Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

S dětmi zůstaly za koronaviru hlavně ženy, zjistil průzkum. Muži „zabrali“ jen za první vlny

Autor: ČTK - 
5. srpna 2021
15:35

V době uzavření škol a školek v důsledku epidemiologických opatření zůstaly doma s dětmi především ženy. Celodenní péči o potomky měly ženy na starosti i v rodinách, kde oba rodiče pracují. V domácnostech pracujících rodičů se situace řešila prací v režimu home office nebo omezením pracovní aktivity a čerpáním ošetřovného. Ukázala to pilotní studie výzkumu Současná česká rodina, která je společným projektem Univerzit Karlovy a Masarykovy a Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. 

Výzkum má popsat fungování, podobu i změny rodin v Česku. Do pilotní studie se zapojilo 1200 lidí. Popisovali svůj život v době tří vln epidemie a uzávěr, a to loni na jaře, na podzim a v letošních prvních měsících. Odpovídali na dotazy loni v prosinci a letos v dubnu. Výzkumníci se zaměřili nyní na situaci domácností s aspoň jedním dítětem do 15 let.

„V drtivé většině domácností, kde byli přítomni oba partneři, zajišťovaly celodenní péči ženy, a to i v případě, že oba partneři pracovali. Muži se nejvíce podíleli na zajištění péče o děti v průběhu první vlny na jaře 2020, v dalších dvou vlnách se nicméně muži podíleli na zajištění celodenní péče o dítě v méně než v polovině rodin,“ uvedli výzkumníci.

V celkem 82 procentech domácností, kde oba rodiče pracují, měly celodenní péči na starosti loni na jaře ženy. Na podzim a letos to pak bylo v 77 procentech. Do celodenní péče se při loňské první vlně epidemie zapojili muži ve dvou třetinách rodin, kde pracují oba partneři. Na podzim a letos jich pak byla pak polovina. V necelé pětině těchto domácností se na zajištění celodenní péče podíleli na jaře a na podzim prarodiče, letos pak ve čtvrtině.

Situaci pracující rodiče řešili dovolenou, home officem i ošetřovným

„Ostatní příbuzní nebo známí pomáhali se zajištěním péče v minimu rodin, stejně tak jako kolektivní zařízení využívaná před pandemií. Ve druhém a třetím lockdownu mírně vzrostlo zapojení prarodičů a ostatních příbuzných a známých – především tam, kde byly děti školního věku, a v domácnostech s oběma pracujícími rodiči,“ upřesnili autoři.

Podle zjištění domácnosti, kde oba partneři pracují, využívali lidé letos na jaře při takzvaném lockdownu ke zvládnutí práce a péče o děti nejčastěji práci z domova. Volily ji více než dvě pětiny rodin. Ve víc než pětině pracujících domácností zůstaly ženy na ošetřovném. Dovolená se kvůli péči vybírala v každé osmé domácnosti s oběma pracujícími rodiči, neplacené volno v pěti procentech.

Starost o péči a výchovu dětí mají podle expertů v Česku stále na bedrech spíše ženy

Podle odborníků na sociální problematiku a rovné šance leží péče v Česku stále většinou na ženách, i když mají zaměstnání a vzdělání jako muži. Přetrvává často představa o tradičním rozdělení rolí na ženy pečovatelky a muže živitele. Ženy také vydělávají v průměru o pětinu méně než muži, uvádějí opakovaně experti.

Výzkum o rodině je součástí mezinárodního projektu, do kterého se dosud zapojilo 19 převážně evropských zemí. Dalšího sběru dat se má účastnit víc než 30 zemí, a to i z Asie či Ameriky. Výsledky bude možné porovnávat. Čeští výzkumníci se chtějí dotazovat celkem 6000 mužů a žen od 18 do 69 let.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa