Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stačil jeden případ covidu a 400 tisíc lidí jde do karantény. Australská metropole se uzavírá

Autor: ČTK - 
12. srpna 2021
08:06

Australské hlavní město Canberra, ve kterém žije asi 400 000 obyvatel, jde na týden do karantény, protože se ve městě objevil jeden případ nákazy nemocí covid-19. Podle stanice BBC je to první výskyt po více než roce a úřady se rozhodly nařídit uzávěru, protože není jasné, jak a kde se pacient nakazil, což znemožňuje trasování potenciálních kontaktů.

Uzávěra Canberry začne platit dnes v 17:00 místního času (09:00 SELČ). Obyvatelé města budou smět vycházet jen v nejnutnějších případech. S blížícím se začátkem uzávěry se tvořily dlouhé fronty před obchody s potravinami, když se lidé snažili se předzásobit.

Austrálie chce přísnými opatřeními zabránit rozšíření nakažlivější varianty delta. Ze stejného důvodu už platí uzávěra ve dvou největších australských městech Sydney a Melbourne. Vedení státu Nový Jižní Wales, jehož je Sydney správním centrem, upozornilo, že na dodržování pravidel bude dohlížet i armáda. Policistům už s dohledem pomáhá 580 neozbrojených vojáků. Přestože je Sydney v karanténě už sedm týdnů, počty nově nakažených výrazněji neklesají.

Méně než čtvrtina Australanů je naočkovaná proti covidu-19. Přestože země prožívá ve srovnání s mnoha jinými státy mírný průběh pandemie, frustrace vedla místní obyvatele k několika velkým protestům proti vládním omezením.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

slafa ( 12. srpna 2021 20:56 )

Zakazany Ivermectin,chteji jen umrti, jinak se to neda vysvetlit.

janikmirek ( 12. srpna 2021 20:02 )

Tak australani jsou magoři, co k tomu víc...

pfoto1 ( 12. srpna 2021 11:47 )

No panečku, to je příklad pro naše politiky, až se zase budou předhánět v prohlášeních, že "všichni to tak dělaj, tak musíme taky"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa