Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S covidovým pasem i do hospody a kavárny. Francouzi mají nový zákon, odpůrci Macrona se čertí

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
19:05

Francouzská Ústavní rada ve čtvrtek schválila platnost kontroverzního covidového zákona, a to včetně kritizované nutnosti prokazovat se zdravotními pasy v restauracích a kavárnách. Naopak odmítla povinnou izolaci nakažených, napsala agentura AFP.

Ústavní rada, nejvyšší soudní instituce ve Francii, uvedla, že zdravotní pasy představují vyvážený kompromis mezi svobodami jednotlivce a ochranou veřejného zdraví. Soudci však míní, že povinná desetidenní izolace pacientů nakažených covidem-19 „nutná, vhodná“ a „přiměřená“ není. Odmítli také, aby zaměstnavatelé v klíčových odvětvích mohli propustit pracovníky s krátkodobou pracovní smlouvou, kteří odmítnou očkování či prokázat se negativním testem.

Právní norma, kterou na konci července schválil francouzský parlament, začne platit od 9. srpna. Zdravotní pasy, které zahrnují potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativní test na koronavirus, budou platit pro restaurace, obchodní domy, návštěvu domova důchodců nebo lékaře; potřebné jsou i pro cestování letadlem a při delších cestách autobusem či po železnici. Už od 21. července je pas potřebný pro vstup na kulturní akce pro více než 50 osob, do muzeí, kin či sportovišť.

Macron: Odmítání vakcinace je sobecké a nezodpovědné

Proti zdravotním pasům a povinnému očkování zdravotníků a hasičů, které je v zákoně rovněž zahrnuto, se ve Francii poslední tři víkendy masivně protestovalo. Do ulic v sobotu po celé zemi vyšlo přes 200 000 lidí. Zdravotní pasy podle jejich odpůrců prohlubují nerovnosti mezi občany, diskriminují chudší vrstvy obyvatelstva a omezují svobodu.

Zároveň však zákon hrozící nevpuštěním do restaurací, barů a kaváren vyvolal vlnu zájmu o očkování. Odpůrci právní normy však jejího autora, prezidenta Emmanuela Macrona, viní z omezování svobody a diskriminace vůči nenaočkovaným. Podle francouzského státníka je odmítání vakcinace sobecké a nezodpovědné.

Bezmála polovina Francouzů, tedy 48 procent, podle středečního průzkumu společnosti Elabe s protesty proti zdravotním pasům nesouhlasí, 37 procent je podporuje. Většina (okolo 60 procent) je ochotna se na požádání pasem prokázat a také podporuje povinnou vakcinaci.

Jirik-ta ( 6. srpna 2021 12:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa