Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zpoplatnit testy chtějí vedle Čechů i Němci. Kvůli bezpečnému podzimu a očkování

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
12:03

Německo chce od poloviny října přestat nabízet bezplatné testy na koronavirus. V návrhu, který má k dispozici magazín Der Spiegel, to uvádí ministerstvo zdravotnictví. Přesné datum by mohlo být známo příští týden v úterý, kdy německá kancléřka Angela Merkelová bude se zemskými premiéry o zpoplatnění testů jednat. Německo tak chce zvýšit tlak na tu část populace, která se i přes dostatek vakcín proti nemoci covid-19 zatím nechce očkovat.

V Německu s 83 miliony obyvatel dostalo ke dnešku nejméně jednu dávku 44,1 milionu lidí, plnou ochranu má 51,5 milionu lidí. „Nejméně jednu dávku dostalo 73 procent dospělých. To je dobré, ale pro bezpečný podzim a bezpečnou zimu to ještě nestačí,“ napsal dnes na twitteru ministr zdravotnictví Jens Spahn. Jednou z cest, jak zájem o očkování podpořit, je zpoplatnění testů.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje dva termíny - 11. října a 18. října. Poté budou mít přístup k bezplatnému testování jen mládež do 18 let a také osoby, kterým lékaři očkování ze zdravotních důvodů nedoporučují. To mohou být těhotné či lidé, kterým hrozí po vakcinaci silná alergická reakce.

Po zpoplatnění testů volají nejen zástupci lékařských sdružení a pojišťoven, ale také zemské vlády. Premiér severoněmeckého Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther před týdnem prohlásil, že spolková vláda by ke zpoplatnění rozborů měla přistoupit co nejdříve. Řekl, že by to mohlo být již od 20. září. Podobně hovořil i jeho bádensko-württemberský kolega Winfried Kretschmann. „Lidé musí počítat s tím, že za testy budou muset platit, pokud odmítají očkování,“ řekl v rozhovoru s televizí SWR.

Vlivný bavorský premiér Markus Söder řekl, že stát si nemůže dovolit dlouhodobě testy proplácet. S tím souhlasí i německý vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. „Testy na koronavirus musí být zpoplatněny, jakmile bude mít každý možnost nechat se očkovat,“ řekl. Takového stavu již Německo dosáhlo, díky nadbytku vakcín bude od poloviny měsíce spolková vláda regionům dodávat očkovací látku podle konkrétní potřeby, nebude ji tak již solidárně přerozdělovat podle počtu obyvatel.

Video  Očkovací autobus bude křižovat Prahu  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 4. srpna 2021 16:07 )

Jako poslušná kolonie Německa se tak všichni naši politici mimo OKAMURY, ZEMANA a pár dalších chováme jak ovce hlídané Německým ovčákem ???? Je ty platy máme čtvrtinové ale pokuty skoro všechny stejné ???

Jirik-ta ( 4. srpna 2021 15:36 )

Tak s tímhle jdete soudruzi do volebního boje? Víte vy vůbec kolik je na světě patogenů?

MAMKA2316 ( 4. srpna 2021 14:48 )

PATOLIZALOVÉ NĚMCU NIC JINÉHO ??NESCHOPNI NIC NEUMI NEŽ KOPIROVAT VŠECHNO PODLE NĚMCŮ ZA CO JSOU PŘEPLACENI ?? MĚLI BY JSME VOLIT ŠLACHTU,SPD A KSČM !!!!! STÁT TO CHCE TAK AŽ TO PLATÍ BABIŠ A SPOL CO TAK DAŇ 30% NAD ZISKY 20 MILIONU NAD 200 40% A NAD 500 50% TAK JAK TO FUNGUJE V RAKOUSKU ATD ??? DUSIT DŮCHODCE ALI Z NEJNIŠÍMI PŘÍJMY DĚLAJI JEN ROZMAZLENÉ PŘEPLACENÉ N???? CO TAK DÁT MAXIMALNI PLAT VE STATNÍ ZPRÁVĚ 4 NASOBEK MINIMALNI MZDY A CO JE NAD ZDANIT 30% AŽ SKUSÍ S TOHO TY AROGANTNI LIDÉ VYŽÍT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa