Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neočkovanou matku čekalo při rozvodu překvapení: Bez dvou dávek vakcíny syna neuvidí

Autor: tsv - 
31. srpna 2021
13:10

Tlak vyvíjený na lidi, kteří se doposud nenechali naočkovat proti koronaviru, ve Spojených státech pronikl i do soudnictví. Obžalovaní s dokončeným očkováním například dostávají mírnější tresty, na základě vakcinačního statutu se rozhodlo i o opatrovnictví. Při rozvodovém řízení soudce dočasně zrušil již dohodnuté podmínky péče o dítě, po neočkované matce vyžaduje obě dávky. Informoval o tom server TheHill.

Během dálkového slyšení přes program Zoom se illinoiský soudce James Shapiro rozhodl vložit dítě odloučeného páru do dočasné péče plně očkovaného otce. Opatrovnictví bylo ale už dřív garantováno matce.

„Mělo se jednat jen o výdajích a alimentech“

Rebecca Firlitová svého jedenáctiletého syna nesmí ani navštívit, a to dokud si nedojde pro obě dávky očkování. „Byla jsem zmatená, protože se mělo jednat jen o výdajích a alimentech. Zeptala jsem se, co má očkování společného se slyšením, ale na to mi jen řekl: ‚Já jsem soudce a já rozhoduji o vašem případu,‘“ řekla Firlitová v rozhovoru pro Washington Post.

Podle výpovědi matky trvalo řízení dlouhou dobu, což soudce zřejmě podráždilo. Právníci obou stran byli připraveni požádat o pozastavení a odložení slyšení, Shapirovo náhlé rozhodnutí je ale předběhlo. „Jedna z prvních věcí, na které se mě zeptal při setkání přes Zoom, byla, zda jsem očkovaná, což mě rozhodilo,“ popsala tisku Firlitová.

Matka měla z vakcíny strach kvůli dřívějším reakcím

Rebecca se proti vakcíně nestaví. Důvodem, proč se dosud nenechala očkovat, byly její předchozí negativní reakce na jiná očkování. Ze strachu, jak by její tělo reagovalo, se tak raději rozhodla zatím vakcinaci nepodstoupit. Svůj přístup bude ale kvůli rozsudku soudu nucena přehodnotit.

Podle matčiny advokátky Anette Fernholzové neměl soudce k takovému rozhodnutí oprávnění. „V tomto případě máte soudce, který před sebou nemá nic, co by se týkalo opatrovnictví, a který se rozhodne: ‚No, nejste očkovaná. Nebudete smět vidět svoje dítě, dokud nebudete naočkovaná.‘ To tak trochu přesahuje jeho soudní pravomoc,“ řekla Fernholzová v rozhovoru s americkými FoxNews.

Není to poprvé

Shapiro není jediným americkým soudcem, který své rozhodnutí postavil na vakcinačním statutu. Očkováním se nechali nedávno ovlivnit i dva soudci z Ohia a dva soudci z Georgie.

Ohijští soudci nařídili vakcínu několika obžalovaným v rámci podmíněného propuštění. V Georgii došlo ke zkrácení trestů několika odsouzených osob, které se ještě před soudním řízením stihli nechat naočkovat.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 31. srpna 2021 16:40 )

já myslel že je očkování povinné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa