Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Čtvrtá vlna je tu, roušky až do jara: Německo plánuje podzimní protiepidemická opatření

Autor: ksi, DW - 
4. srpna 2021
20:45

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn plánuje na podzim rozsáhlý balíček protikoronavirových opatření, aby se zabránilo nové vlně infekcí. Nyní hrozí neočkovaným lidem vyloučení z restauračních zařízení a společenských akcí. To vzbudilo kritiku ze všech stran, píše server Deutsche Welle.

Z hlediska spolkového ministerstva zdravotnictví jsou pro omezení další velké vlny koronavirových infekcí nezbytná nová opatření. Ohlašuje se čtvrtá vlna – byť stále na nízké úrovni, píše se v návrhu Spahnovy zprávy, který byl rozeslán jednotlivým spolkovým zemím a Spolkovému sněmu a dostal se k několika německým médiím.

„Kromě nárůstu infekcí způsobeným vracejícími se turisty z dovolených se populace začala znovu chovat téměř jako před pandemií,“ uvádí návrh zprávy. Na podzim a v zimě se navíc nejspíš účinky koronaviru zesilují.

Roušky hlavně v obchodech a veřejné dopravě

Ve Spahnových podzimních plánech stojí kromě vysoké proočkovanosti také dodržování základních protiepidemických opatření jako sociální distanc, hygiena a nošení roušek všude tam, kde se setkává více lidí v uzavřených prostorech. Co se týče pokrývky úst, Spahn ji chce vyžadovat do jara 2022, zejména v místní a dálkové veřejné dopravě a také v obchodech. A to pro všechny, včetně uzdravených i očkovaných, neboť i ti se mohou nakazit a roznášet koronavirus. Podle odborníků to platí zejména pro vysoce nakažlivou variantu delta.

Ministerstvo zdravotnictví dále vysvětlilo, že očkování a testování snižuje pravděpodobnost, že někdo s vysokou virovou zátěží vstoupí do místnosti a nakazí řadu lidí. „Proto, bez ohledu na výskyt, od začátku/poloviny září by účast na určitých akcích v celém Německu měla být obecně možná pouze tehdy, pokud bude dodrženo pravidlo 3G – očkovaní, protilátky nebo test (geimpft, genesen, getestet).“ Týká se to například vnitřního stravování, ubytování v hotelu, kontaktních služeb, sportů, akcí uvnitř a velkých akcí venku.

Ministerstvo hodlá zrušit bezplatné antigenní testování v polovině října. „Vzhledem k tomu, že lze očkování nyní poskytnout všem občanům, neměli by finanční zátěž testování nést daňoví poplatníci,“ cituje ze zprávy Süddeutsche Zeitung.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje dva termíny - 11. října a 18. října. Poté bude mít přístup k bezplatnému testování jen mládež do 18 let a také osoby, kterým lékaři očkování ze zdravotních důvodů nedoporučují. To mohou být těhotné či lidé, kterým hrozí po vakcinaci silná alergická reakce.

Zákaz vstupu neočkovaným?

Zvláště neočkovaným lidem hrozí další omezení v závislosti na míře proočkování, výskytu nemoci v určitých věkových skupinách a četnosti závažných klinických případů. Patří sem zejména snížení sociálních kontaktů a omezení účasti nebo vyloučení ze společenských akcí a z gastronomických zařízení, píše se v návrhu zprávy.

Ostrá kritika plánů přišla od strany FDP. Zástupce šéfa svobodných demokratů Wolfgang Kubicki obvinil spolkovou vládu v deníku Bild z nedodržování slibů. Oznámení toho, že ministerstvo zdravotnictví hodlá vyloučit neočkované lidi z restaurací, označil Kubicki za „to nejsprostější porušení slova federální vládou, která opakované přísahala, že v Německu nezavede povinné očkování. Toto lhaní je ještě horší než nepřiměřenost celé očkovací povinnosti“.

Rozhodnutí Konference ministrů zdravotnictví nabídnout dvanácti až sedmnáctiletým studentům očkování by mohlo způsobit napětí ve školách. Předsedkyně Německé asociace vedení škol Gudrun Wolters-Vogelerová se obává, že nárůst proočkovaných v této věkové skupině povede k vášnivým diskuzím mezi učiteli, rodiči a studenty. Dojde k „očekávaným konfliktům v otázce, zda je očkování nutné a zda jsou ignorována rodičovská práva“, uvedla pro noviny mediální skupiny Funke Wolters-Vogelerová.

Napětí by se také mohlo vyvinout v souvislosti s karanténou, protože v případě pozitivního případu ve třídě by museli zůstat doma jen neočkovaní studenti (i ti, co teprve absolvovali jen jednu dávku), navrhuje Spahnova zpráva.

Rychlý průběh u dětí

Studie britských vědců publikovaná v časopise The Lancet Child & Adolescent Health ukazuje, že děti a dospívající ve věku od 5 do 17 let mohou očekávat výrazně rychlejší průběh onemocnění covid-19 než dospělí. Podle studie jsou adolescenti s příznaky koronaviru po šesti dnech v průměru opět zdraví. Vědci byli schopni analyzovat průběh onemocnění u více než 1700 lidí, která byla hlášena prostřednictvím britské aplikace NHS COVID-19 po pozitivním testu. V průměru měly děti a mladiství tři příznaky. Nejčastějšími byly únava, bolest hlavy a ztráta chuti a čichu. Zřídka se u dětí projevovaly příznaky po čtyřech týdnech nebo později. Ve studii tomu tak bylo u 4,4 procenta mladistvých.

V Německu stoupl celostátní sedmidenní výskyt koronavirových infekcí na 18,5 z 15,0 za minulý týden. Jak ve středu informoval Institut Roberta Kocha, během 24 hodin bylo registrováno 3571 nových infekcí a 25 úmrtí souvisejících s covidem-19, uzavírá Deutsche Welle.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 22:00 )

metelesku blesku soudruzi vy to vedete

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa