Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zrušení placených testů není dobrý tah, míní přední český kardiolog. Co řekl o třetí dávce?

Autor: ula - 
28. srpna 2021
05:00

Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a předseda České kardiologické společnosti, v září minulého roku v rozhovoru pro Blesk Zprávy předpovídal, že se v Česku kvůli rozvolnění rozjede explozivní epidemie. Jak se dívá na svou naplněnou předpověď nyní? Přední český kardiolog zároveň považuje za nešťastné, že testy na covid-19 budou nadále hrazeny pojišťovnami. Naopak MUDr. Michal Vrablík,  předseda České asociace preventivní kardiologie ČKS se naopak domnívá, že na hrazené testy ještě nejsme zcela připraveni. Co řekli lékaři o 3. dávce očkování?

„Já jsem velmi rozčarován a znepokojen. Rozčarován proto, že jsme propásli ohromnou šanci se s tím velmi dobře vypořádat, ale i tím, že jsme nechali Česko udělat velký mejdan přes celé léto, tak se nám teď rozjela explozivní epidemie. Skutečně se může stát, že při velkém nárůstu počtu případů se velice rychle nasytí rezervy našeho zdravotnického systému,“ uvedl pro Blesk Zprávy Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti v září 2020. Zároveň vyjádřil obavu nad tím, že nebude dostatek personálu, který by se o pacienty staral.

Jeho strach se naplnil. České zdravotnictví se sice nezhroutilo, ale některé nemocnice zcela naplnily svou kapacitu a musely odložit plánované zákroky a operace.

„Je mi líto, že jsem měl pravdu. My jsme se pandemií nevypořádali dobře, stálo nás to spoustu a viděli jsme umírat pacienty, kteří by umřít pravděpodobně nemuseli, pokud bychom zaujali více restriktivní opatření,“ bilancuje Linhart po roce pro Blesk Zprávy a dodává, že nyní je třeba se s celou situací vyrovnat.

Přechozené infarkty v Česku

„Máme tady některé pacienty, kteří se báli přijít do nemocnic, protože se báli, že se tam nakazí covidem, a kteří zaměnili svoje příznaky za covid-19. To jsou pacienti, o které se musíme postarat a dohnat to ‚manko‘, které vzniklo tím, že jsme byli naprosto zahlceni pacienty s covidem-19,“ řekl kardiolog.

Zároveň uvedl, že koronavirová pandemie zbrzdila v prvním čtvrtletí poskytování plánované kardiologické péče, což se může projevit nárůstem komplikací v pozdější době.

MUDr. Michal Vrablík, předseda České asociace preventivní kardiologie ČKS jeho slova potvrzuje. „Měli jsme pacienty, u kterých jsme identifikovali přechozený infarkt myokardu. Když jsme s nimi rozebírali jejich stav, tak např. přiznali, že před třemi měsíci je bolelo na hrudi, ale nevěnovali tomu pozornost. Neříkám, že takto se nechovali pacienti před pandemií, ale teď je to rozhodně častější. Data z USA to potvrdila, my na přesných datech ještě pracujeme,“ řekl Vráblík.

Přijde agresivnější mutace?

Preventivní testy na covid-19 budou od září i nadále zdarma pro všechny. Rozhodla o tom vláda, ačkoliv původně měly být testy zpoplatněny pro lidi nad 18 let. Důvodem změny je podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nepříznivý vývoj epidemie v některých evropských zemích.

MUDr. Aleš Linhart si myslí, že to není tah, který by motivoval lidi k očkování. „Je potřeba si uvědomit, že čím méně je očkováno lidí a čím větší dáme prostor pro šíření viru, tím tu bude větší prostor pro šíření mutací a ty nemusí být jako delta, která se sice rychle šíří, ale zdá se, že není zas takovým strašlivým zabijákem. Mohou tu být mutace, které budou daleko agresivnější, a kde budeme zase možná zpátky tam, kde jsme byli,“ říká k tomu profesor Linhart. Podle něj je jedinou cestou z pandemie očkování. 

„Testování je samozřejmě důležité pro kontrolu pandemie, ale je to mnohem slabší zbraň než očkování,“ doplňuje kardiolog.

Vráblík: Na placené testy nejsme připraveni

Profesor Vráblík se ovšem domnívá, že na zpoplatněné testy nejsou Češi připraveni. „Proočkovanost je nízká a jakýkoliv způsob, jak motivovat lidi, aby onemocnění dál věnovali pozornost, a aby se chovali zodpovědně, je dobrá. Proplácení testů pojišťovnami považuji za správné, protože náklady jsou jistě menší, než náklady na celkové šíření infekce a na boj s ní,“ myslí si Vráblík. Podle něj by mohlo lidi zpoplatněné testování odrazovat, pokud by pociťovali příznaky a nemuseli by se chtít jít testovat.

Zároveň si myslí, že se bude postupem času motivace k očkování nadále prohlubovat. „Vakcína od Pfizer/Biontech byla nyní uznána jako regulérně registrovaný lék, žádné provizorium. Je to tedy už standartní vakcína a myslím, že pro ty, co váhali, je to další argument, proč se očkovat,“ říká Vráblík.

3. dávka vakcíny: Potřebujeme více informací

O tom, zda se v Česku začne aplikovat 3. dávka, by se mělo rozhodnout do konce srpna. Podle Linharta je však třeba více informací. „Třetí dávka je logická, je to analogie, která je aplikována u jiných chorob, kdy dáváme upomínací dávku. Ale tady je třeba říci, že ta strategie není zdaleka tak vyzkoušená a otestovaná. Myslím, že se třetí dávky dočkáme a budeme ji potřebovat, ale potřebujeme více informací o její bezpečnosti,“ řekl Blesk Zprávám Linhart.

MUDr. Vráblík se nepovažuje v této otázce za odborníka. „Vyjádřím se k tomu jako laik: Nechám si poradit, pokud bude 3. dávka doporučena, samozřejmě si ji nechám aplikovat,“ řekl k tomu.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa