží se ve třídě potýkaly přední řady lavic, z deseti studentů v první řadě se jich nakazilo hned osm.

Podle zprávy vydané CDC měla většina dětí během výuky nasazenou roušku, to samé se ale nedá říct o infekčním učiteli. Ten si ji při předčítání několikrát sundal. „Škola požaduje, aby žáci i učitelé měli během pobytu v budově nasazenou roušku. Z rozhovorů s rodiči nakažených dětí vyplynulo, že většina studentů požadavek splnila. Učitel si ale roušku několikrát sundal, když nahlas předčítal třídě,“ píše se v hlášení.

„V té době mezi sebou měly všechny lavice dvoumetrové mezery. Všechny třídy byly navíc vybavené filtrem vzduchových částic,“ doplnilo CDC. Ani tato nadrámcová opatření však nestačila.

Celkem se kvůli nezodpovědnému učiteli nakazilo 27 lidí. Nikdo z nich se ale naštěstí nepotýkal s těžkým průběhem nemoci a všichni se uzdravili bez vážných následků. Z analýz vyplynulo, že se ve třídě rozšířila vysoce nakažlivá mutace delta.

Nikdo z nakažených žáků nebyl očkován proti covidu. Ve Spojených státech se k vakcíně dostanou děti až od dvanácti let. Z nakažených dospělých nebyl očkovaný jen učitel a jeden z rodičů. Americké školy začaly své zaměstnance motivovat k očkování už na začátku letošního roku, ne všichni se ale k doporučení postavili pozitivně.

Škola se ihned po izolaci třídy zapojila do trasování. Několik dalších dětí se nakazilo během přespávaček a někteří žáci infikovali své sourozence. „Dospělí vykazovali klasické symptomy jako zvýšenou teplotu, zimnici, kašel, bolest hlavy a ztrátu čichu. Žádný další zaměstnanec školy se zřejmě nenakazil,“ uvedlo CDC. Mnoho nakažených školáků nezaregistrovalo žádné příznaky nemoci.

Covid a české školy

Ministerstvo zdravotnictví v první polovině srpna rozeslalo českým školám seznam nových opatření, která začnou platit se začátkem školního roku. Roušky nebudou při výuce povinné v případě, že se žáci a učitelé nechají otestovat, naočkovat, nebo doloží nedávné prodělání nemoci.

Netestované a neočkované děti čeká hned několik zákazů. Nebudou moct cvičit uvnitř ani zpívat. Ministerstvo je chce od spolužáků oddělit i při jídle. Pokud odmítnou nosit roušku, může jim škola zakázat vstup do budovy.

Resort zdravotnictví institucím doporučil vytvořit jednu izolační místnost. Školy budou povinné sledovat zdravotní stav žáků a v případě, že budou vykazovat jakékoli známky infekčního onemocnění, je okamžitě izolovat od vrstevníků.

Dále ministerstvo doporučilo udržovat homogenitu tříd a omezit kontakt jednotlivých skupin žáků během přestávek nebo obědových pauz. Při obědě by u jednoho stolu mělo sedět maximálně šest dětí.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mikk ( 28. srpna 2021 22:10 )

Skoro bych uveril ze kdyby byl naockovany tak by nebyl prenasecem.
To byl jen kratky sen. Realita uz je jinde. Ockovani se bezne nakazi a take dal prenaseji.
Tak to proste je. Deltu zadne ockovani nezastavi.

Jirik-ta ( 28. srpna 2021 20:53 )

jó covid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa