Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec testů zdarma, tlak na očkování a problémy v dopravě: Němci řeší následky covidu

Autor: ČTK, for - 
10. srpna 2021
18:10

Následky pandemie nemoci covid-19 dopadly v prvním pololetí na celosvětovou osobní leteckou dopravu ještě citelněji než v prvním pololetí loni. Obzvláště silný propad poptávky po osobní letecké dopravě hlásí Německo. Aerolinky tam v pololetí ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 vykázaly pokles poptávky o 85 procent, německá letiště pak o 86 procent. Německo dnes také dostalo povolení vyplatit železničnímu dopravci Deutsche Bahn (DB) 550 milionů eur kvůli dopadům pandemie. Vedle toho se u našich sousedů rozhodli neproplácet testy na koronavirus od 11. října.

„Tak málo cestujících jsme na německých letištích měli naposledy v roce 1971. Tento vývoj drasticky zvýšil hospodářský tlak na naše podniky a jejich investiční sílu. Obrat klesl o 63 procent, počet zaměstnanců je mezitím deset procent pod úrovní roku 2019,“ řekl na tiskové konferenci Matthias von Randow. „Pozitivní ale je, že od léta poptávka výrazně roste,“ dodal.

Bilance BDL uvádí, že v prvním pololetí celosvětově klesla poptávka po osobní letecké dopravě o 67 procent ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019, tedy proti období dlouho před pandemií. V loňském prvním pololetí pokles činil 58 procent. Vyšší letošní propad souvisí s tím, že projevy pandemie se v loňském roce začaly projevovat až od března, zatímco letos byla karanténní opatření v platnosti všech šest prvních měsíců.

Výraznější propady registruje BDL u mezinárodní osobní letecké dopravy, což je případ Evropy, zatímco v Číně a ve Spojených státech, kde mají vnitrostátní lety velký podíl, jsou následky mírnější. V Evropě poptávka po osobní dopravě u leteckých společností v prvním pololetí proti stejnému období v roce 2019 klesla o 78 procent, v Německu to pak bylo o 85 procent. Nejkritičtějším měsícem byl letošní únor, kdy v Německu pokles poptávky činil 90 procent.

Letní čísla budou podle BDL výrazně příznivější, a to díky větší proočkovanosti populace, lepší epidemické situaci a systému testování na koronavirus.

Zatímco osobní letecká doprava se odráží ode dna, v případě nákladní letecké dopravy je situace opačná. Přes německá letiště v letošním prvním pololetí ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019 prošlo o 11 procent více nákladu, v porovnání s prvními šesti měsíci loňského roku pak o 23 procent více. Německá bilance je nad celosvětovým i evropským průměrem, což podle BDL souvisí s dynamickým rozvojem německého průmyslu a se zotavováním zahraničního obchodu.

Železnice dostane miliardovou podporu

V řešení je vedle letecké dopravy také ta železniční. Evropská komise (EK) povolila Německu vyplatit 550 milionů eur (téměř 14 miliard Kč) na pomoc železničnímu dopravci Deutsche Bahn (DB), který se jako mnoho dalších firem potýká s dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. 

Divize dálkových spojů německých drah DB Fernverkehr se od března do června loňského roku potýkala jak na domácích spojích, tak i na spojích do zahraničí kvůli protipandemickým opatřením s prudkým poklesem poptávky. Vykázala vysoké provozní ztráty a výrazný pokles prodeje. Německá vláda se následně obrátila na EK s žádostí, zda může státem ovládanému dopravci finančně pomoci.

Vyjádření Komise je dobrou zprávou pro Deutsche Bahn, která se dnes dozvěděla, že její strojvedoucí nenastoupí v příštích dnech do práce. Stávka od dnešního večera zasáhne nákladní dopravu a od středečních 02:00 se do ní zapojí také osobní doprava.

Deutche Bahn: Německá železnice před vyhlášením velké stávky Deutche Bahn: Německá železnice před vyhlášením velké stávky | Reuters

DB uvedla, že stávka přichází ve velmi nevhodnou dobu, kdy se firma teprve začíná vzpamatovávat z dopadů pandemie. Strojvedoucí po firmě žádají zvýšení mezd a mimořádný příspěvek 600 eur (asi 15.200 Kč) jako odškodnění za práci v čase koronaviru. Stávka strojvůdců v Německu od středy zkrátí cestu pěti vlaků z ČR, pojedou mezi Prahou a Drážďany, dál už ne. V Česku provoz omezen nebude.    

Bezplatné testy v říjnu končí

Německo od 11. října nebude až na výjimky nabízet bezplatné testy na koronavirus. Dnes se na tom dohodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemí. Německo tak zvyšuje tlak na to, aby se lidé nechali očkovat proti nemoci covid-19.

„Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat,“ řekla na tiskové konferenci Merkelová. „S účinností od 11. října spolková vláda ukončí nabídku bezplatných občanských testů,“ prohlásila. Kancléřka zdůraznila, že přístup k bezplatným rychlotestům budou mít lidé, kteří očkováni zatím být nemohou, mimo jiné těhotné nebo nemocní.

V současné době má v Německu přístup k bezplatnému rychlotestu každý zájemce. Nechat se zdarma otestovat není problém ani každý den. To podle kritiků nenutí ty, kteří vakcinaci zatím odkládají, aby se nechali imunizovat.

Dalším opatřením, které má lidi přesvědčit o potřebě očkování, je zpřísnění pravidla 3G. To v Německu značí povinnost prokázat bezinfekčnost očkováním (Geimpfte), dokladem o prodělání nemoci (Genesene), nebo testem (Getestete). Nejpozději od 23. prosince nebude možné navštívit celou řadu služeb a provozů v interiérech bez dokladu o bezinfekčnosti, pokud v daném regionu bude za sedm dní více než 35 nových případů infekce na 100.000 obyvatel. Zpřísnění se dotkne mimo jiné návštěv nemocnic, pečovatelských domovů, interiérů restaurací, kulturních událostí, kadeřnictví, kosmetických salonů či posiloven. Při ubytování bude test vyžadován při příjezdu a poté dvakrát týdně.

Testy nebudou muset předkládat očkovaní a uzdravení, děti do šesti let a také školáci. Bavorský premiér Markus Söder vysvětlil, že školáci jsou podle hygienického konceptu na školách nejméně dvakrát týdně testováni. „Pro školáky bude školní kartička dokladem bezinfekčnosti,“ řekl Söder.

Německo aktuálně podle Institutu Roberta Kocha (RKI) vykazuje v týdenním průměru 23,5 nového případu na 100.000 obyvatel. Nad hranicí 35 případů je ale několik desítek okresů a také Berlín, Hamburk a Šlesvicko-Holštýnsko.

Podle očekávání dnes Merkelová s premiéry neuvolnila pravidla nošení roušek u očkovaných. Přinejmenším zdravotnická rouška zůstává pro návštěvu obchodů či využití hromadné dopravy povinná. Ministerstvo zdravotnictví chce toto opatření zachovat nejméně do jara příštího roku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa