Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slováci otevřeli první ze zavřených přechodů s ČR. Demonstranti komplikovali dopravu

Aktualizováno -
9. července 2021
14:14
Autor: ČTK, sova - 
8. července 2021
14:50

Slovensko od pátečního rána kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru zpřísní podmínky vstupu do země. Do karantény nebudou muset cestující plně očkovaní proti nemoci covid-19. Výjimka z karantény se bude vztahovat kromě jiného na vybrané profese, stejně jako na tranzit přes Slovensko a po dobu přechodného období i na takzvané pendlery a lidi, kteří byli očkováni zatím jen první dávkou vakcíny proti covidu-19. Už od čtvrtka je opět otevřený česko-slovenský hraniční přechod Strání/Moravské Lieskové. Změny na hranicích v pátek navíc vyvolaly protesty a demonstrující lidé komplikovaly dopravu.

Opatření, které dříve schválila vláda a následně vydal úřad hlavního slovenského hygienika, už předem vyvolalo nespokojenost části veřejnosti na Slovensku. Opozice podala podnět k ústavnímu soudu, aby nařízení prozkoumal. Slovensko rovněž v pátek znovu otevře všechny menší silniční hraniční přechody se soudními zeměmi, které zavřelo začátkem týdne.

Dosud při cestování na Slovensko z Česka a z dalších asi čtyř desítek zemí z takzvaného zeleného seznamu postačoval test na koronavirus. Nově nebude záležet na tom, ze které země cestující přijíždí, ale zda byl očkován proti covidu-19 nebo zda splňuje některou z výjimek z karantény. Domácí izolace je stanovena na dobu 14 dnů, zkrátit ji lze obdržením negativního výsledku PCR testu, přičemž test bude možné podstoupit nejdříve pátý den karantény. Osobám starším 12 let nadále obecně zůstane povinnost elektronicky se registrovat nejpozději při vstupu na Slovensko.

Na hranicích se kvůli změnám protestovalo

Rozhodnutí Slovenska vyžadovat od pátečního dne při vstupu do země karanténu až na výjimky od všech cestujících, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, vyústilo v nové protesty na hraničních přechodech. Demonstrace od rána komplikovaly dopravu na některých hraničních přechodech s Českem a Maďarskem.

Slovenská policie upozornila na zdržení a kolony před hraničním přechodem Svrčinovec/Mosty u Jablunkova, kde demonstranti zablokovali příjezdovou silnici k hranicím. Motoristům doporučila využít jiné trasy, jako například nedaleký přechod Čadca-Milošová/Šance.

Už ráno skupina Slováků, kteří žijí na maďarské straně hranice, proti novým karanténním opatřením protestovala na dálničním hraničním přechodu Čunovo/Rajka na okraji Bratislavy. U vstupu na Slovensko se tak tvořily kolony. Ještě dopoledne tam policie umožnila motoristům využít jiné silniční pruhy a cestující vyřizovala průběžně. Právě tento přechod je přitom součástí vyčleněného silničního koridoru pro tranzitní dopravu mezi Českem a Maďarskem.

Do maďarské vesnice Rajka, jež je od centra slovenské metropole vzdálena asi 20 kilometrů, se v minulosti kvůli nižším cenám nemovitostí oproti Bratislavě přestěhovalo mnoho Slováků, kteří dojíždějí za prací či do škol na Slovensko.

Podle mluvčí slovenského policejního prezidia byla zablokována doprava také na jiném hraničním přechodu s Maďarskem, a to v jihoslovenském Komárnu. Dopravu tam úřady přesměrovaly na nový hraniční přechod.

Do 9. srpna bude stačit i jedna dávka

Během přechodného období, které skončí 9. srpna, se karanténě při vstupu na Slovensko vyhnou i ti cestující, kteří absolvovali očkování pouze první dávkou vakcíny proti covidu. Do stejného termínu nebudou muset do izolace ani neočkovaní nezletilí ve věku 12 až 18 let, pokud do ní nemusí nastoupit nikdo z jejich společné domácnosti. Dětem do 12 let zase skončí případná karanténa v momentu, kdy ji ukončí jejich doprovod.

Češi se vyhnou izolaci i při tranzitu přes Slovensko

Do 1. září nebudou muset do karantény po vstupu na Slovensko ani lidé neočkovaní proti covidu-19, pokud přes slovenské hranice pravidelně dojíždějí za prací. Tito pracovníci ale musejí mít potvrzení o negativním výsledku PCR testu na covid-19, které není starší než sedm dnů. Test ne starší než tři dny zase budou muset mít cestující, již přiletí na Slovensko z vybraných zemí, a to i v případě, že byli očkováni proti covidu-19.

Karanténu nebude Slovensko nadále vyžadovat kromě jiných od členů posádek v nákladní, autobusové či letecké dopravě. Například Češi se vyhnou izolaci i při tranzitu přes Slovensko; v takovém případě je potřeba využít určené dopravní koridory, na území Slovenska lze zastavit jen kvůli tankování pohonných hmot a tranzit je potřeba vykonat během osmi hodin.

V očkování Slováci zaostávají

Zpřísnění podmínek vstupu na Slovensko už vyvolalo nespokojenost například u slovenských pendlerů. Od začátku července totiž Slovensko zrušilo bezplatné testování na koronavirus pro soukromé účely v zájmu podpory očkování proti covidu-19, při kterém země kvůli nízkému zájmu veřejnosti zaostává za EU. Ministerstvo zdravotnictví ale ve věci zavedení bezplatných testů hodlá částečně ustoupit, detaily by mohly být známé v příštím týdnu.

Menší hraniční přechody byly uzavřené od začátku týdne

Poslanci slovenské opozice tvrdili, že vyhláška úřadu hlavního hygienika ohledně karantény pro osoby neočkované proti covidu-19 omezuje svobodu pohybu a pobytu, jakož i právo lidí na práci. Navrhl ústavnímu soudu, aby její platnost pozastavil a následně zrušil.

Slovenská policie ve čtvrtek oznámila, že od pátku budou znovu otevřeny menší hraniční přechody se sousedními zeměmi. Například na hranicích s Českem Bratislava v pondělí uzavřela 14 z celkového počtu 32 přechodů a přejezdů. To zkomplikovalo cestování mezi oběma zeměmi a vyvolalo protesty na hranicích.

K obnovení provozu přes zmíněné přechody dojde poté, co slovenská vláda ve středu na pomoc policistům vyčlenila pracovníky finanční správy i vězeňské stráže. Podle policie na všech větších silničních hraničních přechodech budou trvalé kontroly cestujících kvůli dodržování karanténních povinností, na menších přechodech by měl fungovat pravidelný monitoring. Kontrolu covidových certifikátů EU vykonávají policisté i s pomocí mobilních čtecích zařízení.

bleskozvod ( 8. července 2021 17:10 )

Dobrý deň a aký na to máte dôvod? Iba preto, že niektorí politici schvália obmedzenia na hraniciach? Myslíte si, že všetci Slováci s tým súhlasia? Aj naša, rovnako ako Vaša spoločnosť je rozdelená na dva tábory. Niektorí politici ich poštvávajú proti sebe rovnako ako to robíte svojím komentárom Vy. Pomôže to niečomu? Obyčajným ľuďom určite nie...

bleskozvod ( 8. července 2021 17:08 )

Dobrý deň a aký na to máte dôvod? Iba preto, že niektorí politici schvália obmedzenia na hraniciach? Myslíte si, že všetci Slováci s tým súhlasia? Aj naša, rovnako ako Vaša spoločnosť je rozdelená na dva tábory. Niektorý politici ich poštvávajú proti sebe rovnako ako to robíte svojím komentárom Vy. Pomôže to niečomu? Obyčajným ľuďom určite nie...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa